שתף קטע נבחר

וייטנאם: מקרה 9 של מוות מדלקת הריאות המסתורית

רוב מקרי המוות בהונג קונג ובווייטנאם. עשרות עובדים בבתי חולים נדבקו במחלה. צוותי רפואה ברחבי העולם נקראו להיערך לפריצת תחלואה בהיקף נרחב

מקרה תשיעי של מוות בעקבות דלקת הריאות הקטלנית: אדם נוסף מת הלילה (יום א') בווייטנאם כתוצאה מהמחלה. מרבית מקרי המוות הקודמים אירעו במזרח אסיה, ובסוף-השבוע מתו שני חולים בקנדה.
ארגון הבריאות העולמי קיים בשבת כינוס חירום, והזהיר מפני התפרצות המגיפה בעולם. הארגון פרסם אזהרה לתיירים המטיילים באסיה, על זן קטלני של דלקת ריאות שעלול להתפשט לאזורים אחרים בעולם. אם ובנה שביקרו לאחרונה בהונג קונג מתו מהמחלה בקנדה ואדם נוסף, איש עסקים אמריקני, מת ממנה בהונג קונג. בנוסף, המחלה המסתורית הפילה למשכב כ-20 עובדים בבתי חולים בהונג קונג ובווייטנאם וכן דווחו מקרים של המחלה בטייוואן.
מומחים מארגון הבריאות העולמי מודאגים מהאפשרות שהחולה האמריקני, שחלה בוויטנאם והועבר להונג קונג, שם מת, הדביק אנשים רבים שעימם בא במגע במהלך מסעו.
בסך הכל, יותר מ-150 מקרים נוספים של 'תסמונת נשימתית חמורה חדה' (SARS) דווחו במהלך השבוע האחרון לארגון הבריאות העולמי. הגורם ל- SARS, הבאה לידי ביטוי בדלקת ריאות בלתי אופיינית, טרם התגלה.

תוכנית מגירה במשרד הבריאות

משרד הבריאות בישראל מינה באחרונה ועדה שתפקידה להכין "תוכנית מגירה" להיערכות מערכת הבריאות למקרה של מגיפת שפעת כלל-עולמית. באוקטובר פרסם המשרד הודעה שלפיה הוא נערך למקרה של התפרצות מגפה עולמית של שפעת, העלולה להיגרם מהופעת זן שאינו נמנה עם שלושת הזנים הכלולים בחיסון נגד המחלה.
"לא ברור אם מדובר בנגיף או חיידק", מסבירה ד"ר אמיליה אניס, מהמחלקה לבריאות הציבור במשרד הבריאות. "בהתחלה זה מתבטא בחום גבוה, 38 מעלות ומעלה, ושיעול או קשיי נשימה כלשהם, אחר כך בצילומי הריאות ניתן להבחין בדלקת ריאות, אבל זו לא התמונה הקלאסית של דלקת ריאות ולכן טרם החליטו איך לסווג את זה. אבל ארגון הבריאות העולמי עובד כרגע חזק מאוד על האבחון".
בקבוצת הסיכון נמצאים אנשים ששהו בקרבת אדם שאובחן כחולה SARS, או כאלה שביקרו לאחרונה באיזורים שבהם דווח על מקרי SARS. סימפטומים נוספים העשויים להעיד על קיומה של דלקת הריאות הם כאבי ראש, התקשות שרירים, אבדן תאבון או שלשולים. על מטיילים שחוו חלק מהסיפמטומים להתייעץ עם גורם רפואי, ולוודא כי יקבל את כל האינפורמציה על המקומות בהם שהה. מומלץ גם שלא להמשיך בטיול עד להחלמה.
אניס הוסיפה כי המחלה עוברת במגע הדוק וממושך, ורבים מהחולים הם צוותים רפואיים שטיפלו בחולים אחרים. "לגבי החוזרים מהמדינות הנגועות, אין כרגע כוונה לעצור אותם בגבולות", אמרה, "אם מופיעים סימנים אצל מי שחזר או בא במגע עם מישהו שחזר משם, יש לפנות לטיפול רפואי ולהקפיד לציין שביקרו באיזור או נחשפו למי שביקר שם. לא להעבהל מכל הצטננות אלא לחפש הצטברות של הסימנים שצוינו קודם. כל בתי החולים בארץ כבר מודעים וערוכים לטפל".

"לא ברור אם מדובר בזן חדש"

ד"ר נתי קלר, מנהל המעבדה המיקרו-ביולוגית במרכז הרפואי שיבא-תל השומר, מעלה את האפשרות שמדובר בזן נוסף של שפעת, המתפרץ אחת למספר שנים. "מדובר בשינוי שמתרחש בזן אחת לכמה שנים", הוא אומר. "וירוס השפעת יודע לשנות את המעטפת שלו, שנגדה מתבצע החיסון. לפעמים השינוי הוא קטן, זוחל, כזה שהמחוסנים יכולים להתמודד איתו, ולכן מספיק החיסון שמקבלים מידי שנה. לפעמים השינוי הוא דרמטי יותר, ואז ישנן התפרצויות ענקיות. זה קורה בדרך כלל במקומות בהם מגדלים עופות או בעלי חיים בצורה לא הגיינית או מפוקחת. לפני כחמש שנים פרצה מגיפה כזו בהונג-קונג, שהביאה לשחיטת כל התרנגולות במדינה".
עם זאת מדגיש ד"ר קלר כי טרם ידוע טיבו של הגורם למחלה. "אין בידוד של הוירוס ולכן לא ברור אם זה אכן זן חדש של שפעת. לארגון הבריאות העולמי יש מערכת מאוד פרטנית שלוקחת דגימות מכל מקום בעולם לאורך כל השנה, אותה מערכת מפתחת בסיס-מידע על הוירוסים נגדם יש להתחסן בשנה הבאה, וזה נעשה גם בישראל.
"אנחנו יוצאים מעונת השפעת, כך שאם מדובר בוירוס שונה בשנה הבאה, החיסונים יהיו בהתאם. אני לא חושב שמישהו כאן צריך לדאוג, אלא אם כן הוא היה במגע מאוד קרוב עם מישהו חולה. אם מדובר בוירוס שפעת - יש גם תרופות לשפעת. בניגוד לשנים קודמות, בהן שפעת גרמה לתמותה רחבה, היום ישנן תרופות שאם ולוקחים אותן תוך 24 שעות מתחילת המחלה יש להם יעילות מוכחת".
ממשרד החוץ נמסר, כי עדיין לא מצאו לנכון להוציא הודעה אזהרה לציבור, הציבור מתבקש לעקוב אחר הפרסומים באתר משרד החוץ בו יש עידכונים שוטפים.

בכתיבת הידיעה השתתפה רוני גלבפיש
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ההתפרצות בהונג קונג
צילום: איי פי
מומלצים