שתף קטע נבחר

תרעומת בישראל: "ערפאת מכשיל את אבו מאזן"

שר הביטחון אמר כי יו"ר הרשות "מאכיל את אבו מאזן מרורים" וחושף בכך את חוסר רצונו לקדם את תהליך השלום. בירושלים מאשימים: פגישות של דיפלומטים אירופים עם ערפאת "גרמו לו לחוש שהוא בעניינים" וטירפדו את מאמצי אבו מאזן

שר הביטחון, שאול מופז, אומר כי יאסר ערפאת ממשיך להעמיד מכשולים בפני אבו מאזן בדרכו להרכיב ממשלה ברשות הפלסטינית, והוא "מאכילו במרורים".
מופז אמר כי בכך חושף ערפאת את חוסר רצונו לקדם את תהליך השלום. שר הביטחון, שאמר את הדברים אמש (א') במהלך סיור בצפון, הביע תקווה שהלחץ של האירופים והאמריקנים אכן יוביל בסופו של דבר להחלפת המנהיגות הפלסטינית ולהרכבת ממשלה.

לחץ אמריקני ואירופי על ערפאת

ארה"ב מפעילה לחץ על ערפאת שלא לטרפד את מאמציו של אבו מאזן, אך אינה חורגת ממדיניותה שלא לקיים עמו כל מגע. נודע כי האמריקנים מעבירים לערפאת וסביבתו מסרים דרך מצרים, ירדן וסעודיה.
השיחות בין אבו מאזן לערפאת נקלעו למשבר בשל סוגיית מינויו של מוחמד דחלאן לתפקיד שר מדינה לענייני פנים - מינוי שניתן לראותו כניסיון של אבו מאזן להשתלט על מנגנוני הביטחון של הרשות. אמש הודיע בעקבות זאת דחלאן כי הוא מוכן לוותר על חברותו בממשלה החדשה או על תפקיד "שר מדינה לענייני פנים".
בירושלים רואים את נושא העברת הסמכויות הביטחוניות כנושא מפתח מבחינה מדינית. גורמים מדיניים בישראל משוכנעים שאיום ההתפטרות של אבו מאזן נובע מביטחונו שהקהילה הבינלאומית עומדת מאחוריו. לדברי הגורמים, ברור לו שאין טעם באחריות ללא סמכות. "זה אחד ממבחני הכוח הראשונים שלו - האם הוא מסוגל להעביר את ההרכב שהוא רוצה", אמרו הגורמים.
לדברי הגורמים המדיניים, "הגורמים המתונים בפתח אינם מרוצים מהאפשרות שמפת הדרכים לא תפורסם. מפת הדרכים היא למעשה, גשר למו"מ ישיר. אם ערפאת יחליט לתקוע את הכל, עכשיו כולם ידעו את מי להאשים".

"הפגישות עם ערפאת טירפדו מאמצי אבו מאזן"

המשבר ברשות הפלסטינית סביב הרכבת הממשלה תפס את הדיפלומטיה בעיצומה של חופשת הפסחא. שליחי האיחוד האירופי ורוסיה למפת הדרכים כלל לא שוהים בארץ, ומבלים את חופשת הפסחא במדינותיהם. אולם גורמים דיפלומטים אמרו ל-ynet כי למרות זאת נמשך הלחץ על ערפאת לאפשר לאבו מאזן לשלוט במגנוני הביטחון. "העובדה שאיננו כאן, לא אומרת שהעבודה אינה מתבצעת. למרות החג, לערפאת הועברו במהלך הלילה מסרים ברורים".
גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי "דיפלומטים אירופים ואחרים, שנפגשו עם ערפאת לאחרונה סייעו למעשה לטרפד את מאמציו של אבו מאזן, וחיזקו אצלו את הרושם שהוא עדיין במרכז העניינים".
בירושלים הביעו ביקורת חריפה בעיקר כלפי שני חברי הקונגרס האמריקני, ושר החוץ הגרמני יושקה פישר, שנפגשו עם ערפאת לאחרונה. "הפגישות האלה הן בדיוק מה שמעודד אותו להמשיך להחזיק בסמכויותיו, ומטרפדות את סיכויו של אבו מאזן להצליח".

ביילין: תופעה דמוקרטית מעניינת ברשות

יו"ר תנועת שחר, יוסי ביילין, אמר ל-ynet כי ערפאת משתמש נגד אבו מאזן בטקטיקה בה השתמש כבר במשאים ומתנים קודמים. "המשחק של ערפאת זה המשחק הקבוע שלו. ההסכמים איתו נחתמים ממש בשנייה האחרונה. הוא מאמין כי אם יחכה ממש עד לשנייה האחרונה, הצד השני ימצמץ ראשון".
לדבריו, "אני חושב שאבו מאזן פחות חושש לא להיות ראש ממשלה מכפי שערפאת חושש מכך. אבו מאזן הביע את נכונותו להיות ראש ממשלה כמחווה ואם זה לא יקרה הוא מניח שלא יפסיד הרבה. להיות ראש ממשלה תחת כנפיו של ערפאת זה לא חלום חייו ולכן הוא יכול להרשות לעצמו לאיים בהתפטרות. אני מעריך שמה שיקרה בסוף הוא או שאבו מאזן לא יקבל את מבוקשו ולא יהיה ראש ממשלה או שאבו מאזן יקבל את מבוקשו".
ביילין טוען כי בכל מקרה העימות עם ערפאת הוא גילוי ראשון של התפתחות של דמוקרטיה ברשות. "אין שום מדינה בעולם הערבי שדבר כזה יכול היה לקרות בה. אנו מתייחסים לזה כאל מובן מאליו אך בעולם הערבי שבו תמיד מינויים מתפרסמים כתוצאה מוגמרת, כאן יש תופעה דמוקרטית מעניינת".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מופז. "מאכיל מרורים"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ערפאת. לחץ אמריקני
צילום: רויטרס
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
אבו מאזן. מבחן כוח
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים