שתף קטע נבחר

חדשות המאה ה-21

ברוכים הבאים למאה ה-21: ערוץ ממלכתי בצרות, שני ערוצים מסחריים, שדרנים-כוכבים שמרוויחים מיליון דולר לעונה ומלחמות על אחוזי הצפייה ועל היוקרה בין כולם. מדוע ריבוי חדשות מפלג את העם, האם יש מקום לערוץ חדשות מיוחד ואיך תיראה הטלוויזיה בעוד חמש שנים. החדשות - כתבה שישית בסידרה

קשה להאמין, אבל רק לפני עשר שנים כולם צרכו מהדורת חדשות מאותו ערוץ ראשון, ממלכתי. שלוש שנים בתוך המאה ה-21 אנחנו יכולים לבחור בין שלוש מהדורות פריים, ולמשחק עוד אמור להצטרף ערוץ חדשות מסחרי חדש.
הסיפור הגדול של השנה האחרונה הוא כמובן ערוץ 10, שלפי תנאי הזיכיון חייב להקים חברת חדשות עצמאית בקרוב, הערוץ שהצליח תוך זמן קצר להכפיל את מידרוג מהדורת "חדשות 10", עם רכישתה על מיקי חיימוביץ' מערוץ 2.
רם לנדס, לשעבר עורך "אולפן שישי" של חדשות ערוץ 2, מוביל היום את חדשות ערוץ 10 לעידן תקשורתי שלא הכרנו. "חדשות 10" הפיקה משדר בחירות שלא נפל ממתחריו (תוצאות המדגם הוקרנו בדרך מקורית על מגדלי עזריאלי), והיא מכוונת גבוה, עם אלון בן דוד ודוד גלבוע, ששירתו את רשות השידור, ועמנואל רוזן מערוץ 2.
כך, בתחילת 2003, אנו צופים בשלוש מהדורות פריים טיים (ורביעית שבדרך). הבחירות האמיתיות לא יהיו לכנסת, והפוליטיקאים יעבדו שעות נוספות מעל המסך הקטן, כל זאת בדרך למהדורת החדשות האולטימטיבית של ישראל, 35 שנה מאז "מבט" הראשון, מדינה שלא מפסיקה לחיות חדשות חדשות.

שנות ה-2000: אלטרנטיבה לאלטרנטיבה

נדמה שבשלוש השנים האחרונות נעשו בתחום השידור בארץ רפורמות שלא נעשו במשך שלושים שנה. בתחילת 2001 נקבעו הזכיינים לערוץ המסחרי השני, ערוץ שלישי חופשי לשידור בארץ. הערוץ, שהיה זקוק לשירותי חדשות, ערך הסכם עם הערוץ הראשון, שיספק לו "פיק" מהשידור שלו באירועים מיוחדים. את מהדורות החדשות סיפקה "חדשות ישראל", אחת הקבוצות המתמודדות על המכרז של ערוץ החדשות הייעודי.
באפריל 2001 נקבעו תוצאות המכרז לערוץ החדשות. קבוצת "חדשות 24" בראשות נסים משעל ויעקב אילון זכתה במכרז, ובית המשפט העליון הפך את תוצאות המכרז לטובת "חדשות ישראל" בראשות משה שלונסקי. שתי הקבוצות דנו בו בזמן על מיזוג ביניהן, אך לבסוף התפרקה "חדשות 24", ואילון הפך להיות המגיש הראשי ב"חדשות ישראל".
בספטמבר 2000 פרצה האינתיפאדה השנייה, שחייבה היערכות לשידור חדשות גם בשעות בלתי סבירות, בדיווחים ישירים מהשטח אחרי כל פיגוע ובחלונות זמן קצרים במיוחד. בינואר 2001 ניצחו חדשות הערוץ הראשון במידרוג, בעיקר הודות לטלנובלות "לגעת באושר" ו"לחיי האהבה", ששודרו בערוץ 3 בשמונה בערב ולא איפשרו לאף אחד "לברוח" לערוץ 2. ערוץ 10 החל לשדר מהדורה מרכזית כבר ב-19.00, לפני כולם, ומהדורה אחת אחרי כולם, ב-22.00.
הערב הישראלי כרגע שופע חדשות. רשימה חלקית: "ערב חדש", "שש עם...", "שבע וחצי", המהדורה המרכזית של ערוץ 10, "סדר עולמי", "מבט", "מהיום למחר" ומהדורת חצות בערוץ 2. וכל זאת עוד לפני שעלה ערוץ החדשות המסחרי החדש.

מביטים מהצד

לצד המהדורות המרכזיות הנוצצות עלו לאוויר במהלך השנים תוכניות חדשות ואקטואליה רבות שהפכו לנכסי צאן ברזל בתרבותנו. החדשות בערבית עלו יחד עם המהדורה העברית ואף התחרו זו בזו בתחילת ימיה של הטלוויזיה. היום נדחקה המהדורה, יחד עם כל השידורים בערבית, לערוץ הלווייני המזרח תיכוני החדש. ב-1975 עלתה לראשונה מהדורת הלילה בערוץ הראשון, ואין לשכוח את המגזין המהולל "רואים עולם" עם צאת השבת, שראה אור באוגוסט 1988, ואת מהדורת החדשות ההרפתקנית SWEN ABI, שעלתה לאוויר בספטמבר 90' בתרועה גדולה ומהר מאוד נדחקה הצידה. כל אלה הן רק חלק קטן מהעשייה החדשותית.
שלום קיטל, מנכ"ל חברת החדשות של ערוץ 2, חושב שסוד ההצלחה הוא בהבאת אינפורמציה לציבור ולא בכוכבים כאלה או אחרים.

- האם חברת החדשות מחזיקה בקוד אתי בדומה למסמך נקדי בזמנו?

"קיים המסמך האתי של הרשות השנייה, עליו מחויבים לחתום כל עובדי חברת החדשות. אנחנו חברים במועצת העיתונות, ויש כללים ותקנות לרשות השנייה. אלו מסמכים מפורטים מאוד".

- התחרות שבפניה אתם עומדים קשה. ערוץ 10 עכשיו ותיכף גם ערוץ החדשות.

"אנחנו כל הזמן בתחרות. לגבי ערוץ החדשות, כרגע מדובר בשיתוף פעולה בינינו, כי זה מוצר משלים ולא מתחרה. לדעתי, במדינה קטנה ולא עשירה צריך לחשוב על איחודים. 'ישראל פלוס' יכולים להפיק חדשות בעצמם, אבל הם חוסכים כסף ואנחנו מרוויחים עוד קצת, והם לא היו מצליחים להגיע לאיכות במהדורה ללא החומר שלנו".

- אילו עיתונאים היית רוצה לראות מצטרפים לחברה?

"יש עיתונאים שאני רוצה מהעיתונות הכתובה, אבל אני לא אומר שמות".

- וכיצד אתה רואה את שוק החדשות בעוד כחמש שנים?

"אני מקווה שהוא יתייצב, ועוד הרבה לפני זה, אך ללא ספק הוא ייראה אחרת ממה שהוא נראה היום, כאשר ללא ספק יהיה פחות ביזור".

אחרי עשור, ערוץ 10

אחרי כמעט עשור יצא לאוויר ערוץ מסחרי נוסף - מתחרה חזיתי מול ערוץ 2. בשנה הראשונה לפעילותו הפיקה את החדשות חברת "חדשות ישראל", שהיא גם הזוכה במכרז ערוץ החדשות (הסי.אן.אן הישראלי). בינתיים, בהתאם לתנאי המכרז, החליפה אותה חברת החדשות החדשה של ערוץ 10, שהעלתה לאוויר מהדורה בסגנון קצת שונה מהרגיל. וכך, המהדורה הקודמת שדישדשה באחוזי צפייה בודדים, הכפילה את הרייטינג תוך זמן קצר, בפרט לאחר הצטרפותה לעמדת ההגשה של מיקי חיימוביץ', אחד מהסמלים המובהקים של ערוץ 2, לצידו של יעקב אילון. מדובר עדיין בגורם חדשות צעיר, שטרם הספיק להטביע חותמת מאסיבית על שוק החדשות המקומי, אולם כבר עכשיו ברור שלמהדורה החדשה סגנון יותר נינוח לצד אלמנטים חזותיים חדשים שבהחלט הכניסו רעננות לתחום.
אילון, שהחל במגזין קטן של תחנה אזורית, הפך לכוכב בערוץ 2 וכיום מאושיות ערוץ 10, מסביר שהערוץ המסחרי החדש מציע קונספט חדשני. "הרחבנו את המהדורה ל-45 דקות", הוא מפרט, "הגדלנו את מספר הנושאים המסוקרים והרחבנו פורמטים. זאת קומבינציה חדשה שמוכיחה עצמה. קשה לשמר צופים מול המסך במשך 45 דקות, כאשר בשאר הערוצים אלו מהדורות של חצי שעה, מה שמוכיח שיש מקום למהדורה בסדר גודל כזה".

- גם הגישה היתה שונה. הבאתם כתבים חדשים ללא ניסיון בתחום.

"מלכתחילה פתחנו את השורות לרווחה, ולא רק עבור מי שנמצא בתחום הטלוויזיה. פירסמנו מודעות בעיתונים, עשינו קורס מיון וכל זאת מתוך כוונה להגיע ליותר ממה שקיים. דבר כזה עוד לא נעשה בארץ למעט גל"צ. הייתי אולי רוצה לראות עיתונאים ממקומות אחרים אצלנו, אבל אנחנו לא בחסר".

- ולפזר כסף על טאלנטים?

"כסף כזה השקיעו גם בבדרנים כשצצה התחרות. החדשות הם גם משאב תקשורתי, והעניין של כסף עבור טאלנטים, כמו כל העניין המסחרי, הגיע לישראל באיחור רב".

- כיצד אתה רואה את שוק החדשות בעוד חמש שנים?

"אני מעריך שיהיו לפחות שלוש מהדורות ראשיות ותנועות רבות בין ערוצי הטלוויזיה השונים. גם מבנה הערוצים הולך להשתנות".
בראש חברת החדשות של ערוץ 10 עומד רם לנדס, איש חדשות ערוץ 2 בתקופת הקמת חברת החדשות שם, שאף היה עורך מרכזי במהדורות החדשות. לנדס נקרא לדגל אחרי פסק זמן בעיתונות הכתובה, כדי להרים את "אולפן שישי" הצולע מול ה"יומן", והפך אותה לאחת התוכניות המובילות של חברת החדשות בערוץ 2. כיום הוא בעצם מתחרה במוצר שהוא עצמו הקים, ומתברר שהפיצוח איננו קל. לנדס גזר על עצמו שתיקה עיתונאית בחודשים האחרונים, אך על אופיה של חברת החדשות של ערוץ 10 אנחנו למדים מאמירות של אנשים בחברה ומדברים שאמר לנדס בעבר.
בערוץ 10 גורסים, כי חדשות הינה שפה מתפתחת כחלק מתהליך של אבולוציה: לאחר תקופה ארוכה של מוצר טלוויזיה קיים, חשבו ב-10 שצריך לקחת את המהדורה צעד אחד קדימה. ב-10 גורסים כי מהדורה בת 45 דקות מאפשרת מקום לפרשנויות רחבות ומקיפות יותר, "כי כך מסקרים מציאות". ביום שישי העלו למסך את מוטי קירשנבאום וירון לונדון בעזרת פורמט חדש שעדיין מתפתח, וזוכה לביקורות מחייכות. החדשות ב-10, נזכיר, התחילו כמעט מאפס, ולכן ראו בכך אתגר ממדרגה ראשונה. ולא רק אתגר. המקורבים ללנדס חושבים שהם עושים טובה לערוץ 2, "כי סוף סוף יש להם תחרות, והם די שמחים מהעניין".
יש לציין כי חדשות 10 ייאלצו בעוד שנה לעזוב את "בית הוורד" על גבול גבעתיים-תל אביב ולעבור לאזור ירושלים, בהתאם לתנאי המכרז. הכוונה לשדר מתוך ירושלים ולא מאזור "ג.ג", כפי שנוהג ערוץ 2, ואחד הרעיונות האחרונים שהועלו היה שידור מאולפן שקוף המשקיף אל העיר, כחלק מהתפיסה שהחדשות הן "חלק מהעם - הן העם". בינתיים כבר יש סימני השפעה של חדשות 10 על הערוצים המתחרים. למשל חידוש קיר הווידאו, שהוכנס לשימוש בערוצים 1 ו-2 לאחר שהוצג כחידוש בערוץ 10 (כנראה שיש בכל זאת מה ללמוד מהאח הצעיר).
מכל מקום, את הבחינה האמיתית נצטרך לחזור ולערוך בעוד כמה חודשים, אולי שנים. בחדשות 10 יש חבורה חדורת אמונה שבכוחה להביא למהפכת החדשות השלישית בישראל, אחרי 35 שנה.

עוזי פלד: "אין מקום לעוד ערוץ חדשות"

עוזי פלד, מי שהקים את אולפני "טלעד" ב 1973 בציפייה ש"בתוך כעשר שנים יקום ערוץ טלוויזיה מסחרי בישראל", חיכה 20 שנה עד שחלומו התגשם.
פלד, עתיר הניסיון הטלוויזיוני, היה סגנו של אליהוא כ"ץ, ראש צוות ההקמה של הטלוויזיה הישראלית, וחווה על בשרו את לידתן הקשה של הטלוויזיה ושל החדשות.

- היום, במבט לאחור, אינך חושב שהיה נכון להקים ערוץ מסחרי מתחרה וחדשות מתחרות, על מנת להגיע לאובייקטיביות?

"עד היום אני חושב שהשלטון בטוח שהטלוויזיה הממלכתית נגדו. אפילו שהשדרנים 'מיישרים קו', השליטים חושבים שמגיע להם יותר. התנאים הכלכליים לא איפשרו הקמת ערוץ נוסף. הרי שידרנו עוד בשחור-לבן על מנת לחסוך במטבע זר. את 'טלעד' הקמתי בשאיפה לערוץ מסחרי בתוך כעשר שנים, שהפכו לעשרים. העיתונות הכתובה היתה המתנגדת העיקרית לערוץ נוסף כספק חדשות, מכיוון שחשבה שזה יפגע בה מסחרית. היינו המדינה היחידה בעולם שבה הכבלים קדמו לטלוויזיה המסחרית, ואל תשכח שמספר התושבים במדינת ישראל היה אז חצי ממה שהוא היום. לדעתי, היה נכון להביא טלוויזיה מסחרית בשנות השמונים, עוד לפני הכבלים, כמקובל בעולם. בישראל, בתוך עשר שנים קמו שני ערוצים מסחריים, ערוצים ייעודיים לרוב כולל ערוץ חדשות, ועוד כבלים. כל אלה טעויות שלטוניות".

- בין ים הערוצים אתה צופה הצלחה לערוץ החדשות?

"לדעתי, הוא לא יצליח להתרומם לאוויר. פשוט אין כבר מקום. מתוך כשישה וחצי מיליון איש, ליותר ממיליון חרדים אין טלוויזיה. יש כמיליון ילדים שלא רואים חדשות, מיליון ערבים ומיליון רוסים שלא צופים בטלוויזיה ישראלית. נשארנו עם שלושה מיליון, שמתוכם רק שליש רואים חדשות, ואותם תחלק על 'מבט', חדשות ערוץ 2, ערוץ 10 ועוד ערוץ חדשות. להוציא מאה מיליון דולר על חדשות זו ממש הוצאה לאומית. ככה שומרים על שפיות כלכלית?".

פרופ' תמר ליבס: "הפלורליזם מפצל את הציבור"

המחלקה לעיתונאות ותקשורת באוניברסיטה העברית נחשבת לאחת הטובות בעולם. אליהוא כ"ץ, ראש צוות ההקמה של הטלוויזיה, עמד בראש המחלקה לקומוניקציה שנים רבות. בשנתיים האחרונות נושאת בתפקיד פרופ' תמר ליבס, בוגרת המחלקה באוניברסיטה העברית ומחברת שלושה ספרים בתחום, ביניהם ספר העוסק בתקשורת הישראלית בקונפליקט הערבי-ישראלי.
ליבס מתנגדת לפלורליזם התקשורתי השורר בארץ בשנים האחרונות, בניגוד לאנשי תעשיית הטלוויזיה ואנשי החדשות. "ריבוי ערוצים הוא רע מאוד, לדעתי, במיוחד לחדשות. הדבר מפצל את הציבור. היתרון הגדול בערוץ היחיד היה שיותר אנשים צפו בחדשות, הם היו קונצנזוס של השעה תשע בערב. אף אחד לא היה מתקשר בשעה זו, כדי לא להפריע לצפות ב'מבט', נתנו כבוד לסדר היום הציבורי".

- בהשוואה לעולם המערבי, החדשות אצלנו אובייקטיביות?

"תמיד כשיש מלחמה, משבר קולקטיבי או איום על החברה, העיתונות והחדשות נעשות יותר פטריוטיות. מהדורות החדשות הן בסך הכל חלק מהחברה ומשקפות אותה, וכשיש איום אקוטי תפקיד התקשורת משתנה. החדשות אומרות לנו מתי להיכנס ומתי לצאת מהחדר האטום. כשהמצב נרגע, התקשורת חוזרת לעצמה. זהו תהליך שקורה עכשיו בארה"ב. לאחר ה-11 בספטמבר לקח לתקשורת שבוע שלם לקום על הרגליים ולשאול שאלות, כמו למה לא טיפלנו באל-קעידה".

- "מבט" היתה 25 שנה מהדורת חדשות בודדת בישראל. את מוצאת לה מקבילות בעולם?

"נכון ש'מבט' היתה לבד, אך היא שודרה למדינה שבה היו שלושה מיליון איש. בארה"ב, לדעתי, המקרה דומה, שכן שם היו שלוש רשתות גדולות, אומנם פרטיות, אך מדובר בריכוזיות, במספר מצומצם של ערוצי מידע. חיקינו בארץ את המודל האנגלי של הבי.בי.סי, שהיה שליט יחיד עד שנכנסה לאנגליה הטלוויזיה הפרטית. החדשות אצלנו היו יותר חשובות, כי היינו בצל סכנה קיומית, ואצלנו גם היתה התנגדות עזה יותר לטלוויזיה, תחת הכותרת של שמירה על התרבות ונגד השחתת המוסר. אבל שלא נטעה, אנחנו עם מאוד תקשורתי".

- באיזו מהדורה את צופה?

"אין לי מהדורה מועדפת, אלה יותר עניינים פרסונליים. בערוץ 2 רוב המגישים עברו מהערוץ הראשון, וזה שמשלמים להם יותר לא אומר שהם משנים את סגנון ההגשה. בסך הכל אני צופה במהדורה הקרובה ביותר לשעה שבה אני רוצה לצפות בחדשות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיקי חיימוביץ'. סגנון נינוח
רם לנדס. צעד אחד קדימה
עוזי פלד. טעויות שלטוניות
לאתר ההטבות
מומלצים