שתף קטע נבחר

הציפורים מתות בסתר בספארי

רשות שמורות הטבע נתנה לספארי היתר מיוחד לפגיעה בציפורים מוגנות כדי "למנוע נזקי חקלאות", כך מסר לראשונה המקומון 'תל אביב'. התוצאה: עשרות ציפורים – קורמורנים, אנפות ועורבים – על גוזליהן וביציהן, מומתות מדי שבוע

עשרות ציפורים נורות מדי שבוע בספארי ברמת גן, ביניהן הקורמורנים, גיבורי מלחמת המפרץ הראשונה, שמצאו עצמם קורבן לגחמות הנפט של סדאם חוסיין, לאחר שהציף את הים בנוזל השחור וגרם למותם של אלפים מהם.
מסתבר שרשות הטבע והגנים אישרה לספרי לירות ב-11 מינים שונים של עופות במטרה "למנוע נזקי חקלאות". המוציא לפועל של האישור הזה הוא עובד בכיר, שנוסע על אופנועו ברחבי הספארי ויורה באנפות, בקורמורנים, במגלנים ולא פוסח על קניהם שוקקי הביצים.
אלא שלמרות הקביעה שמדובר ב"נזקי חקלאות", אומר יואב פרלמן, עובד מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, כי "ניתן למצוא פתרונות אחרים למזעור הנזק".

עובד בספארי: "מעיפים את הגוזלים על הרצפה"

את המתרחש במתחם הספארי תיאר אחד העובדים במקום ליואב פרידמן, כתב המקומון 'תל אביב': "כל הזמן יורים שם באנפיות בקר ובאנפות לילה, ומעיפים את הגוזלים מהקנים. מבחינתנו האנפות רק מזיקות, שכן הן אוכלות את האוכל של החיות של הספארי, כי כשמחלקים לקורמורנים, גם האנפות לוקחות.
"בקשר לקורמורנים, זה כבר סיפור שונה. יורים בהם כדי שלא יתרבו. לפעמים הם משקשקים להם את הביצים, פשוט מנערים אותן כדי שלא יבקעו גוזלים, שזה עוד בסדר, אבל כשהם מתרבים שם, הם פשוט יורים בהם".
העובד מספר שלפני כחודש וחצי נורו למוות בין 20 ל-30 קורמורנים. "הם פשוט נעלמו בבת אחת באותו יום", הוא אומר ומוסיף: "אנחנו מאכילים את הקורומורנים פעמיים ביום בדגים, אז כשיש התרבות וצריך לתת יותר דגים, מדללים את האוכלוסייה".
אלא שהדרך שבה מדללים את מספר הציפורים מזעזעת את העובד. "יורים להם בקנים ומעיפים את הגוזלים של האנפות על הרצפה. בעונת הבקיעות של הגוזלים מפוזרים שם עשרות מתים וגם פצועים. מאחורי המשרדים יש ציפורים מתות שאפשר לראות להן את החור בבטן. גם ביונים יורים כל הזמן, אפילו שזה חוקי. צריך שיידעו שבאזור המשרדים מפוזרות עשרות יונים מתות, ואם לא מתות, אז גוססות".
רשות הטבע והגנים הנפיקה, כאמור, אישור עבור הספארי לירות בעופות השונים. ההיתר שניתן הנו "היתר מיוחד לציד חיות בר מוגנות או לפגיעה בערך טבע מוגן למניעת נזקי החקלאות". על פי ההיתר, ניתנה הרשאה "ללכוד, לירות, להפחיד ולפגוע בקינון של 11 מינים שונים של עופות". בין העופות שניתן היתר לפגוע בהם מסומנות אנפית הבקר, אנפת הלילה, מגלן, קורמורן גדול, קאק ועורב אפור.

פרלמן: "אנחנו לא חיים לבד בעולם"

"יש אפשרויות לטפל בנושא הזה בצורה אחרת", אומר פרלמן. "אפשר לתפוס את המושבות בתחילתן ולפזר אותן. יש אפשרות לפזר חומרים על העצים. בספארי צריכים להבין שהם לא בעלי העולם הזה. אם יש להם עצים – כנראה שיהיו להם גם ציפורים. אם הם לא רוצים ציפורים, שיורידו את העצים".
פרלמן טוען כי גירוש הציפורים אמנם דורש יותר כסף ומאמץ, אך הדבר בהחלט אפשרי. "כדי לגרש ציפורים, צריך לגוון, צריך לעבוד עם סירנות וכדורי נפץ, ולכסות ברשתות. שילוב של הדרכים אמנם קשה ומסובך, אך בהחלט יכול להיות יעיל. אפשר לעשות חלופות למזעור הנזק".
בנוסף על כך קובל פרלמן על הפגיעה שגורם הירי בעופות לטבע בכלל. "אנחנו לא חיים לבד בעולם הזה, והקורמורנים הם מין נודד. אם אנחנו עושים משהו אצלנו, אנחנו בעצם משפיעים על אוכלוסיות במקום אחר. אם נתחיל לכסח פה קורומורנים, האפקט של זה יהיה מורגש במקומות הקינון שלהם ואיפה שהם עוצרים בדרך".
מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, דן אלון, אומר כי ישנם מינים כגון אנפית הבקר, עורב אפור ויונת הבית שגורמים נזקים אדירים. אולם הוא אינו מסכים שהדרך לטפל בהתרבותם של אנפות הלילה והקורומורנים היא דווקא בירי.
השיטה שאלון מנסה להוביל את השימוש בה היא העמדת אלטרנטיבות. "על פי השיטה מאפשרים לעופות אלה, שהם אוכלי דגים, לאכול במקומות אחרים, ועל ידי כך מרחיקים אותם מהמקומות בהם אינם רצויים".

אוהד הצופה: "יש מצבים שאין ברירה"

אוהד הצופה, אקולוג עופות, מסביר כי באופן עקרוני קורה לעתים ש"במערכת טבעית יש בעיה מאוד קשה של התרבות מינים מסוימים, שהופכים להיות מזיקים בגלל שהאדם הפר את האיזון בטבע. לעתים יש צורך בהתערבות ובהגנה על החלשים.
"אנפית הבקר היא אסון אקולוגי – נכחדים לנו מהארץ מינים של זוחלים ומינים של ציפורים שהיא טורפת. גם ארגון שמירת הטבע של האו"ם הכריז עליה מלחמה. במצב שכזה, גם אוהבי טבע גדולים, כמו עובדי הספארי, יודעים שאין ברירה אלא לנהל מלחמה על גבם של אלה שהתרבו כדי להציל מינים אחרים".
לשאלה אם ישנן שיטות אחרות למניעת התרבות הציפורים, עונה הצופה: "יכול להיות שיש, יכול להיות שאין. לא לכל דבר יש פתרונות. במינים מסוימים הפתרון של קנה הרובה הוא היעיל, לפעמים זו גם השיטה הכי פחות אכזרית בכך שהוא מונע סבל וכאב. יש מצבים שאין ברירה".
הנקודה החשובה ביותר בעיני הצופה היא הבעיה שאנשים משחררים למערכת הטבעית בעלי חיים שלא מפה. "האדם מפר את האיזון – זאת הבעיה. בעניין הקורמורן, הספארי עצמו אשם בזה שהוא שם בכלל. העתקת מינים ממקום אחד לאחר מפירה את האיזון, והדבר גורם לנזקים. קורמורן הוא לא ציפור מקננת בישראל, וכל שנה נזקי הקורמורנים לחקלאות נאמדים בסכומי עתק. ההיזק לחקלאות מוביל לפתרון של ירי, שגורם גם להרעלת הסביבה בעופרת".

רשות הטבע והגנים: "טרם נמצאו שיטות יעילות יותר"

רשות הגנים והטבע: "ריבוי עופות סתגלניים בספארי גורם מטרד חמור לבאי המקום ולתחרות קשה על מזון עם עופות המאכלסים את המקום. כמו כן, לשלושת העופות החומצית יוצרת נזק לצומח וגורמת לתמותת עצים.
"לספארי ניתן אישור לבצע גירוש עופות טרם קינון, על מנת למנוע מושבת קינון במקום. שיטות הגירוש היעילות משלבות מספר אמצעים: סילוני מים, מלכודות וגם ירי הפחדה המשלב ירי מדויק, שאם לא כן, אין ההפחדה יעילה והעופות מתרגלים לקולות הנפץ. טרם נמצאו שיטות יעילות יותר למניעת מפגעים אלה.
"חלק מפעילות רשות הטבע והגנים הוא להתמודד עם אוכלוסיות המתרבות בצורה חריגה, וזאת בכדי לשמר תנאי מחיה נאותים גם עבור מינים 'חלשים'".
מהנהלת הספארי סירבו להגיב.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קורבן מלחמת המפרץ. קורמורן מורעל מנפט
צילום: רויטרס
למה לטפל בבעית ההתרבות שלה בירי? אנפה
אם לא רוצים ציפורים שיורידו את העצים. עורב
מומלצים