שתף קטע נבחר

מצרים לחצה - ערפאת התפשר עם אבו מאזן

ראש הממשלה הפלסטיני אבו מאזן יכהן גם כשר הפנים. דחלאן, שערפאת לא רצה בו, יקבל תפקיד של אחראי על מנגנוני הביטחון. את הפשרה השיג מפקד המודיעין המצרי שנשלח לתווך. ארה"ב בירכה והודיעה כי מפת הדרכים תפורסם לאחר שהרכב הממשלה יאושר במועצה הפלסטינית. בישראל מסתייגים: "צריך לחכות למעשים בשטח"

הסתיים המשבר ברשות הפלסטינית: טייב עבד אל-רחים, מזכ"ל הנשיאות הפלסטינית, הודיע אמש (יום ד') כי "האחים ערפאת ואבו מאזן יישבו את חילוקי הדעות שלהם". יאסר ערפאת כבר התקשר ליו"ר המועצה המחוקקת הפלסטינית, אבו עלא, כדי לקבוע בהקדם ישיבה לאישור הממשלה הפלסטינית החדשה. ההערכה היא שהישיבה תכונס רק בסוף השבוע, לאחר שייקבעו מינויי כל שאר השרים, שחלקם עדיין נתונים במחלוקת.
אל-רחים מסר כי ראש הממשלה הפלסטיני, אבו מאזן, יכהן גם בתפקיד שר הפנים. מועמדו של אבו מאזן לתפקיד, מוחמד דחלאן, שנדחה על ידי ערפאת, יקבל בסופו של דבר מינוי של אחראי למנגנוני הביטחון. עדיין לא ברור אלו סמכויות בדיוק יועברו לידי דחלאן ואם אכן ישלוט בכל המנגנונים, או שחלקם יישארו בידי ערפאת.
את הפשרה השיג מפקד המודיעין המצרי, עומר סולימאן, שנשלח על ידי הנשיא מובארק לפתור את המשבר ונועד תחילה עם יאסר ערפאת, ולאחר מכן נפגש עם אבו-מאזן. אתמול אחר הצהריים התכנסו השלושה יחדיו לפגישה מכרעת. לפגישה הגיע במפתיע גם דחלאן.
ההערכה ברחוב הפלסטיני היא שמדובר במהלומה ליאסר ערפאת, שלא רצה במינויו של דחלאן הנחשב לבעל עמדות עצמאיות ואף לא היסס לתקוף בעבר את יו"ר הרשות. "אבו מאזן כופף את ערפאת. יכול להיות שהראיס קיבל הבטחות כלשהן בתמורה, אחרת קשה להאמין שהוא היה מוותר", אמרו מקורות פלסטינים.
לפי אחת ההערכות, מצרים הבטיחה לערפאת כי יוסר המצור שמוטל עליו ויתאפשר לו לצאת מרמאללה. מקור מצרי אישר את הדברים לכתב אי.פי ואמר כי לערפאת הובטח שיוסר מעליו המצור וכן "ערבויות לבטחונו האישי".
גורמים מדינים בישראל אמרו בתגובה כי "ההבטחה הישראלית היחידה שניתנה לאמריקנים בעניינו של ערפאת היא שלא יפגעו בו פיסית. ערפאת יכול לצאת מרמאללה בכל עת, אך ברור לו שאם ייצא - לא מובטח לו שיחזור, והמבוקשים שמסתתרים שם ייתפסו, כפי שישראל הודיעה בעבר".

הלחץ הבינלאומי הוביל לפשרה

לפשרה קדם משבר בין כמה ימים סביב הרכב ממשלתו החדשה של אבו-מאזן ובעיקר סביב התפקיד של שר הפנים, האחראי למנגנוני הביטחון. שלשום אחר-הצהריים הודיע גורם שניסה לתווך בין הצדדים, כי אבו-מאזן הצהיר בפניו על כישלון המאמצים להגיע לפשרה, אבל על ערפאת הופעלו לחצים כבדים בדרישה שייעתר לדרישותיו של אבו מאזן.
גורמים המקורבים לערפאת אמרו ל-ynet כי הם לא זוכרים לחצים שכאלה על הנהגת הרשות מאז שיחות קמפ-דיוויד. ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אף התקשר לערפאת, ודרש ממנו לאפשר את הקמת הממשלה. האיחוד האירופי הודיע כי לא יסכים לפעול מול אישיות אחרת פרט לאבו מאזן. שליח האיחוד למזרח-התיכון, מיגל מורטינוס, קיים שיחת טלפון עם ערפאת, שהוגדרה קשה ומתוחה. מקור המקורב למורטינוס ציין כי היו"ר הרים את קולו וטרק את הטלפון בפניו.
גם וושינגטון קראה לרשות הפלסטינית לאפשר לאלתר את הקמת הממשלה החדשה. "אנו קוראים להנהגה הפלסטינית לפעול בדחיפות ולא להחמיץ את ההזדמנות ההיסטורית", אמר דובר מחלקת המדינה, ריצ'ארד באוצ'ר.
שר החוץ, סילבן שלום, אמר למזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, כי "כל עוד ערפאת יהיה זה שימשוך בחוטים - ישראל לא תנהל משא ומתן עם הרשות".
הלחץ הבינלאומי נובע מכוונת האמריקנים לפרסם את "מפת הדרכים" עם הקמת הממשלה הפלסטינית החדשה. המפה מתווה מסלול לחזרה למו"מ בין ישראל לפלסטינים. עם זאת, כעת חוששים במערב כי גם אם תוקם בסופו של דבר ממשלה בראשות אבו מאזן, תהליך היסורים שהעביר אותו ערפאת יפגע ביכולתו לעצור את הטרור ולהחזיר את הסדר לרשות הפלסטינית. מקורות פלסטינים אמרו כי ערפאת כבר נערך ליום שאחרי הקמת הממשלה ומקורביו מארגנים הפגנות המוניות בתמיכה בו בימים הקרובים, כדי "להבהיר לכולם מי הבוס". החמאס כבר אמר בתגובה למינוי דחלאן כי לא יסכים להתפרק מנשקו.

בישראל אומרים: נחכה ונראה

ההתפתחויות ברשות מתקבלות בירושלים באופטימיות מסוייגת מאוד ובחשדנות לא קטנה.
ראש הממשלה אריאל שרון אמר כי "הממשלה בראשותי תביא להסדר מדיני שיביא לשלום, אבל חשוב מאוד שהאדם שעומד בצד השני יילחם בטרור, וירצה אף הוא שלום. עתידה של המדינה תלוי בנו, נמצא בידינו ואנחנו נצליח".
על העברת סמכויות הבטחון לידי דחלאן, בניגוד לרצונו של ערפאת, אומרים בירושלים כי "אין מקום לשמחה מוקדמת. כבר היו הכרזות בעבר שהתגלו כעוד תרגיל של ערפאת. אין מקום לברך על הולדת הבן לפני שהוא נולד. השאלה היא אם הממשלה תצליח לעמוד במשימות שלשמן הוקמה, בעיקר בתחום המאבק בטרור ולמנוע מערפאת להמשיך למשוך בחוטים".
בירושלים מודעים לעובדה שזמן קצר מאוד לאחר השבעת ממשלתו של אבו מאזן תוצג רשמית מפת הדרכים האמריקנית. פרסום המפה יחייב את אריאל שרון להיפגש עם אבו מאזן, כפי שהבטיח בעבר. "השאלות כעת היא אם ערפאת יסכים להסתגל לתפקידו החדש, אם לדחלאן ינתנו הסמכויות הדרושות כדי לפעול והאם הוא מתכוון לפעול בנחישות. התוצאות ימדדו במעשים בשטח, זהו דבר שניתן יהיה לבחון בתוך זמן קצר. אם הממשלה תצליח נברך על כל ההתפחויות הפוזיטיביות, אם לא - כולם יבינו עם מי יש לנו עסק", אומרים גורמים מדיניים.
את הסכמתו של ערפאת להוצאת סמכויות הבטחון מידיו מגדירים בירושלים "אילוף הסורר". "מכבש הלחצים שהפעילה מצרים לאילוף הסורר הצליח", אומרים גורמים מדיניים, "מצרים זיהתה את ההזדמנות לחזור למרכז הבמה לאחר המהלך האמריקני בעיראק ויש לה השפעה גדולה על ערפאת".

ארה"ב בירכה

בוושיגנטון בירכו על הסכם הפשרה. גורמים אמריקנים אמרו כי הם מצפים להתחיל כעת בעבודה עם ישראל ואבו מאזן על החזרת תהליך השלום למסלולו. "אנו מקווים שהמועצה המחוקקת תאשר בהקדם את הרכב הממשלה", אמר ריצ'ארד באוצ'ר, דובר מחלקת המדינה, "אנו מקווים להביא לסיום האלימות וחזרה לתהליך שיוביל לשתי מדינות לפי חזון הנשיא בוש". הוא הוסיף כי מפת הדרכים תפורסם לאחר שהרכב הממשלה יאושר במועצה הפלסטינית.
ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר בירך גם הוא על השלמת הרכבת הממשלה. "אין לי ספק, וזה משהו ששוחחנו עליו גם עם הנשיא בוש, שיש מחויבות בכל העולם להבטיח שנביא לכדי מימוש את חזון שתי המדינות לשני עמים", אמר.
גם האיחוד האירופי בירך על ההסכם שהושג בין ערפאת לאבו מאזן. שר החוץ היווני, ג'ורג' פפנדראו, שמכהן כעת כנשיא האיחוד, אמר כי "הממשלה החדשה בראשותו של אבו מאזן תסלול את הדרך לפרסום מפת הדרכים".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. גם שר הפנים
צילום: AP
צילום: איי פי
נלחץ? ערפאת
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפתיע, מוחמד דחלאן
צילום: רויטרס
מומלצים