שתף קטע נבחר

משקפיים: הפוקוס על העדשה

הצרכן הישראלי לא בודק את עדשת המשקפיים שהוא קונה ולא יודע כמה קל להרוויח על חשבונו. מהי מעטפת ההעדשה, איך לקרוא אותה ומה כדאי לדעת לפני הקנייה

כמיליון זוגות משקפי ראייה נמכרים מדי שנה בארץ וכ-2.5 מיליון עדשות משקפיים, מעריך יעקב הלפרין, מבעלי רשת אופטיקה-הלפרין. למרות שאפשר להוציא על עדשות איכותיות בקלות מאות עד אלפי שקלים, הצרכן הישראלי חשדן וביקורתי בעיקר בענייני המסגרות אך לא יודע כמה קל להרוויח על חשבונו בעדשות. על-פי הערכת מנכ"ל אופטיקה-דורון, מיקי קאופמן, מגלגל שוק העדשות סכום גדול יותר מאשר שוק המסגרות: כ-150 מיליון דולר מתוך מחזור של 250 מיליון דולר של כלל שוק המשקפיים.
גם בעניין איכות העדשות יש פחות מודעות בארץ. מעטות החנויות באירופה המספקות כל-כך הרבה מותגים של מסגרות. חנויות האופטיקה הישראליות מובילות באופנה אך בתחום האיכות העדשות - מפגרות אחרי החנויות האירופיות, אומר מנכ"ל רשת אופטיקנה, מאיר רסין.
בעדשות, בניגוד למסגרות, קשה לדעת אם קיבלתם את מה שהובטח לכם מכיוון שהעבודה בפועל נעשית בחדר אחורי. צרכנים רבים אינם יודעים על קיומו של כלי בקרה פשוט - המעטפה. אסור לרכוש עדשות בלי להתעקש לראות את המעטפה שבה מאחסנים את העדשות, מציינים הלפרין וקאופמן. בדיקת המעטפה הינה פעולה חשובה לאור התחכום והגיוון של שוק העדשות היום.
אופטיקאי שלא נהנה מסטוק גדול עלול לתת לך מספר 'על יד'. רשמו לכם מספר 3 והוא ייתן 2.75 ואחר כך תתפלאו שראייתכם איננה חדה דיה, אומרים מומחים בתחום ומדגישים את הצורך להביט בדגם העדשה.

יש גם סוג ב'

לכל אחד מהיצרנים הגדולים סדרה של דגמים שהפערים ביניהם יכולים להתבטא במאות אחוזים כשמדובר בכסף גדול. לפני 10 שנים שלטו בשוק העדשות הפשוטות מפלסטיק או מזכוכית: עדשות הזכוכית נחשבו לדקות אך שבירות ועדשות הפלסטיק עמידות אבל רגישות לשריטות. עולם העדשות של היום הוא תחום המפותח גם בתחום הפלסטיק וגם בזכוכית: יש עוביים שונים, תכונות משוכללות ושלל גימורים. מחירה של עדשה יכול לנוע מעשרות שקלים לעדשת מדף פשוטה מפלסטיק ועד לאלפי שקלים לעדשות מתוחכמות. רק בתחום הילדים שולטות עדיין העדשות הפשוטות מפלסטיק עם הציפוי נגד השריטות. בשוק המבוגרים מגיע משקל העדשות המתוחכמות לכמחצית מהשוק, סבור הלפרין.
מרכיב ראשון שיכול להשפיע על מחיר העדשה הוא הציפוי. לעדשה פשוטה שעולה 100-80 שקל יכולים ציפויים להוסיף עלות של 180-150 שקל. בחלק מהעדשות היקרות מובנה הציפוי על העדשה.
מספר העדשה גם הוא משפיע על המחיר: ממספר 6 קופצים המחירים מכיוון שמדובר בעדשות שנתפרות לצרכים של מיעוט ממרכיבי המשקפיים. רק 10% ממרכיבי המשקפיים זקוקים לעדשות של למעלה ממספר 6, מסביר יעקב בובר, מנכ"ל אורית-אופטיקה, המאגדת 39 חנויות אופטיקה פרטיות.
ומה בעניין עובי העדשה? באופטיקה-הלפרין מוכרים זוג עדשות פשוטות מפלסטיק עם כל הציפויים בעובי סטנדרטי של 1.49 ב-180-150 שקל, מחירן של עדשות דומות אבל בעובי של 1.74 (עדשה דקה יותר) כבר יקפוץ ל-1,000 שקל.
לדעת בובר קיימים בשוק הישראלי גם עדשות סוג ב'. כל אחת מיצרניות העדשות בעולם מייצרת ומוכרת עדשות מסוג א' וב' כאשר בקבוצה השנייה נמצאות עדשות עם עיוותים רבים יותר או עדשות שלא עברו ביקורת, אם כי יש ביניהן גם טובות. פער המחירים בין עדשה סוג א' לסוג ב' בעלות נתונים זהים יכול לנוע בין 300% ל-400%, טוען בובר. איך מזהים? עדשה סוג ב' נמצאת, בדרך-כלל, במעטפה בלתי מסומנת.

מחיר ההסתגלות

אחד החידושים בתחום עדשות הפלסטיק הוא העדשות העשויות פוליקרבונט. הן עמידות יותר לשריטות וגם נראות טוב יותר אך מחירן כפול מזוג עדשות רגיל עם ציפויים ומגיע לכ-500-400 שקל לזוג. מוצר חדש נוסף בתחום הן עדשות הפוטו-לייט. מדובר בעדשות המחליפות צבעים טוב יותר מהעדשות המוכרות לנו בעבר - והן מגיעות משקיפות מוחלטת עד לכהות מלאה בשמש בתוך 30 שניות. גם הן יקרות ומחירן ההתחלתי הוא 600 שקל לזוג. מחירי עדשות זכוכית יכולים לנוע מעשרות שקלים לזוג ועד ל-1,300 שקל לעדשה בודדת של ניקון, יצרנית המצלמות היפאנית הידועה.
העדשות הבעייתיות ביותר מנקודת ראותו של הצרכן הן עדשות המולטי-פוקל - כ-5% מקהל המשתמשים לא מסתגל לעדשות אלו. חלק מבעיית ההסתגלות נובע מחוסר סינון מתאים של קהל היעד הראוי לעדשות אלו, סבור קאופמן מאופטיקה דורון, הטוען כי בגלל בקרה מדויקת ברשת שלו רק 1% ממנסי המולטי-פוקל כושלים.
היבואנים, במיוחד של העדשות המובילות בתחום זה, מעניקים אחריות לחנויות במקרה של אי-הסתגלות אך לא כולם טורחים ליידע או לזכות את הצרכן המתוסכל ששילם אלפי שקלים, ניסה להסתגל ולא הצליח.
שורה של יבואנים ויצרנים פעילים בתחום העדשות המולטי-פוקל. החברות המוכרות עדשות במחירים עממיים עד בינוניים של 1,000-600 שקל לזוג עדשות הן: סגם, קיבוץ שמיר, ואופטי-פלסט הישראליות ואמריקן-אופטיקל האמריקנית. לעומתן, צייז ורודנשטוק הגרמניות, ניקון היפאנית, ואסילור הצרפתית מוכרות עדשות הנחשבות לאיכותיות יותר ומחיריהן יכולים להגיע עד ל-4,500 שקל לזוג עדשות.

המלחמה על הצרפתיות

באחרונה מנהלת רשת אופטיקה הלפרין מלחמת חורמה להוזלת עדשות אסילור שהיא מייבאת ביבוא מקביל. הזיכיון לעדשות אלו מצוי בידי מפעל אופטי-פלסט מקיבוץ אושה. לטענת הלפרין, מחירי העדשות המיוצרות בקיבוץ או המיובאות מצרפת מופרזים וכי ביבוא המקביל שלו הצליח להוזיל עדשות לצרכן בעד 1,000 שקל. כתגובה לכך זכו גם הוא וגם הזכיין המייצר עבורו בחו"ל לאיומים מצד הזכיין הישראלי וללחצים מצד החברה האם הצרפתית. בעקבות כך פנה הלפרין לממונה על ההגבלים העיסקיים.
שחר בן-ארי, מנהל השיווק של אופטי-פלסט, מודה שהלפרין קונה במחירי היצף ומוכר בשוק בפחות מ-50% ממחירי מוצרים אלו בשוק, אבל מכחיש שאיים עליו. אין לנו כלים לכפות עליו להפסיק יבוא. אנחנו מבקשים ממנו לשמור על המוניטין של המותג גם במחיר. הפנייה לממונה הינה אחד מאמצעי הלחץ שלו, אומר בן-ארי.
באחרונה נכנסו גם קופות החולים למעט קופת חולים כללית לשוק האופטיקה. מאוחדת עובדת בשיתוף עם רשת אופטיקנה ומוכרת לחבריה פוליסה לכיסוי צרכי ראייה. בתוכנית הנותנת כיסוי לצרכי הראייה זכאים ל-3 בדיקות ראייה, משקפיים ועדשות במחירים מיוחדים. לאומית הקימה רשת בשם אופטיקה-לאומית שמאגדת 55 חנויות קיימות המחוייבות לתת סל שירותים לחברי הקופה ומתחייבות ל-15%-30% הנחה מתחת למחירונים. בפועל, ההנחות אינן תמיד גדולות כל-כך ראשית מכיון שמעטות החנויות המוכרות במחירי מחירון.

כדאי לדעת

האינדקס קובע את עוביה של העדשה. ככל שמספר האינדקס גבוה יותר - כך העדשה דקה יותר. בעדשות הישנות והעבות היו שנשאו 400 גרם על אפם. בעדשות הפלסטיק נע האינדקס בין 1.46 לעדשה סטנדרטית ועד ל-1.74 לעדשה דקה כמעט כמו זכוכית.
בעדשות זכוכית נע האינדקס בין 1.5 לסטנדרטית ועד ל-1.9 לדקיקה. אינדקס גבוה תורם ליופי והוא קריטי לבעלי מספרים גדולים שבעבר נאלצו לסחוב אריחי קרמיקה על העינים.

מילון מונחים

עדשות בי-פוקל (דו מוקדיות). זולות יחסית, כ-200-120 שקל לזוג. מחולקות לשני אזורים: אזור מרחק ואזור קריאה. אזור הקריאה נראה כחצי עיגול הממוקם מתחת לעפעף התחתון. נוחות להתסגלות ולשימוש. חסרונות: לא אסטטיות במיוחד. המרכיבים אותן מתקשים בעלייה במדרגות ובמדרכה שכן שדה הראיה התחתון בהן מטושטש.
עדשות המולטי-פוקל. 4,400-800 שקל לזוג. חדות הראייה ושדה הראייה בהן משופרים בהשוואה לביפוקל מכיון שהן רב מוקדיות ועוצמתן משתנה בכל חצי מ"מ בנוסף הן יותר אסטטיות. חסרונות: המחיר הגבוה יחסית והצורך בהסתגלות (על-פי הערכות כ-5% אינם מסתגלים אליהן).
עדשות אישיות. הקו החדש של עדשות המולטי-פוקל. בישראל משווקות עדשות כאלו של חברות צייז ורודנשטוק. מדובר בעדשות יקרות במחירים שבין 3,000 ל-4,500 שקל לזוג. יחודן בכך שהן מותאמות למבנה הפנים, המסגרת ולעיסוק של מרכיב המשקפיים. מתאימות במיוחד לאנשים עם מספרים שונים בשתי העינים. נמצאות בתהליכי ניסוי ועדיין לא נקבע להן מחיר.
עדשות משרדיות. הכוכב החדש בתחום העדשות שנולד מבעיות הראייה של עידן המחשב. כוללות אזור ביניים רחב מאוד בחלק העליון שלהן בשילוב אזור קריאה רחב ונוח. מי שמביט דרכן בצג המחשב רואה אותו בברור וגם מסוגל לקרוא בצורה ברורה כאשר הוא משפיל מבטו אל הטקסט. ההסתגלות להן די קלה. חסרונות: אינן מתאימות לשימוש למרחק, וגם לא לנהיגה. מי שמשתמש בהן נזקק לשני זוגות משקפיים.
ציפוי אנטי-רפלקס. ציפוי רב-שכבתי שמקטין את החזרת האור ומשפר את איכות הראייה. העדשות יפות יותר, שקופות יותר ועמידות יותר בפני שריטות.
ציפוי הידרופובי (נגד לכלוך). חשוב במיוחד בעדשות אנטי-רפלקס שנוטות להתלכלך מאוד וניתן לראות עליהן כל טביעת אצבע או מים. מונע חלק גדול מהלכלוך, אבל עדיין חשוב לתחזק את העדשה.
ציפוי UV. ציפוי המסנן את הקרינה המזיקה של קרני השמש.
ציפוי נגד שריטות. מנסה לתת מענה לבעיה הקשה ביותר של העדשות הפלסטיות - השריטות שמעוותות את הראייה. הציפוי לא מונע לחלוטין את השריטות במיוחד לא את אלה הנגרמות בעת התחככות העדשה ברצפה, בסיבים קשים או אפילו בלוח השולחן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים