שתף קטע נבחר

השרה לאיכות הסביבה: אלו המטרות שלי

פרופ' יהודית נאות מציבה לפניה כמה יעדים בתחום איכות הסביבה, כמו מציאת פתרונות לחומרים מסוכנים, הרחבת חוק המיחזור, צמצום זיהום האוויר ומיחזור פסולת לבניין. "אם אצליח להגשים אותם בתום הקדנציה, דיינו". ראיון מיוחד

"אחת ההפתעות הגדולות שלי בחודש הראשון לכהונתי, שהציבור בישראל מאוד מודע לנושאי איכות הסביבה, מאוד מעורב ומתעניין וחרד לאיכות חייו", כך אומרת ל-ynet השרה לאיכות הסביבה, פרופ' יהודית נאות מ"שינוי", בראיון מיוחד.
לקראת יום כדור הארץ, אומרת נאות כי למרות שעסקה בנושאי איכות הסביבה כחברת כנסת, לא היתה מודעת לכך שהנושא רחב כל כך ונוגע לכל תחום בחיינו. בשל מורכבות הנושא נאות הציבה לפניה כמה יעדים מוגדרים "ואם אצליח להגשים אותם בתום הקדנציה, דיינו".
זוהי, לפיכך, "תכנית היעדים" של נאות. רשמו אותה לפניכם, וזיכרו לבדוק אותה בשנה הקרובה.

א. טיפול בחומרים מסוכנים

השרה נאות אומרת כי הנושא הראשון שמשרדה בוחן ברצינות רבה הוא טיפול בחומרים מסוכנים. בתחום זה היא מתכוונת להכין תוכניות חומש לפינוי הדרגתי של מפרץ חיפה מהתעשיה המזהמת והמסוכנת שבו וכן תוכניות שימנעו את חלחול שפכי רמת חובב למי התהום באזור.
"כמו כן אני פועלת לתקינה של מי קולחין, דבר שיביא לחיסכון אדיר במים שפירים המשמשים כיום לחקלאות. ועדת ענבר (בראשות ד"ר יוסי ענבר, סמנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, שבחנה את נושא מי הקולחין) הגישה את מסקנותיה ואני מקווה שהן יתורגמו בקרוב לתקנות מחייבות", אומרת נאות.

ב. מיחזור פסולת בניין

נושא נוסף שבו מתמקדת השרה החדשה הוא מיחזור של פסולת בניין. לפני כשבוע חתמה נאות והתאחדות הקבלנים על אמנה לקידום בנייה ידידותית לסביבה על ידי קבלנים ולמחזר פסולת בניין.
נאות אומרת כי לענף הבנייה ישנה השפעה משמעותית על איכות הסביבה והחיים בישראל, מכיוון שהוא קושר עמו מפעלים ותחומי עיסוק נוספים, יוצר מקומות עבודה, מפתח ובונה ערים ותשתיות, סביבות מגורים ועוד. "המשרד לאיכות הסביבה יקצה משאבים כדי לעודד את הקבלנים להקים מפעלי מיחזור לפסולת הבניין. בדרך זו הם יחסכו כסף רב ברכישת חומרי גלם חדשים, ובנוסף יצומצמו אתרי הפסולת הפיראטים המפוזרים ברחבי הארץ, וינוקו ערוצי הוואדיות המשמשים כיום כמוקדי פסולת בנייה", אומרת נאות.

ג. מיחזור בקבוקים

יהודית נאות מרוצה מאוד מחוק הפיקדון למיחזור מיכלי משקה, שחוקק בתקופת קודמה בתפקיד, צחי הנגבי: "החוק הצדיק את עצמו. כמויות הבקבוקים שנאספים בכל חודש מלמדים שהחוק עובד, והרחובות פחות מלוכלכים. עם זאת, אנחנו פועלים להקל על בעלי המרכולים וחנויות המכולת, כדי שיוכלו לאחסן את המיכלים המוחזרים וכדי שהחוק לא יהפוך לעונש עבורם".
כידוע, החוק הקיים חל רק על מיכלי משקה עד 1.5 ליטר. בעבר נטען כי בלחץ החרדים לא נכללו מיכלים מ-1.5 ליטר בחוק. כיום מונחת על שולחן הכנסת הצעת החוק של ח"כ אבשלום וילן (מרצ) להרחיב את החוק כך שיכלול גם מיכלים של 1.5 ליטר ויותר.
"אנחנו, המשרד לאיכות הסביבה, נתמוך בהצעה לקראת קריאה ראשונה. אני משוכנעת שניתן להעביר את החוק בשלוש קריאות בתוך מושב אחד של הכנסת. נראה לי שיש לכך סיכוי טוב, ההתנגדות לכך פחתה", אומרת השרה.

ד. לחייב שימוש בדלק דל-גופרית

כתושבת חיפה נאות מודעת מאד לנושא זיהום האוויר. בנושא זה היא מקווה שוועדת הכלכלה של הכנסת אכן תאמץ את הצעת עמיתה, שר התשתיות יוסף פריצקי, לחייב את כל כלי הרכב בישראל להשתמש בדלק דל-גופרית.
לדבריה, התקנה אמורה להיכנס לתוקף בראשית נובמבר, כדי לאפשר יבוא של דגמים חדשים. "גם זה יהיה צעד אחד קדימה בנושא המאבק בזיהום האוויר. אני מאוד ריאלית, לא ניתן לפתור נושאים כאלה בזבנג וגמרנו, אלא בצעד אחר צעד", אומרת נאות.

מרגישה בבית

בסך הכל, אחרי חודש בתפקיד, מרגישה נאות, שהיא פרופסור לביולוגיה, בבית במשרד לאיכות הסביבה. "זה משרד מאוד איכותי", היא אומרת. "17% מעובדי המשרד הם בעלי תואר ד"ר. 68% מהעובדים הן נשים (נאות ביקשה מהממשלה לאשר את מינויה של ד"ר מיקי הרן לתפקיד מנכ"לית המשרד).
לדבריה, כל העובדים חשים ייעוד ושליחות. בימים אלו של קיצוצים, הפגיעה במשרד ניכרת בתחום התוכניות לטווח ארוך. מתוך תקציב של 232 מיליון שקל, כבר קוצצו 35 מיליון שקל. 45% מהתקציב הולך למימון כוח האדם ו-55% לפעילות שוטפת של המשרד: "בסך הכל פיטרנו 15 עובדים זמניים ועוד 5 יפוטרו בקרוב. עם זאת האוצר הבטיח שכל עובדי חברות כוח אדם יהפכו לעובדי מדינה", מציינת השרה.
ובאשר למינויים הפוליטיים שקודמה בתפקיד כל כך התגאה בהם אומרת נאות: "מתברר כי בדרגים המקצועיים ישנם אנשים איכותיים ומקצועיים מאוד. בדרגים נמוכים יותר ישנם עובדים שאולי חלקם הם חברי מרכז הליכוד, אבל אני לא מתכוונת לברר את זהותם הפוליטית. עם זאת, עובדים לא ראויים לא ישארו בתפקידם. מבחינתי, המבחן הוא מקצועיות, ולא השקפה פוליטית או חברות במסגרות פוליטיות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
נטפל בחומרים מסוכנים. יהודית נאות
צילום: צביקה טישלר
צילום: שאול גולן
חומרים מסוכנים (ארכיון)
צילום: שאול גולן
מיחזור בקבוקים. נרחיב את החוק
מומלצים