שתף קטע נבחר

קציני מודיעין במיל': תומכים בקצין הסרבן

בעקבות הדחתו של סגן א', שסירב להעביר מידע ושיבש פעולת תגובה לפיגוע בנוה שאנן, החליטו אנשי מילואים ביחידת המודיעין שלו לנסח עצומה ואולי בהמשך אף לייסד ארגון חברתי חדש. המטרה: סרבנות סלקטיבית והפעלת שיקול דעת – ולא רק בקרב המערך הלוחם: "אסור שאנשים יהפכו לרובוטים"

האם העברת מידע מודיעיני נקודתי, שכתוצאה ממנה עלולים להיהרג אזרחים חפים מפשע, יכולה להיחשב פעולה בלתי חוקית בעליל? זו הדילמה שניצבה בפני קציני וחיילי מילואים במודיעין, שנפגשו בצהריים (יום ו') במרכז תל אביב.
הכינוס התקיים במטרה להביע תמיכה בסגן א', שהודח בחודש שעבר מתפקידו בבסיס מודיעין במרכז הארץ, לאחר שסירב להעביר מידע וסיכל פעולת תגובה לפיגוע הרצחני בנוה שאנן. בעקבות אותו אירוע יצא מפקד יחידת המודיעין הגדולה בצה"ל, תת-אלוף י', במסע הסברה גורף: שלא כטייסים ולוחמים בשטח, לאיש מודיעין אין כל סמכות להפעיל שיקול דעת, ואין כל פעולה שהוא נדרש לבצע אשר עונה על הקריטריונים של "פקודה בלתי חוקית בעליל".
הפרשה עצמה, כפי שהתפרסמה בכלי התקשורת, הוציאה את עמירם גיל, איש מילואים ביחידה, משלוותו. "זה היה ברור שזה יקרה מתישהו", טוען גיל. "השאלה היא רק איך זה לא קרה עד עכשיו". גיל, סטודנט למשפטים, בן 24, מגבעתיים, יזם את כינוס התמיכה באמצעות הודעות בדואר האלקטרוני ובשיטת חבר מביא חבר. העובדה שמספר המשתתפים היה כה מועט – שבעה בלבד – אינה מדאיגה אותו כלל: "כשתנועת 'אומץ לסרב' התכנסה לראשונה, היו שם שני אנשים בדיוק".
"אומץ לסרב" כוללת כיום 528 קצינים וחיילים במילואים, חלקם כבר ריצו עונשי מאסר בפועל בגין סרבנות. שלושה מראשי התנועה הוזמנו אף הם לכינוס, והציעו את שירותיהם בסיוע לוגיסטי ובפרסום. אך אנשי היחידה לא ממש התלהבו מהחיבור, מתוך חשש שיזוהו עם תנועת הסרבנות. "היחידה היא כמו משפחה, ואנחנו לא רוצים לצאת נגדה באופן גורף", הסביר אחד המשתתפים בכינוס. "כל מה שאנחנו רוצים זה לגרום לאנשים לחשוב, להפעיל שיקול דעת. למעשים שלך יש תוצאות. הפקידו בידך אחריות, אז תעמוד מאחוריה".

"שיקול הדעת נעצר בש"ג"

ביחידת המודיעין, כמו גם בצה"ל כולו, התייחסו לפרשת סגן א' בחומרה רבה, מתוך הכרה בפוטנציאל הסרבנות שטמון בה. חיילי המילואים שהגיעו לכינוס טוענים שיש סיבה טובה לדאוג: "התסיסה מורגשת כבר זמן רב, אנשים בסדיר ובמילואים מדברים על זה ביניהם, ונמאס להם להרגיש כמו רובוטים שממלאים פקודות מבלי להבין אותן", אמר אחד מהקצינים בכינוס.
אותו קצין, סגן במילואים, סיפר על השירות הפעיל שמילא במהלך מבצע "חומת מגן": "הרגשתי איך כולם סביבי, ואני בתוכם, הופכים לרובוטים. אספנו מידע עבור פעולות שהן בעליל חסרות כל היגיון ומוסר, אבל שיקול הדעת שלנו נעצר בש"ג".
תמימות דעים לא שררה בכינוס. כולם הסכימו שהכיבוש משחית, ואפילו בלתי חוקי, אך בזה הסתיימה ההסכמה. חלק ממשתתפי הכינוס ציינו שכמעט כל פעולה צבאית באשר היא עלולה בעקיפין לשרת את הכיבוש, ואם כך, אולי המסקנה היא שצריך לבטל את הצבא.
חברי ההתארגנות החדשה אינם יודעים עדיין אם יתגבשו לכדי תנועה חברתית נפרדת. ככל הנראה, הצעד הבא יהיה פרסום עצומה, אשר תביע תמיכה בצעד בו נקט סגן א', ותקרא לאחרים ללכת בדרכיו. הם מתכוונים לפנות בעיקר לעמיתיהם, חיילי המודיעין, אך גם לשאר הנושאים בתפקידים תומכי לחימה: "גם האפסנאי או איש החימוש חייב להפעיל שיקול דעת, אם הוא יודע בוודאות שהפעולה אותה הוא מבצע תגרום למותם של חפים מפשע".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"למעשים שלך יש תוצאות". סמל חיל המודיעין
מומלצים