שתף קטע נבחר

חשש: אלפי כרטיסי אשראי זויפו - בכל הבנקים

ל-ynet נודע כי היקף פרשת זיוף כרטיסי האשראי בחברת "ויזה-כאל" רחב הרבה יותר מכפי שנודע עד כה. לא מדובר רק בבנק אחד - ולא רק במאות כרטיסים מזויפים. הפרשה נוגעת לאלפי לקוחות בכל הבנקים - ולמשטרה יש הרבה השערות ואף לא קצה חוט רציני אחד. בבנקים, בינתיים, חוששים מקריסת מערכת האשראי, במקרה של ניסיון "גניבה המונית" נוספת

חשיפה: במערכת הבנקאית, בחברות האשראי ובמשטרה חוששים כי פרשת זיוף כרטיסי האשראי בחברת ויזה-כאל "חוצה בנקים וחברות אשראי" - והיא נוגעת לאלפי לקוחות. כך נודע היום (ב') ל-ynet.
חוקרי היחב"ל, החוקרים את הפרשה, שוחחו היום עם קציני ביטחון
של חברות האשראי והבנקים השונים וכן עם גורמי חקירה במוסד. זאת, בשל חשש כי זייפני הכרטיסים שלחו שליחים לחוץ לארץ, כדי שאלה יבצעו משיכות מכספומטים של בנק דיסקונט במקומות שונים בעולם.
גורם בכיר ביחב"ל אמר כי על אף הפרשה המסובכת והמסועפת, "אני אופטימי בעניין התיק הזה. יש לנו עוד הרבה דברים לבדוק, אבל כפי שזה נראה כרגע, יש סיכוי שנוכל להגיע בקרוב לממצאים ממשיים". הגורם הוסיף כי "במפלג הונאה תל אביב עשו עבודה טובה, אבל חקירה ביחב"ל שונה מכל חקירה ביחידה אחרת של המשטרה. אני מאמין שתוך זמן קצר נוכל להגיע לתוצאות".

קודים סודיים

בבנקים ובמשטרה חוששים כעת, לאחר יותר משבוע של חקירות אינטנסיביות, כי הזייפנים הצליחו לשים ידיהם על קודים סודיים, ויצרו אלפי "כרטיסים לבנים" עם פס מגנטי. זאת, בניגוד לדיעה שרווחה עד כה במשטרה, לפיה מסתובבים בשוק רק כמה מאות כרטיסים מזוייפים. גורמים בכירים במשטרה הגדירו הבוקר את פרשת הזיוף כ"אחת הפרשות החמורות בתולדות המערכת הפיננסית הישראלית". (לחצו כאן - מה צריך בעל כרטיס לעשות)
לדברי הגורמים, על אף החקירה שבוצעה עד כה, טרם הצליחו החוקרים לפצח את שיטת הפעולה של העבריינים, ולדברי גורם בכיר, "אנחנו חוששים כי מי שהצליח לשים את ידו על המידע של לקוחות בנק דיסקונט, הצליח לשים ידו גם על מידע של לקוחות מבנקים אחרים. המידע שהצליחו העבריינים לגנוב הוא כל כך סודי, שרק בודדים בארץ יודעים אותו, והוא נחשב לאחד הסודות הבנקאיים הגדולים ביותר שיש".
במערכת הבנקאית שוררת דאגה רבה מסחרור ומהידרדרות לחוסר יציבות כלל מערכתית. בכל הבנקים חוששים כעת כי אלפי לקוחות ייפגעו בשבועות או בחודשים הקרובים ממשיכות "מסתוריות" מחשבונותיהם, ובעקבות כך, יבטלו את כרטיסי האשראי שלהם, מהלך שיכניס את המערכת הבנקאית לסחרור ויגרום נזק חמור ביותר לשוק האשראי בישראל.
כשבועיים לאחר חשיפת הפרשה, החזירו בבנק דיסקונט ללקוחות כ-7 מיליון שקלים מכספם שנגנב. אנשי הבנק וחוקרי המשטרה עדיין לא יודעים, ולו ברמז, מיהם הלקוחות שפרטי כרטיסי האשראי שלהם נגנבו. "רק כשבאים להתלונן נודע להם למי נגרם הנזק", אומר קצין בכיר במשטרה. "כרגע המשיכות נפסקו, אבל אי אפשר לדעת מה יקרה עוד חודש או חודשיים. ההערכה שלנו היא כי הבנקים לא יוכלו להחזיק שומרים ליד מאות כספומטים, ובאותו רגע, שוב יתחילו המשיכות, בסכומים הרבה יותר גדולים. והפעם - לא יהיה מדובר רק בבנק דיסקונט, אלה גם בבנקים נוספים".

המטרה היתה "עוקץ" בדיסקונט

אתמול הוחלט במשטרה להעביר את חקירת הפרשה מחוקרי מפלג ההונאה במשטרת מחוז תל אביב לחוקרי היחב"ל, לאחר שבימים האחרונים התברר כי שני החשודים העצורים בפרשה לא פעלו לבד והם קשורים, כך נראה, לרשת עבריינים כלל ארצית. היות ושני החשודים אינם משתפים פעולה עם החוקרים, מתרכזת עבודת המשטרה בעיקר באיסוף מידע מודיעיני על גורמים בעולם התחתון שעשויים להיות קשורים לפרשה, ושמם של כמה "כרישים כבדים" בשוק האפור כבר עלו ונבדקו.
התעלומה הגדולה ביותר של החוקרים היא - כיצד הצליחו הזייפנים לשים את ידיהם על המידע המסווג והרגיש הקרוי במערכת הבנקאית "קודים מקבילים" של כרטיסי אשראי, מידע הידוע לבודדים בלבד. גורם בכיר במשטרה אומר כי "נראה שמישהו הצליח לשים את ידו על רשימה אדירה של לקוחות, בדרך מסתורית ולא ברורה".
ל-ynet נודע, כי אחת ההערכות שנבדקות במשטרה היא כי כשל באבטחת המידע בבנק דיסקונט איפשר את זליגת המידע, דרך חברה חיצונית העובדת עם הבנק, חברה שבגלל אופי העסקים שלה עם הבנק, זכתה בגישה למאגר הלקוחות. באמצעות המידע הזה, שייתכן והועבר על ידי החברה החיצונית לגורמים פליליים, יצרו ראשי רשת הזייפנים אלפי "כרטיסים לבנים" וחילקו אותם לכמה עשרות מאנשיהם הפרוסים בכעשר נקודות ברחבי הארץ.
ההערכה במשטרה היא כי אותם עשרות "דגי רקק", ששני העצורים בפרשה חשודים בקשר עימם, היו אמורים, במהלך יום או יומיים בלבד, "להסתער" על תחנות "לווין דיסקונט", למשוך מאות אלפי שקלים באמצעות כרטיסי האשראי במזומן, וכן, להדפיס פנקסי המחאות של לקוחות הבנק. ככל הנראה, השתבשה התכנית לאחר ששני העצורים נתפסו.
עם זאת, אין זאת האפשרות היחידה שנבדקת. בשל המורכבות של הפרשה, אומרים היום במשטרה כי "כל ההשערות שאנחנו יכולים להעלות על הדעת - אנחנו מעלים. לכן אנחנו בודקים הכל ובעיקר אוספים הרבה מידע מודיעיני".
ל-ynet נודע כי הבנקים וחברות האשראי מפעילים לחץ כבד על המשטרה לזרז את החקירה ולהגיע אל זייפני כרטיסי האשראי. "הם חוששים מגל המשיכות הבא", מסביר קצין בכיר במשטרה. "אם תוך חודש לא נצליח לפצח את התעלומה הזאת, חוסר הוודאות בשוק הבנקאי ייגדל, ואני לא מקנא בכמה בנקים בישראל - שעוד יכולים להתמוטט". בבנקים אמרו ל-ynet, עם זאת, כי החששות בדבר "קריסה" מופרכים, למרות הנזק שנגרם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמה כרטיסים מזויפים? (אילוסטרציה)
שני העצורים: נתפסו לפני "המכה"?
מומלצים