שתף קטע נבחר

האם השמאל מוסרי יותר מהימין?

כך עולה מנתוני מחקר חדש שפורסם באוניברסיטת חיפה. תוצאות המחקר מראות כי נבדקים בעלי רמת שיפוט מוסרי גבוהה היו בעלי נטייה פוליטית שמאלית וכי מצביעים למפלגות השמאל זוכים לדרוג הגבוה ביותר של הערכים "מדינה דמוקרטית" ו"שלום"

האם בוחרי השמאל "מוסריים" יותר מבוחרי הימין? במחקר אשר הסתיים בימים אלה באוניברסיטת חיפה, נמצא כי קיים קשר מובהק בין שיפוט מוסרי לבין הנטייה הפוליטית וההצבעה הפוליטית. בין היתר נמצא כי נבדקים בעלי רמת שיפוט מוסרי גבוהה היו בעלי נטייה פוליטית שמאלית, לעומת אנשים בעלי רמת שיפוט מוסרי נמוכה יותר - אשר נטו ימינה.
פרופ' אריה רטנר, דיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה, טוען בשיחה ל-ynet כי תוצאות המחקר שופכות אור על המציאות הפוליטית בישראל: "התוצאות מצביעות על כך שאנשים ימניים, שרמת השיפוט המוסרי שלהם נמוכה, לא מסוגלים תמיד להבחין בין גבולות המותר והאסור, בין מוסרי ללא מוסרי ולכן הם נוטים יותר לקחת את החוק לידיים ולא לציית לחוק. התוצאות יכולות אולי להסביר את תופעת 'נוער הגבעות' או אפילו את השחיתויות לכאורה סביב הפריימריס בליכוד".
המחקר, שנערך על ידי קמליה שרמן-סגל בהנחיית פרופסור רטנר וד"ר יגיל, כלל מדגם של 329 סטודנטים יהודים מאוניברסיטאות בר-אילן, חיפה ומכללת אשקלון ובדק את הקשר בין רמת השיפוט המוסרי לבין ההצבעה הפוליטית של המשיב בבחירות הקודמות.
רמת השיפוט המוסרי נבדקה על ידי שאלון אוניברסלי (שתורגם לעברית) המציג לנבדק דילמות מוסריות שונות ומבקש ממנו לציין כיצד היה נוהג בכל אחת מהן. רמת השיפוט המוסרי נקבעת על פי סוג השיקולים בהם משתמש המשיב לפתרון הדילמה. "אחד התרחישים המופיעים במבחן הוא, למשל, 'אירוע היינץ והתרופה', בו מסופר על אדם שאשתו חולה בסרטן וידו אינה משגת לרכוש עבורה את התרופה היחידה שיכולה להציל את חייה. בפני המשיב מוצבת הדילמה: האם לפרוץ לבית המרקחת על מנת לגנוב את התרופה, אם לאו'. המבחן מבחין בין מספר רמות של שיפוט מוסרי", מסביר פרופ' רטנר.
בנוסף לשאלון השיפוט המוסרי התבקשו הנחקרים להשיב גם על מספר שאלות הקשורות להוויה הפוליטית הישראלית ולערכים כמו ארץ ישראל, דמוקרטיה, פינוי שטחים, התנחלויות ועוד. בסוף השאלון התבקשו הנחקרים לציין עבור איזה מפלגה הצביעו בבחירות האחרונות לכנסת.
מתוך ממצאי המחקר עולה כי אנשים אשר הצביעו למפלגות השמאל (מרצ וחד"ש) היו בעלי ציון המשקף רמת שיפוט מוסרי גבוהה יותר (ממוצע 46.67) לעומת משיבים שהצביעו למפלגות הימין וזכו לציון שיפוט מוסרי נמוך יותר (ממוצע 38.17).
בנוסף לקשר בין שיפוט מוסרי לבין הצבעה פוליטית נבדק גם הקשר בין הערכים החשובים למשיבים לבין נטייתם הפוליטית ודרגת השיפוט המוסרי שלהם. בעיני מצביעים למפלגות הימין נמצא כי הערך של "רוב יהודי במדינה" זוכה לדרוג הגבוה ביותר, וכך גם ההכרה ב"ארץ ישראל" גדולה ככל האפשר. בעיני מצביעים למפלגות השמאל זוכים לדרוג הגבוה ביותר הערכים "מדינה דמוקרטית" ו"שלום".
יצויין כי הקשר שבין השיפוט המוסרי וההשתייכות הפוליטית נבדק בעבר במחקרים שבוצעו באירופה ובארצות הברית וגם שם התקבלו תוצאות זהות למגמות שהתקבלו בארץ.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נערי הגבעות. פחות מוסרי?
צילום: רויטרס
צילום: ערוץ 2
הפגנת שמאל. יותר מוסרי?
צילום: ערוץ 2
מומלצים