שתף קטע נבחר

סופיה של זהב

היא יפה, מעניינת, טעימה וזולה, ואחד מיתרונותיה שניתן לחרוש אותה ברגל. הלן חזן בדקה למה מרכז העיר נראה כאילו נסלל בזהב וממליצה על הקבב הטוב ביותר בעיר

כנסיות בית הכנסת השדרות הגדולות אוכל וקפה 
בתי מלון תרבות ואמנות 

בירת בולגריה, היא לא רק אחת הערים היפות באירופה, אלא גם אחת הוותיקות שבהן. בני שבט סרדי התיישבו במקום במאה השביעית לפני הספירה ונתנו ליישוב המתפתח את שמו הראשון, סרדיקה. השם סופיה, משמה של הכנסיה על שם סופיה הקדושה, הופיע לראשונה במאה ה-14. הטורקים, שכבשו את בולגריה ב-1382, הפכו את סופיה לבירת מחוז רומליה. עם שחרורה מהכיבוש הטורקי ב-1879 הפכה סופיה לבירת בולגריה העצמאית. העיר שינתה את תדמיתה המזרחית והפכה לכרך אירופי מודרני. היום חיים בסופיה ובפרבריה כמיליון וחצי תושבים.
סופיה ידועה מזה אלפי שנים במעיינות המינרליים שלה (חמים וקרים) ובבארות מי השתייה הנובעים ממקורות הר הויטושה, שלמרגלותיו בנויה העיר. על אחד ממעיינות המים המינרלים החמים בנוי בית המרחץ העירוני. מחוץ לבית המרחץ מותקנים ברזים בהם זורמים מים מינרליים. תורים ארוכים של אנשים הממלאים בקבוקים ומיכלם הם מחזה יום יומי.
אחד מיתרונותיה של העיר היא שניתן לבקר בכל האתרים המעניינים ברגל. אם מתעקשים לנסוע, ניתן לעשות זאת בחשמליות הישנות והרעשניות. אפשר גם לקחת מונית, המחירים עדיין נמוכים מאוד.
האזור המעניין במרכז העיר הוא מרובע הסגור על ידי ארבע שדרות, שמהוות את רחובותיה הראשיים של העיר: ויטושה, פטריארך אפטימיי, וסיל לבסקי וקניאז דונדוקוב. האתרים הבולטים בריבוע זה הם כיכר אלכסנדר בטמברג בו מתכנסת האסיפה הלאומית, בולווארד צאר אוסבובודיל (המלך המשחרר), המוזיאון הלאומי, האוניברסיטה, גן הצאר בוריס ומוזיאונים שונים.
הדבר הראשון המרשים את המבקרים בסופיה הוא אבני הרחוב הצהובות בהן נסללו הרחובות המרכזיים. זוהי אבן איטלקית המעוררת את הרושם שמרכז העיר נסלל בזהב. "הוא גר על האבנים הצהובות" הוא ביטוי עממי המרמז על אדם עשיר או מפורסם. מרבית האתרים אותם נזכיר כאן בנויים על אבנים אלו.

כנסיות

היפה ביותר בבלקנים

קתדרלת אלכסנדר נבסקי היפהפיה, בעלת מספר הכיפות המוזהבות, היא אחד המבנים המרשימים ביותר בסופיה. לדעת רבים, מבחינה ארכיטקטונית זהו הבניין המרשים ביותר בבלקנים. אומנים ומומחים משש מדינות עבדו 30 שנה על בנייתה. מדובר לא רק במבנה עצמו, אלא ביצירות הפאר הנמצאות בו - איקונות, ציורי קיר, חריטות עץ הנראות כמו תחרה, ועוד. לכנסיה האוסף הגדול ביותר של איקונות בבלקנים וגם אקוסטיקה נהדרת. הרבה זמרי אופרה הקליטו תקליטים בכנסיה.

בגינה היפה סמוך לכנסיה נמצא שוק הפשפשים הגדול. ניתן לרכוש בו, פרט לאינספור פריטים מעניינים, הרבה מזכרות מהתקופה הקומוניסטית: מדליות, ציוד צבאי, פסלי לנין וסטלין, עבודות יד נפלאות של מפות שולחן וחולצות רקומות, את שמן הוורדים הבולגרי המפורסם, ציורים ודברי אמנות אחרים.

יש בסופיה עוד הרבה כנסיות יפהפיות. נזכיר כאן רק שתיים מהן: הכנסייה הרוסית (פינת שדרות אוסבובודיטל וראקובסקי) שנבנתה ב-1912 על ידי פועלים רוסים ומהווה חגיגה של צבע ושל יופי, וכנסיית סופיה הקדושה, שהיא הכנסיה האורתודוקסית הישנה ביותר בבולגריה (נבנתה ב-527).

חזור למעלה
בית הכנסת

דומה לבית הכנסת הגדול בוינה

ואם אנחנו בענייני דת, אי אפשר שלא להזכיר את בית הכנסת הגדול שנבנה בתקופת המלך פרדיננד (הבניין נחנך ב-1909), על ידי הארכיטקט הווינאי המפורסם גריננגר. בית הכנסת שוכן בפינת הרחובות אקזרך יוסיף-וושינגטון, סמוך למלון שרתון, לשוק הסגור ולבית המרחץ המרכזי. הוא בנוי בסגנון ספרדי-מאוריטני, עם כיפה בת שמונה צלעות שבמרכזה תלויה הנברשת הגדולה בבלקנים.

בית הכנסת של סופיה מזכיר את בית הכנסת הגדול בווינה. לפני שנים רבות היו סביבו ובקירבתו חנויות קטנות של יהודים. כל הסביבה הקרובה ורחוב פוזיטנו היוו את אחד ממרכזי יהדות סופיה. חנויות אלו נהרסו כדי לאפשר את בנייתה של חנות הכלבו הגדולה TZUM במרכז העיר.

סמוך לבית הכנסת, בדיוק מול בית המרחץ העירוני, נמצא השוק הסגור, 'חאליתה'. המבנה המעניין, שנבנה בתקופת המלך פרדיננד, היה הרוס ועזוב שנים רבות, אל לפני כשלוש שנים שופץ, על ידי 'סולל בונה' אגב, ונפתח מחדש. במבנה שלוש קומות, אך הקומה "החשובה" היא קומת הכניסה. תמצאו בה עשרות חנויות למכירת מוצרי מזון שונים, מגוון גבינות ועשרות סוגי נקניקים, בראשם ה'לוקנקה' הבולגרי המפורסם.

יש גם חנויות למכירת משקאות חריפים, ובראש ובראשונה שני סוגי הראקיאה הבולגרית - סליבובה (עשויה שזיפים) וגרוזדובה (ענבים). אם תרצו לבחור בטוב ביותר, לכו רק על מוסקטובה ראקיאה (עשויה מענבי מוסקט). מחיר הבקבוק מדולר ועד 5-4 דולרים לסוגים המשובחים ביותר.

חזור למעלה
השדרות הגדולות

"העוצמה היא באיחוד"

בניין המפלגה, היום חלק מקומפלקס הפרלמנט, נמצא בפתח הכיכר מול בית הנבחרים הבולגרי, עוד אחד ממבצעיו של המלך פרדיננד. על המבנה מתנוססת הכתובת "העוצמה היא באיחוד". הבניינים ההיסטוריים היפים ביותר בסופיה שוכנים לאורך שדרת צאר אוסבובודיטל, המובילה מבית הנבחרים לגשר הנשרים. פרט לאסיפה הלאומית, פזורים לאורך השדרה המפוארת הכנסיה הרוסית, ארמונו של המלך לשעבר (משמש כיום את הגלריה הלאומית לאומנויות) מה שהיה מועדון הצבא (משמש כיום כאקדמיה למדעים, פתוח לקהל, כולל מסעדה טובה) ולבסוף האוניברסיטה.

בסופו של אותו רחוב מפואר משתרע פארק צאר בוריס (לשעבר פארק החירות). זהו גן ציבורי בגודל של יער, עם שבילים מרהיבים, מסעדות, אגמים, מגרש טניס ופינות שעשועים לילדים.

אם שדרת צאר אוסבובודיטל היא שדרת המבנים היפהפיים, הרי ששדרת ויטושה היא רחוב הקניות הראשי. הרחוב מתחיל בכנסיית נדליה הקדושה ומוביל לכיוון ארמון התרבות הלאומי, שמשמש כמרכז הקונגרסים הגדול בבלקנים. לכל אורך הרחוב פזורות חנויות מכל הסוגים, החל מחנויות סדקית ועד לסניפים של גדולי יצרני האופנה בעולם. אגב, אצל האחרונים המחירים אינם שונים מאלה בסניפים הזהים בפריז או ברומא. לעומת זאת, בחנויות האחרות ניתן לרכוש במחירי מציאה שטיחים, בגדי עור, נעליים ועוד פריטים שימושיים.

הבולגרים הם עם עני מאוד. מספר הקבצנים שתראו בסופיה יכה אתכם בתדהמה. על אף המחסור והמצוקה, הבולגרי תמיד ימצא כמה פרוטות לרכוש ספר. כיכר סלביקוב, סמוך לשדרת ויטושה, מכוסה כולה בדוכנים של מוכרי ספרים. עשרות דוכנים מציעים ספרים חדשים, מילונים, ספרות טכנית, רומנים וספרים משומשים, בהם ספרים ישנים שפורסמו לפני עשרות ואף מאות שנים. הדוכנים פתוחים לקהל שבעה ימים בשבוע, מהבוקר עד רדת החשיכה, ואלפי אנשים מתגודדים סביבם, קוראים וגם קונים.

במרחק של כחצי שעה נסיעה מסופיה מזדקר הר ויטושה היפהפה, שלמרגלותיו רכבת הרים הלוקחת אתכם אל הפיסגה, היא ה'פיסגה השחורה'. הר ויטושה הוא אתר תיירות חביב מאוד על תושבי סופיה, המגיעים אליו בחשמלית ועולים ברגל אל אחת מהמסעדות הרבות והמצוינות הפזורות עליו. במבט מרחוב ויטושה, ההר משנה את צבעיו בהתאם לשעת היום ומזג האוויר. בבוקר הצבע הוא כמעט תכלת, בצהרים כחול ולקראת הערב ורוד.

חזור למעלה
אוכל וקפה

בוינה היו מקנאים

בסופיה אוכלים טוב ובזול. נתעלם מכל המסעדות הבינלאומיות - וכאלה יש הרבה - ונתרכז במסעדות הבולגריות הטיפוסיות, שלמרביתן שמות מעניינים ביותר.

1. 'מעבר לסמטה, מאחורי הארון'. זהו שמה של אחת המסעדות הנפלאות של סופיה. היא ממוקמת ברחוב בודפשט 31. זהו מבנה ישן בסגנון ארט-דקו, מקושט כמו בונבוניירה, וזה כולל גם את השירותים.

2. '33 הכיסאות'. מדוע קוראים לה כך? זהו מספר המקומות העומדים לרשות האורחים. המסעדה ממוקמת ברחוב אסן זלטרוב 14. בקיץ אפשר לשבת גם בגינה.

3. 'קשטטה' (הבית). המסעדה האהובה עלי בסופיה, ברחוב וורילה 4. זהו בית שלם בן ארבע קומות, ששינה את ייעודו. יש בו 20 חדרים הפזורים על פני ארבע הקומות, כשבכל חדר 3-2 שולחנות. האשליה היא שאכן אתה אוכל בבית.

4. 'פרי אוכליטה' (אצל הנשרים). הפנטהאוז של בניין משרד התחבורה, שהוא הבניין הגבוה ביותר בלב סופיה. כל הקירות מזכוכית, ופירוש הדבר הוא שכל סופיה מונחת לפניך בפרישה של 360 מעלות. מומלץ להיכנס לשם סמוך לשקיעה ולראות את הכיפות המוזהבות של הכנסיות מחזירות את הקרניים האחרונות של השמש, כשהעיר משנה אט אט את צבעיה עד שהחשיכה משתלטת על הכל.

5. 'ווקוסנטו קבבצה' (הקבב הטעים). מסעדה עממית קטנטנה בדיוק מול בניין הטלוויזיה. ב'קבבצה' אוכלים רק קבב (הטוב בסופיה) או שישליק והמחיר נמוך עד כדי גיחוך. המקום מלא תמיד עיתונאים ואנשי עסקים.

המחיר לארוחה בת שלוש מנות לפחות, עם יין או משקה אלכוהולי אחר, יסתכם במסעדות הזולות בחמישה עד עשרה דולר לאיש ובמפוארות בין 20 ל-30 דולר.

סיימתם לאכול? אל תזמינו קפה במסעדה, לכו לאחד מבתי הקפה הווינאים בעיר. סופיה מאוהבת בווינה ובנייניה המפוארים נבנו כולם על ידי ארכיטקטים וינאיים. למעשה, מאז ומתמיד החלה מערב אירופה עבור הבולגרים בווינה. וכן, בסופיה יש קפה וינאי במלון שרתון, קפה וינאי ברחוב צאר אוסבובודיטל 21, וגם מאחורי כנסיית אלכסנדר נבסקי, על גשר הנשרים ועוד כהנה וכהנה. גם בטעמן של העוגות וינה לא היתה מתביישת, ויש הטוענים שבסופיה הן אף טובות יותר.

חזור למעלה
בתי מלון

פערים במחיר ובאיכות

רמת בתי המלון המפוארים גבוהה והתעריפים גבוהים. הזולים יותר לא נוחים ולא תמיד נקיים. בסופיה עשרות בתי מלון טובים במחירים הנעים בין 50 ל-60 דולר לאדם ללילה. החדר שתקבלו יהיה סביר וטוב, אך הפער ברמה בינו לבין מלון מפואר הוא עצום.

בסופיה פועלת חברה בשם IRMA, העוסקת בהשכרת דירות בלב העיר, בהן דירות מפוארות מאוד במחיר של 50 אירו ללילה לדירה בה יכולים להתאכסן בנוחות מרבית שניים עד שלושה אנשים. למי שלוקח דירה ליותר מעשרה ימים נותנים עשרה אחוז הנחה. ניתן לקבל שלוש ארוחות ביום תמורת תוספת של עשרה אירו לאיש ליום. החברה גם מארגנת סיורים וטיולים.

בקרבת סופיה נמצאים אתרי תיירות מקסימים (עיירת הסקי והנופש בורובץ, למשל), המון מנזרים ציוריים וגם כפרים יפהפיים (לא לפסוח על רגלבטסי).

חזור למעלה
תרבות ואמנות

אין כסף לשפץ את האופרה

תרבות היא עניין רציני בבולגריה. ציור, זמרה ואמנות מכל סוג שזורים בהיסטוריה של המדינה. בבית האופרה (רחוב אלכסנדר סטמבולייסקי) של סופיה תשמעו קולות נפלאים, אך המושבים יהיו מיושנים ומרופטים. מה לעשות, אין כסף.

הגלריה הלאומית נמצאת בבניין הארמון לשעבר. לעיתים תכופות היא סגורה למטרות שיפוצים (הבניין כולו במצב שבא לבכות), אבל אם ישחק לכם מזלכם תוכלו לראות במקום ציורים של גדולי אמני בולגריה.

חנות הגלריה פתוחה תמיד. פרט למוצרי פולקלור בולגרי מציעים שם פרטי לבוש עממי טיפוסי, וילונות ומפות, שטיחים עם רקמה של דגמים עממיים, איקונות ועוד. ניתן לרכוש כאן גם תכשיטי כסף לא יקרים, שהם העתק מדויק של תכשיטי המלכים הבולגרים מלפני הכיבוש הטורקי. מי ורדים לניקוי הפנים נמכרים ב-30 סנט הבקבוק. מומלץ.

רשימת המוזיאונים בסופיה ארוכה מאוד. נזכיר רק את המוזיאון ההיסטורי (שדרות ויטושה 2), את המוזיאון הארכיאולוגי (סבורנה 3), את מוזיאון האדם והאדמה (צ'רני ורוח 4) ואת מוזיאון הזואולוגיה והבוטניקה (שדרות אוסבובודיטל 5). כולם פתוחים מ-10:00 עד 18:00.

מחפשים מזכרת? ברחובות הקטנים היוצאים שמאלה וימינה משדרות ויטושה פזורות עשרות גלריות קטנות בהן ניתן לרכוש ציורים של אמנים בולגרים. זה מתחיל מעשרה דולר ומגיע לאלפי דולרים עבור עבודה של אחד מגדולי הציירים במדינה.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קתדרלת אלכסנדר נבסקי. 30 שנות בניה
צילום: יוסף ג'קסון
צילום: יוסף ג'קסון
בית הכנסת הגדול. בנוי בסגנון ספרדי-מאוריטני
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים