שתף קטע נבחר

המסבירים החדשים של ישראל

בנטל ההסברת העמדה הישראלית בחו"ל יטלו מעתה חלק לא רק אנשי מקצוע אלא גם סטודנטים נבחרים; במקום לייצג את הממשלה הם ייצגו אותנו - הישראלים שחיים פה, וינסו ליצור הזדהות ולדבר בגובה העיניים. "המטרה היא לא לשכנע שאנו צודקים, אבל לפחות לזרוע ספק באלה הרואים את הסכסוך בשחור ולבן", אומר אחד מהם

האחראים על מאמצי ההסברה של ישראל בוחנים אפיק חדש: בצד ההסברים המלומדים של דוברים רהוטים ומומחים בנוגע לסיכסוך הישראלי-פלסטיני, נבחרו סטודנטים צעירים, שיסבירו את ישראל במדינות עויינות באופן חד וקליט ובנימה אישית. בפרויקט מעורבים התאחדות הסטודנטים היהודים העולמית, משרד החוץ והסוכנות.
40 הסטודנטים נבחרו מתוך 200 מועמדים שעברו שעברו ראיונות ומבחני ידע כללי בכל האוניברסיטאות בארץ. "לא באנו לדקלם סיסמאות", אומר ראובן ארנולד (25), עולה חדש מצרפת הלומד בטכניון. "המטרה היא לא בהכרח לשכנע שאנו צודקים, אבל לפחות לזרוע ספק באלה הרואים את הסכסוך בשחור ולבן".

מייצגים את ישראל, לא את הממשלה

הסמינר לסטודנטים, דוברי כל השפות, מתנהל בתנאים מחמירים, משבע בבוקר עד עשר בלילה, ללא שיחרורים. הם לומדים כיצד להסביר את עמדתם כישראלים בפני קהל ומול מצלמה. ענת גלעד, האחראית על קמפיין הקמפוסים במשרד החוץ, מסבירה: "יש דיפלומטים מקצועיים שתפקידם לייצג את ישראל באופן רשמי. הם לא אמורים לייצג אף אחד מלבד את עצמם. לפעמים זה הרבה יותר אפקטיבי ממסבירים רשמיים. הם אמורים לייצג את הישראלים שחיים פה, מנקודת מבט מאוד אישית. הם מייצגים את כל קשת הדעות הקיימת פה. הבהרנו להם שהם לא צריכים לייצג את עמדות ממשלת ישראל. הם נבחרו פשוט בזכות מי שהם. הם מתאימים בדיוק להגיע ישר ללב בסיפורים אישיים ובגובה העיניים. הכוונה שלנו היא לחזק את הכלים שלהם ולתת להם ביטחון".

"יש לנו את האנרגיות הנכונות והנאיביות"

פלג רשף, יו"ר ארגון הסטודנטים היהודי העולמי, מספר: "אנחנו יודעים שהאמת היא בצד שלנו, אבל צריך לדעת גם איך לומר את הדברים, בקטעים מוקלטים של 20 שניות. המסרים של הפלסטינים כל כך ברורים, פשוטים ותעמולתיים, ואנחנו, במקום להגיע ישר לעניין, כל כך אינטליגנטיים, מעמיקים, וחוזרים להיסטוריה, שבסוף, מתוך כוונה טובה אנחנו מפספסים את המטרה".
"יש לנו את האנרגיות הנכונות והנאיביות", הוא מוסיף, "מה שצריך זה להישמע אמיתיים יותר ואוטנטיים יותר. המטרה שלנו היא לא לעשות את מה שהם עושים, לנצל את הסבל הפלסטיני, שבאמת קיים, בצורה מניפולטיבית".
ראובן ארנולד, סטודנט להנדסת חשמל בטכניון, עלה לארץ בגיל 17 מצרפת. "האתגר שלי הוא להתמודד עם קהילה צרפתית עוינת. אני לא חושב שנצליח לשכנע אותם שאנחנו צודקים, אבל אולי לפחות לזרוע אצלם ספק לגבי הראייה שלהם את הסכסוך הישראלי-פלסטיני בשחור ולבן. הם רואים את התמונות בכלי התקשורת וכבר 'יודעים' איזה צד צריך להעדיף. זה לא עניין של קונספירציה, אלא של נקודת מוצא בעייתית. התמונות האלה קשות גם בשבילי, ואני מסכים לעמדה שצריך למצוא פתרון. אבל אי אפשר להסתכל על הסיפור שלנו בשחור ולבן".

מחמאות לנתניהו

מומחי התקשורת המעורבים בפרויקט, ובתוכם המנחה לינדה לוביץ', נתנו לסטודנטים הרבה טיפים שימושיים, ששזורים במחמאות מקצועיות לנתניהו, ולפעמים גם לשרון. "אתם יכולים להתראיין כמו שרון, שלא עונה על השאלות ואומר רק מה שהוא רוצה, או כמו נתניהו שמסביר למראיין מהי השאלה הנכונה שצריכה להישאל. אפשר לנהוג גם כמו רפול, שפשוט אומר 'לא' לשאלות מסוימות".
חנן רפפורט, סטודנט מבר-אילן, התאמן בראיון מול מצלמה. למנחה התקשורת בפרויקט היתה הערה חשובה: "מומלץ לך לקחת נשימה במהלך הדברים שלך". "מזל, אני באמת לא נושם כבר רבע שעה", השיב רפפורט.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן ארנולד
לומדים לעמוד מול מצלמה. סדנה בפרויקט
צילום: ראובן ארנולד
מומלצים