שתף קטע נבחר

ברק: מסקנות נגדי בוועדת אור יפגעו בתפקוד ראשי ממשלות

הותרו לפרסום הסיכומים המצונזרים של ברק ובן עמי לוועדת אור. השניים טוענים כי אין להם כל אחריות לפרוץ המהומות. בן עמי: "הנחיותי מנעו מחיר דמים גבוה בהרבה"

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, והשר לביטחון פנים לשעבר, שלמה בן עמי, טוענים כי אין להם כל אחריות לפרוץ מהומות אוקטובר.
היום (ג') הותרו לפרסום הסיכומים המצונזרים של השניים, שהוגשו לוועדת אור, החוקרת את מות 13 האזרחים הערבים באוקטובר 2000.
ברק נחשד על ידי הוועדה בכמה סוגיות: הוא לא שעה להמלצות דרגים מקצועיים לקיים דיון בעניין התהליכים המתרחשים בחברה הערבית לפני המהומות; הורה לפתוח את כביש ואדי ערה למרות הסיכון; לא נתן דעתו כראוי לאירועים הראשוניים ולא עשה די להרגעת הרוחות.
בסיכום שהותר היום לפרסום, טען ברק כי במהלך אירועי אוקטובר 2000 עמדו בפניו משימות רבות, גם בתפקידו כראש ממשלה, וגם בתפקידו כשר ביטחון. לדבריו, הוא ניסה למלא את כל המשימות, ולעסוק בכל הנושאים כמיטב יכולתו, תוך מודעות לאחריות הרבה שהיתה מוטלת עליו.
עורכי דינו, רון דנציגר ודורי קלגסבלד, כתבו עוד בסיכום כי "בכל פעולותיו עשה ברק כל מאמץ להיות מעורב בדברים ולפעול בצורה מאוזנת ואחראית, כדי לתת את ההנחיות המדיניות הטובות ביותר לפי מיטב שיקול דעתו. לצד זה הקפיד ברק שלא לפגוע בתפקוד ובתחום האחריות של הגורמים שפעלו לצדו, גם בדרג המיניסטריאלי וגם בדרג הביצועי".
עורך הדין מציין כי גם כיום, שנתיים לאחר האירועים, הבעיות שבהן עוסקת הוועדה לא נעלמו ולא נפתרו, להפך, הן רק החריפו והתחדדו. "גם בעתיד המדינה תצטרך לעמוד בפני מבחנים קשים וחמורים והם עלולים להיות עוד יותר חמורים ומורכבים מהמבחנים שהיו במהלך אירועי אוקטובר 2000, ולכן יהיו השלכות משמעותיות על מסקנות הוועדה".
לדבריו, "מסקנות הוועדה בקשר לברק יהיו בעלות השלכות לא רק כלפי ברק באופן אישי. הן ישליכו על סטנדרט ההתנהגות המצופה מראש ממשלה. לכן, יש לערוך הבחנה ברורה בין תפקידו ואחריותו של ראש הממשלה, לבין תפקידיהם ואחריותם של גורמים אחרים במערכת השלטונית והביצועית. ביקורת שאינה מבחינה בין השניים עלולה ליצור נורמת התנהגות עתידית בעייתית ועלולה לקבוע נורמת התנהגות שאף ראש ממשלה לא יוכל לעמוד בה".

"בן עמי לא היה צריך להיות מפכ"ל-על"

החשדות של הוועדה כלפי השר לשעבר בן עמי הם כי הוא לא עשה די כדי להבטיח שהמשטרה תהיה מוכנה לאירועים, ולא עשה די כדי לקבל מידע בעניין.
כמו כן נחשד בן עמי כי לא היה ער לשימוש בכדורי גומי, הורה לפתוח את כביש ואדי-ערה למרות הסיכון ולא היה די תקיף בפיקוח על המשטרה.
בסיכום טוען בן עמי כי השר לביטחון פנים איננו וגם אסור שיהיה בבחינת מפכ"ל-על. לטענתו, הוא עשה כל שהיה יכול לעשות "באופן סביר בזמן אמת ואף הרבה יותר מכך".
בן עמי טוען באמצעות עורכי דינו, אמנון זכרוני ויעקב ויינרוט, כי הוא אינו נושא באחריות אישית וישירה, לא לעצם פרוץ ההתנגשויות, ולא לפגיעות בגוף ובנפש שנגרמו במהלכן. לטענת עורכי דינו, "אלמלא מדיניותו הברורה של בן עמי, הנחיותיו המפורשות ומאמציו העילאיים, האירועים היו עלולים להסלים ולגבות מחיר דמים גבוה בהרבה".
מסקנות הוועדה יפורסמו בחודשים הקרובים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק מעיד בפני הוועדה (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום גלי תיבון
בן עמי בוועדה
צילום גלי תיבון
מומלצים