שתף קטע נבחר

הליכוד איבד 6% תמיכה בשבועיים האחרונים

סקר מינה צמח: שום מפלגה לא מצליחה לקבל אפילו "מספיק" על היושר של מועמדיה. ש"ס מקבלת את הציון הנמוך ביותר: 3.3. רוב הרשימות האחרות נעות בין "בלתי מספיק" ל"מספיק בקושי" (שינוי: 5.6). כל ישראלי שני מאמין שגורמי פשע ישפיעו על החלטות הכנסת הבאה

הליכוד מאבד גובה, לא מאבד בכורה. בסקר כוונות ההצבעה לכנסת שנערך בתחילת החודש, אחרי שנקבעו ראשי הרשימות (שרון ומצנע), קיבל הליכוד 38 מנדטים לכנסת הבאה. בסקר שנערך השבוע על ידי ד"ר מינה צמח ומכון "דחף", ומתפרסם הבוקר (ו') ב"ידיעות אחרונות", ירד הליכוד ל- 33 ח"כים. מפלגת העבודה זכתה בתוספת קטנה בלבד – עלתה מ- 21 ל- 22 ח"כים. אבל, הפער בין שתי המפלגות הגדולות הצטמצם בשיעור חד וירד בכ-30%, מ- 17 ל 11 מנדטים.
ייצוג גוש השמאל היהודי, הכלכלי-חברתי, הכולל את העבודה, מרצ ועם אחד, עלה מ-31 ח"כים בסקר מלפני שבועיים ל-35 ח"כים בסקר הנוכחי. זה עדיין לא מהפך. זה כבר שינוי.
ואם מדובר בשינוי: לפי סקר כוונות ההצבעה של השבוע, מקבלת שינוי 12 חברים בכנסת החדשה, כלומר מכפילה את כוחה. דומה, שתריסר הח"כים זו תיקרת הזכוכית של שינוי בבחירות הקרובות. טומי לפיד וחבריו לא מצליחים לפרוץ אותה כבר חודשיים.

מגמה או תנודה

למקרא הממצאים, עולות שתי שאלות. על הראשונה ניתן לתת תשובה סטטיסטית. השנייה תישאר בגדר בקשה לנבואה.
השאלה הראשונה היא: את מי משרתת היחלשות הליכוד. כ-6% מהמשתתפים בסקר הודיעו על מפנה בדפוסי ההצבעה שלהם: הם נטשו את הליכוד ועברו למפלגות אחרות, כתוצאה מהאופן שבו הורכבה הרשימה לכנסת. 2% עברו לעבודה, 1% לשינוי, חצי אחוז לאיחוד הלאומי, והיתר התפזרו בין רשימות שונות או הצטרפו למאגר הקולות הצפים.
השאלה השנייה: האם הירידה בכוחו של הליכוד בסקרים היא מגמה חדשה או זיגזג חד פעמי? גם ב-10 בדצמבר, מיד אחרי קביעת רשימות המועמדים, ירד הליכוד ל-33 ח"כים. הירידה החדה התפרשה אז כתגובה חפוזה – וחולפת, קיוו ב"ליכוד" – לסיפורי השחיתות בפריימריס. אחר הליכוד התאושש במקצת. כעת חזר לרדת, ואיבד כמה אחוזי תמיכה.
בהתקרב הבחירות, הקולות הנודדים והצפים חוזרים בדרך כלל לקן. נכון להיום, בתנאים של היום, משקף הסקר האחרון סיכוי סביר של הליכוד לקבל 35 עד 36 מנדטים בכנסת הבאה, ולהרכיב את הקואליציה.
עד הבחירות, אומרים מומחים לענייני מפלגות, דברים רבים בישראל ובעולם – מלחמות, חקירות – עשויים להשתנות, ולהטביע את חותמם על הבוחר. הכל עדיין פתוח. זו לא המסקנה העולה מניתוח סקרי ההצבעה על פני הזמן, החל מהקיץ. למרות הפיגועים, למרות הפריימריס, למרות העליות והירידות החדות במצב הרוח הלאומי, נשמרה יציבות משמעותית בכוונות ההצבעה של אזרחי ישראל. האירועים החיצוניים היו גדולים, התזוזות בין המפלגות היו קטנות. לא בלתי-חשובות, אבל גם לא מהפכניות. כדי לזעזע באמת את המבנה המפלגתי, דרושה הפתעה בקנה מידה קיומי. מטיבה של הפתעה כזו, שאין לחזותה מראש.
לקבוצת המפלגות המזדהות עם הימין המדיני והדתי – ליכוד, ש"ס, ישראל בעלייה, מפד"ל ויהדות התורה – לא מסתמן רוב פרלמנטרי ברור. לפי סקר כוונות ההצבעה, הקבוצה הניצית כולה מתנדנדת על גבול 60 הח"כים. אבל היא יכולה לצרף לממשלה עוד מפלגה קטנה, ולשלוח את העבודה לאופוזיציה רב שנתית.
צריך לזכור, שאחוז אחד של קולות מייצג 1.2 מנדטים בכנסת. תוספת של אחוז למפלגת העבודה מגדילה רק במקצת את כוחה הפרלמנטרי. לעומת זאת, תוספת אחוז לעם אחד מגדילה את כוחה בשליש. לפי הסקר עשויה "עלה ירוק" לעבור את אחוז החסימה, ולקבל ייצוג של שני ח"כים.

גועל הנפש

ביקשנו מהמשתתפים היהודים בסקר לדרג את המפלגות היותר גדולות לפי רמת השחיתות של מועמדיהן לכנסת. ציון 10 אומר שהמועמדים אינם מושחתים. ציון 1 אומר שרובם מושחתים מאוד. ש"ס דורגה כרשימה הכי מושחתת, עם ציון 3.3, ואחריה במידרג השחיתות אגודת ישראל - 4.4. ישראל בעלייה קיבלה 4.9, עם אחד: 5, ליכוד: 5, עבודה: 5.2, מרצ: 5.3, מפד"ל: 5.4, האיחוד הלאומי: 5.4. שינוי מקבלת את הציון הגבוה ביותר: 5.6.
שום מפלגה אינה מקבלת אפילו ציון "מספיק" – שלא לדבר על טוב או טוב מאוד – בטוהר המידות של מועמדיה לכנסת. הציון הכי גבוה הוא "עובר בקושי", בו זוכה לתפארת מפלגה אחת בלבד. מפלגת חילונית, לאומית, ליברלית.
במידת ניקיון כפיים המפלגתית, כך מעריך ציבור הבוחרים הרחב, גם ההבדל בין הליכוד לעבודה מצומצם למדי. זאת למרות התקוות של ראשי העבודה, כי הגילויים על מה שהתרחב בבחירות הפנימיות בליכוד ישחק לידיהם. שתי המפלגות די "מלוכלכות" בעיני הציבור, אחת (ליכוד) קצת יותר.
את עומק המיאוס מהמפלגות הגדולות מבליט גם הממצא הבא: כמחצית מהמשתתפים בסקר משוכנעים שגורמים פליליים ישפיעו על החלטותיה של הכנסת הבאה. כל ישראלי שני נותן סיכוי גבוה לחדירת האינטרסים של עולם הפשע אל אולם הכנסת. החוקים החדשים יותאמו לצרכים של העבריינים, כפי שקורה באיטליה.
הייצוגיות של הרשימות בעיני המצביעים לקויה וחלקית. רק 54% מהבוחרים מרוצים מהרכב הרשימה לכנסת שעבורה הם מתכוונים להצביע. היתר יחרקו שן ויצביעו, יתגברו על גועל הנפש וישלשלו את הפתק.
בצד המדיני, ההזדהות של הבוחרים עם הנבחרים היא החזקה ביותר, ומגיעה ל 63%. בצד הכלכלי, היא החלשה ביותר. אלא שהנושא הכלכלי, כפי שכבר נאמר כאן פעמים אחדות, משחק תפקיד מישני, דחוק וזניח במערכת הבחירות. האזרחים מצביעים למפלגות שאת המצע הכלכלי שלהן הם שוללים, ולהיפך.
בתוך זמן לא רב, גורל דומה עשוי לפקוד גם את נושא השחיתות: הוא יעומעם ויישכח. בהיכנס ישראל לשנה שלישית של אינתיפאדה, הכל עדיין מתמזער מול השאלה מי יילחם יותר טוב בטרור ו"בערבים בכלל". כאן, המעמד הציבורי של שרון ומופז בלתי מעורער, איתן כפי שהיה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סקר מכון "דחף", 20/12
צילום: רויטרס
שרון. לאן עוברים הקולות?
צילום: רויטרס
אתר הכנסת
לפיד. הכי גבוה ב"טוהר המידות"
אתר הכנסת
מומלצים