שתף קטע נבחר

רחובות: סוף תקופת הפטורים למוסדות ציבוריים

בג"ץ קבע לאחרונה כי כדי לקבל פטור מארנונה, יצטרכו מכון ויצמן, הפקולטה לחקלאות ובי"ח קפלן לעמוד בקריטריונים מחמירים של משרד הפנים; סכום הארנונה המלא לשלושת המוסדות: כ- 40 מיליון שקל בשנה; ראש העירייה שוקי פורר: יצאנו נגד מצב אבסורדי

מכון ויצמן, הפקולטה לחקלאות ובית החולים קפלן יאלצו ככל הנראה לשלם ארנונה לעיריית רחובות. זאת בעקבות החלטת בג"ץ מחודש פברואר לפיה כדי לקבל פטור מארנונה, על שלושת המוסדות לעמוד בקריטריונים שקבעה ועדה של משרד הפנים. בשל הקריטריונים המחמירים של הוועדה, צפויים שלושה המוסדות לשלם ארנונה. סכום הארנונה המלא ששלושת המוסדות אמורים לשלם הוא כ- 40 מיליון שקל בשנה, כך בהתאם למה שנקבע בחוק ההסדרים, לא יחויבו המוסדות ככל הנראה בתשלום מלא של הארנונה.
פסק דין זה הוא תקדימי וניתן בהרכב של שלושה שופטים. הוא יחייב בעתיד את כל המוסדות הציבוריים בארץ. את המאבק במוסדות הציבוריים על תשלום ארנונה החל ב- 1995 ראש עיריית רחובות לשעבר, יעקב סנדלר, כשפנה בעניין למשרד הפנים. ב-1999 עתרה העירייה בראשות שוקי פורר לבג"ץ בעניין זה. לעתירה הצטרפו לאחר מכן גם עיריות ראשל"צ, פתח תקוה, יבנה, אשקלון ורמלה.
הפטור מארנונה למוסדות הציבוריים ברחובות ניתנו לפני עשרות שנים. בית החולים קפלן, כמוסד של קופת החולים הכללית, קיבל פטור ב-1939 מהנציב העליון בתקופת המנדט הבריטי. אוניברסיטת ירולשים, שלה שייכת הפקולטה לחקלאות, קיבלה פטור ב- 1961 משר הפנים. גם מכון ויצמן קיבל ממנו פטור מתשלום ב-1966.
ב-1999 קבע משרד הפנים נוהל חדש להענקת פטור מארנונה למוסדות ציבוריים, שיצטרכו לעמוד בכמה קריטריונים. בית המשפט העליון כאמור מחייב כעת את המוסדות לעמוד בקריטריונים אלו. בין הקריטריונים: "המוסד אינו גובה תמורה עבור פעולותיו או שהתמורה נמוכה באופן משמעותי ממחירי השוק". וגם: "המוסד פועל בתוך קהילת הרשות המקומית ופעילותו משרתת בעיקר את תושבי אותה הרשות המקומית". וכן: "הנכס שלגביו מבוקש הפטור, משמש את המוסד אך ורק למתן שירות התנדבותי לטובת הציבור". מאחר ששלושת המוסדות אינם נותנים שירותים בהתנדבות, אינם משרתים רק את תושבי רחובות, וגובים תמורה על השירותים, מעריכים בעיריית רחובות שהם יחויבו בתשלום ארנונה.
גובה הארנונה המלא שמכון ויצמן צריך לשלם נאמד בכ- 25 מליון שקל, הפקולטה לחקלאות בכעשרה מיליון שקל, ובית החולים קפלן בכחמישה מיליון שקל. מדובר בכ- 20 אחוז מסך הארנונה של העיר רחובות, המסתכמת בכ- 200 מליון שקל בשנה.
סביר, ששלושת המוסדות לא יאלצו לשלם את הסכום המלא בהתאם לחוק ההסדרים האחרון שאושר בכנסת. החוק קובע שמוסדות פטורים ישלמו שליש מסכום הארנונה שלהם באופן מדורג. בהתאם לחוק, ב- 2003 יחוייב המוסד בשישה אחוזים מגובה האחרונה. ב- 2004 ב- 15 אחוז, ב- 2005 ב- 24 אחוז וב- 2006 יתחילו במוסדות לשלם שליש מסכום האחרונה המלא.
המוסדות שיישארו פטורים מארנונה גם לפי חוק ההסדרים הם בתי תפילה ומקוואות, מוסדות חינוך שלומדים בהם תלמידים עד גיל 18 ומוסדות כמו מקלטים לנשים מוכות. בפסק הדין קובע השופט אליעזר ריבלין: "גם כעניין של מדיניות, נראה לי כי מן הראוי ששר הפנים יבחן מחדש אישורים היסטוריים לפטור מארנונה. הארנונה מהווה מקור תקציבי ראשון במעלה של הרשויות המקומיות. יש להדגיש כי הקלה מתמשכת בארנונה על פלוני פירושה, על דרך העיקרון, הכבדה בארנונה על פלומוני. משכך לא הייתי רואה לנכון להעניק חסינות לצמיתות לגופים שקיבלו פטור מארנונה בשנים עברו".
ראש העירייה פורר: "עיריית רחובות יצאה נגד מצב אבסורדי ששרר בכל המדינה לפיו מוסדות מסוימים לא שילמו ארנונה מוח פטורים שנתנו להם בחוק, אולם הפטורים מעולם לא נבחנו לפי קריטריונים. עם זאת חשוב לי להדגיש שאין במהלך הזה כוונה לצאת נגד המוסדות שהם חשובים כשלעצמם. אולם תהא חשיבותם ככל שתהיה, עיריית רחובות לא יכולה לממן אותם. אין לה מאיפה.
"נמליץ עדיין להעניק פטור מארנונה למוסדות התנדבותיים מובהקים כמו בתי תמחוי. ברחובות נוצר היום מצב אבסורדי שלבית התבשיל שנותן ארוחות חינם ל- 400 נזקקים אנחנו לא יכולים תת פטור מארנונה. אני מקווה שעם הקריטריונים החדשים נוכל לתקן את העיוות".
דובר מכון ויצמן מסר: "נפעל לפי החלטה סופית של בית המשפט".
דוברת האוניברסיטה העברית מסרה: "אנו לומדים את פסק הדין ונשקול את השלכותיו ואת הצעדים שננקוט בעקבותיו". דוברת בית החולים קפל מסרה: "הנהלת שירותי בריאות כללית ובית החולים קפלן טרם קיבלו את פסק הדין. כשנקבל נגיב בהתאם".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכון ויצמן ישלם לעירייה כ- 25 מליון שקל בשנה
מומלצים