שתף קטע נבחר

בג"ץ: צה"ל יוכל להשתמש בפגזי ה"פלאשט"

השופטים דחו עתירה שטענה כי השימוש בפגזים נגד אדם מנוגד לחוקי המשפט הבינלאומי. גורמים בצה"ל: הפגזים יישארו מבצעיים בגלל הקיצוץ בתקציב

צה"ל יוכל להמשיך להשתמש בפגזי הטנקים נגד אדם מסוג "פלאשט" ברצועת עזה, כך קבעו הבוקר (יום א') שופטי בג"ץ.
השופטים דחו את עתירת עמותת "רופאים לזכויות אדם" נגד שר הביטחון ואלוף פיקוד הדרום, שטענה כי השימוש בפגזים מנוגד לחוקי המשפט הבינלאומי, וכי מדובר בכלי נשק שגרם ל-12 מקרי מוות במהלך השנתיים האחרונות.
לטענת העותרים, שימוש בפגזים "מנוגד לעקרונות דיני המלחמה, האוסרים על שימוש באמצעי לחימה שעלולים לפגוע ללא הבחנה גם במי שאינם נוטלים חלק בלחימה, ולהסב לנפגעים סבל מיותר". העותרים ביקשו מבג"ץ לקבוע כי השימוש בפגזי פלאשט אינו חוקי, ויש לאסור אותו מכל וכל.
בהחלטתם כותבים השופטים אליהו מצא, מישאל חשין ואסתר חיות כי "השימוש בתחמושת זו אינו אסור על-פי דיני המלחמה, ולכן בקשת העותרים אינה יכולה להתקבל".
עוד מציינים השופטים כי "ההכרעה בשאלה אם התנאים השוררים בזירת הלחימה, בכל מקרה נתון, מצדיקים שימוש בפגזי פלאשט, נתונה להכרעתו של המפקד המוסמך. בגיבוש ההחלטה מצווה המפקד לפעול על-פי ההנחיות המקצועיות, שבעיקרן נועדו למנוע פגיעה בתושבים שאינם מעורבים בפעילות המסכנת את חיילי צה"ל או את אזרחי ישראל".

בדרך החוצה

ב-ynet פורסם כי צה"ל מתכנן להוציא משירות את הפגזים, המפזרים במעופם אלפי חיצי פלדה שחודרים לגוף הקורבנות. במקומו תוכנן להכניס לשימוש פגז חדש מתוצרת התעשייה הצבאית - "הרקפת".
גורמים במערכת הביטחון אומרים כי לאור הקיצוץ בתקציב, נדחית ההצטיידות בתחמושת החדשה. במקביל, הצטמצם השימוש בפגזי פלאשט. גורמים בצה"ל אומרים כי גם קודם לכן הוא נעשה רק בשטחים פתוחים ברצועה, וכיום פחת עוד יותר השימוש בשל מספר תקלות מבצעיות שגרמו למותם של חפים מפשע.
לדבריהם, במבצעים בשטח בנוי בערים הפלסטיניות ממעטים מאוד להשתמש בפגזי טנקים והחיילים משתמשים בפגזים מעיכים.

ה"פלאשט": תעודת זהות

פגזי ה"פלאשט", שפירושו בצרפתית – "חץ קטן", הוכנסו לשימוש צה"ל במהלך מלחמת יום-הכיפורים, לאחר שאלפי פגזים מסוג זה, מעודפי צבא ארצות-הברית, הגיעו ברכבת האווירית, שהנהיגה ארה"ב לאורך המלחמה. הפגזים, בקוטר 105 מ"מ, מדגם M-494, שימשו את טנקי הפטון האמריקניים בוויטנאם, ונועדו לעצור הסתערות חי"ר ולפגוע בכוחות גדולים או מוסווים.
פגז הפלאשט נורה מעל למטרות, ומופעל על ידי מרעום חשמלי בטווח שאותו ניתן לכוון. בפיצוץ הפגז מתפזרים כ-5000 חיצי פלדה מחודדים, בצורת משפך באורך של כ-300 מטרים וברוחב של כ-90 מטרים, ויוצרים "שטח השמדה" שמי שנמצא בתוכו, קטנים סיכוייו לצאת בחיים.
במהלך מלחמת לבנון השתמש צה"ל בפגז, בשילוב עם פגזים מעיכים, בשטחים פתוחים, נגד מחבלים שזוהו בתוך איזורים שצה"ל אסר בהם תנועת אזרחים. חיילים שהשתתפו בהתיקלות בה נהרגו מחבלים, הורשו לענוד חץ פלדה של פגז פלשט על חולצתם, בדומה לסימני הפלה.
במהלך אירועי השנתיים האחרונות בשטחים, הוכנס הפגז שוב לשימוש, באיזור רצועת עזה, אולם לא ברחבי הגדה המערבית. הפעם עוררה הפעלתו חילוקי דעות בצה"ל, ובעיקר ביקורת מצד גופי זכויות אדם ומצד התקשורת הבינלאומית. השבוע הגישה "עמותת רופאים לזכויות אדם" עתירה לבג"צ נגד אלוף פיקוד דרום ונגד שר הביטחון, בה נטען כי הפעלת ה"פלאשט" היא ברוטאלית וגורמת ל"סבל שאינו הכרחי", וכן, מסכנת גם אנשים שאינם נוטלים חלק במעגל הלחימה, בשל פיזור החיצים הגדול והשימוש בפגזים באיזורים צפופי אוכלוסיה. המדינה עדיין לא השיבה לעתירה.
אולם עתה מתכנן צה"ל להפסיק בעתיד הקרוב את השימוש בפגזי "פלאשט", שאוזלים ממחסניו, וכבר כיום נחשבים למיושנים, ובלתי אמינים.

ה"רקפת"

הצבא הצטייד בחודשים האחרונים בפגזים חדשים, מתוצרת התעשיה הצבאית, המכונים בשם הבלתי מזיק "רקפת". למרות השם, אין מדובר בחימוש חינני במיוחד, וקטלניותו אף עולה על זו של ה"פלאשט".
פגז הרקפת, APAM, בשמו הלועזי, מפזר במהלך מעופו עשרות מטעני משנה במלבן באורך 50 מטרים וברוחב 20 מטרים. אלה מתפוצצים מעל למטרות החי"ר ומשמידים אותן. בשל פגיעתו המפוזרת, מיועד הפגז גם נגד חוליות טילי נ"ט, ונגד מסוקי קרב – אוייביו האימתניים של הטנק, וגם נגד כל סוגי הנגמש"ים, ביצורי בטון, עץ ושקי חול. במקביל למכירת הפגזים לצה"ל, מתכננת התעשיה הצבאית "לכבוש" עם פגז ה"רקפת" המהפכני, גם את השוק האמריקני, ושווקים נוספים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר ABC
מחיצי הפלאשט
צילום: אתר ABC
צילום: איי פי
תקיפת צה"ל בשטחים. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים