שתף קטע נבחר

שדרוג המחשב: מעבדים וזכרונות

ה"לב" של המחשב שלכם פועם במעבד, ה"ריאות" הן הזכרון. האם להחליף מעבד ואיזה זיכרון מומלץ? כתבה שנייה בסדרה



האם להחליף מעבד?

רוב לוחות האם של השנים האחרונות תוכננו כך שיתמכו במהירויות השעון המקסימליות. כלומר, אם המעבד שהותקן במחשב שלכם כשקניתם אותו לא היה המהיר ביותר שהיה קיים באותה התקופה, קרוב לוודאי שתוכלו להחליף אותו במעבד מהיר יותר. אם, למשל, קניתם לפני כשנה מחשב שמבוסס על פנטיום 4 בדגם ה-1.4GHz, ייתכן שתוכלו להחליף את המעבד שלכם בגירסת ה-2GHz של המעבד, תמורת כ-200 דולר.
זה נשמע כמו שדרוג משתלם ביותר, וברוב המקרים התקנת מעבד מהיר בעשרות אחוזים מוכיחה את עצמה ברוב היישומים - בעיקר באלו בהם עיקר העומס הוא על המעבד, למשל, בתוכנות תכנון וייצור (תיב"ם) ותוכנות אנימציה.
לפני שתמהרו לבחור באפשרות הזו כדאי לחשוב על העניין שוב. ראשית, לא ברור בכלל שזה אפשרי. למשל: אם הלוח שלכם משתמש בתושבת המעבד הישנה בעלת 423 פינים, ואינו תומך במעבדי פנטיום 4 החדשים (478 פינים, בטכנולוגיית 0.13 מיקרון), אז תאלצו לבחור מעבד איטי ויקר יותר.
שנית, כדאי להביא בחשבון שלמעבד יש לעתים תפקיד קטן בקביעת הביצועים הסופיים של המחשב. כפי שהסברנו כבר, רוב היישומים הנפוצים אינם זקוקים ליותר מפנטיום III או סלרון במהירות שעון של 800MHz. גם ביישומים שזקוקים לכוח עיבוד מקסימלי, האפקט על הביצועים הרבה יותר קטן מכפי שניתן לחשוב (כלל האצבע אומר ששיפור הביצועים כתוצאה מהאצת השעון בלבד לא יעלה על שורש הגידול במהירות השעון. בדוגמה שנתנו קודם, שדרוג מפנטיום 1.4GHz 4 לפנטיום 2GHz 4, שיפור הביצועים המקסימלי הצפוי הוא 15 אחוז.

האם להחליף גם את הלוח?

השימוש בלוח האם הישן, עלול גם להגביל את המעבד החדש (למשל, במקרה של פנטיום 4, בכך שלא יתמוך באפיק מערכת מהיר של 533MHz). הדילמה האמיתית במקרה כזה היא האם להסתפק בשיפור הקטן יחסית של שדרוג המעבד, או להחליף באותה הזדמנות גם את הלוח. ההוצאה תהיה כמעט כפולה, אבל כך גם שיפור הביצועים - וגם תאפשרו לעצמכם להכניס שיפורים נוספים בעתיד.
מצד שני, ייתכן בהחלט שקיימים צווארי בקבוק אחרים - למשל, אם מותקנת במחשב כמות קטנה מדי של זיכרון, אם הדיסק הקשיח איטי או הכרטיס הגרפי מיושן, להחלפת המעבד עשויה להיות השפעה קטנה על הביצועים, דווקא ביישומים החשובים לכם. ומצד שני, הביצועים ישתפרו בהשקעה של הרבה פחות כסף על אחד מהנ"ל.
כמובן, עשויים להיות גם מקרים בהם החלפת מעבד תהיה משתלמת מאד. למשל, כאשר המחשב מבוסס על לוח אם בעל תושבת Socket 370, ומותקנת בו אחת הגירסאות הישנות של Celeron. במקרה כזה, ייתכן שניתן יהיה להחליף אותה במעבד פנטיום III כפול מגהרצים (שיפור הביצועים הפוטנציאלי: עד 50%). דוגמה אחרת: כאשר לוח האם מבוסס על Socket A 462, ומותקן עליו מעבד Duron איטי, ייתכן שאפשר יהיה להחליף אותו באחד הדגמים האחרונים של Athlon XP.

דברים שחשוב לשים לב אליהם

גם במקרים כאלה, ולמרות שיפור הביצועים הדרמטי במעבר למעבד מהיר יותר (ולא רק במהירות השעון), השדרוג הזה אינו תחליף לפתיחת צווארי הבקבוק האמיתיים. היתרון הגדול בשתי הדוגמאות הללו הוא שניתן להשיג את המעבדים המהירים יותר במחירים אטרקטיביים מאד. אם מוצאים מעבד משומש, אפשר לקבל אותו במחיר מצחיק. בשילוב עם הרחבת זיכרון, למשל, יכולות להתקבל תוצאות טובות מאד תמורת הוצאה של מאות שקלים בודדות.
חשוב לבדוק: באיזו תושבת מעבד משתמש לוח האם ובאילו מהירויות שעון הוא תומך. אפשר למצוא את הנתונים האלה באתר היצרן. כדאי מאד גם לחפש פרטים על ההתאמה של הלוח הספציפי לעבודה עם מעבדים מהירים יותר מזה שיש לכם. ייתכן, למשל, שלמרות שהוא תומך במעבדים מהירים יותר, הוא סובל מבעיות התחממות כשמשתמשים בהם. לעיתים קרובות אפשר למצוא פרטים על כך בפורום המשתמשים של האתר. ועוד משהו: אם ספק-הכוח שלכם בעל הספק של פחות מ-300 וואט, ואתם משדרג לפנטיום 4 או Athlon XP, ייתכן שתצטרכו להחליף גם אותו.

הכי חשוב: הזיכרון

אין צורך לחזור כאן על כל מה שנכתב ונאמר על חשיבות הזיכרון. כולם יודעים שכמות קטנה מדי של זיכרון פוגעת בביצועים, ושהרחבת הזיכרון לרוב משפרת ביצועים. הסברנו כבר ש-256MB היא כמות הזיכרון האופטימלית לרוב היישומים והשימושים היום, ומבחינה זו המצב לא צפוי להשתנות. אם במחשב שלכם יש 128MB זיכרון או פחות, ובמיוחד אם אתם משתמשים ב-Windows 2000/XP, הרחבת הזיכרון היא ההשקעה הטובה ביותר שתוכלו לעשות כדי לשפר ביצועים.
מה שחשוב לבדוק הוא במה תומך לוח-האם, ואיזה זיכרון כבר יש לכם. ומכיוון שסביר להניח שהלוח תומך בזיכרון מהיר יותר מזה שכבר מותקן בו (למשל, הוא תומך ברכיבי SDRAM 133MHz, ומותקנים בו רכיבי 100MHz), ייתכן שמוטב פשוט לוותר על הרכיבים הישנים ולקנות 256MB מלכתחילה. אם תנהגו אחרת, הרכיבים החדשים ייאלצו ממילא להתאים את עצמם למהירות האפיק של הרכיבים הישנים. בסופו של דבר, ההוצאה על 256MB זיכרון היא 50-100 דולר, בהתאם לסוג הרכיב. כלומר להחליף את הזיכרון עולה לפעמים רק קצת יותר מאשר להוסיף, והתוצאות יהיו הרבה יותר טובות.
אפשרות אחרת היא להוסיף רכיבים במהירות זהה לזו של הרכיבים שמותקנים כבר. אתם לא תשלמו הרבה פחות, והביצועים יהיו נמוכים יותר (למרות שלא תמיד בצורה מורגשת). לעומת זאת, יש סיכוי טוב יותר שכל העסק יעבוד.
כדאי לשים לב, למשל, שבחלק מלוחות ה-Socket 370, שנועדו במקורם לרכיבי 66MHz, השילוב בין מעבדי Celeron לרכיבי זיכרון במהירות 100/133MHz עושה בעיות (באשמת ערכת השבבים האיטית). הפתרון הפשוט ביותר, אם מותקנים אצלך רכיבי 66MHz, הוא להוסיף רכיבים באותה מהירות. אם אתם רוצה להחליף אותם לרכיבים מהירים יותר, הדבר הנבון לעשות הוא לנסות להשיג מעבד פנטיום III משומש ומהיר יותר, ולהרוג שתי ציפורים במכה אחת.

האם להחליף לוח אם?

כל הדברים האלה אמורים במקרים בהם אתם רוצים להוסיף או להחליף זיכרון מהסוג שבו תומך לוח-האם שלכם. כדי לעבור לשימוש בזיכרון מטכנולוגיה אחרת (למשל, DDR במקום SDRAM), תצטרך להחליף גם את הלוח (הסבר בהמשך). האם כדאי לעשות את זה? תלוי. זה תלוי בשימושים של המחשב, ובסכום הכסף שאתה מוכן להשקיע. אם יש לכם כבר לוח טוב, ואתם מעדיפים לחסוך, ותרו על זה. אם ממילא חשבתם להחליף את לוח-האם, נצלו את ההזדמנות ועברו ל-DDR.
חשוב לבדוק: באילו רכיבים תומך לוח-האם ומה מותקן כבר. הבחירה היא בדרך-כלל בין להוסיף אותו הדבר לבין להחליף הכל. לא יזיק לבדוק לכמה זיכרון אתם זקוק על-ידי מעקב בזמן-אמת אחרי צריכת הזיכרון במחשב שלכם.
אם אתם משתמש ב-XP/2000, תוכלו לעשות זאת בחוצץ Performance של ה-Task Manager. אם הלוח יוצר לפני שנת 2000, חשוב לבדוק שתושבות הזיכרון שלו לא מחייבות התקנת מספר זוגי של רכיבי זיכרון.

כתבה זו הנה כתבה שנייה (מתוך ארבע) בנושא שדרוג המחשב האישי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבד אינטניום של אינטל
רכיב זכרון
מתוך: netמגזין
מומלצים