שתף קטע נבחר

ביל גייטס מדבר על הטכנולוגיות החדשות

מייקל מילר פגש את ביל גייטס בתערוכת CES, אליה הוא הגיע כדי לחשוף כמה מהטכנולוגיות החדשות שמעסיקות אותו בתור "ארכיטקט תוכנה ראשי" של מיקרוסופט. להלן קטעים נבחרים

מייקל מילר, כתב המהדורה האמריקנית של PC Magazine, שוחח עם ביל גייטס בתעורכת CES, בה חשפה מיקרוסופט את הטכנולוגיות אותן היא מתכוונת להפוך לחוד-החנית של יישומיה בשנים הקרובות. גייטס, המשמש גם כארכיטקט התוכנה הראשי של ענקית התוכנה, מאמין באינטרנט וב-XML.

בשנה האחרונה מיקרוסופט מראה פעילות לא רגילה בנושא הפלטפורמות החדשות – Smart Display, Tablet PC, Media Center, SPOT ועוד. מה עומד מאחורי זה?

חוט השני מאחורי כל מה שאני מנסה לדחוף הוא הרעיון של שירותי Web. הכוונה היא לקחת רכיבי תוכנה ומערכות ולהציג אותם ב-Web בצורה של "תיאור עצמי". כלומר, בצורה המאפשרת לכל מי שמחובר להשתמש בהם, על ידי גישה באינטרנט ושימוש בפרוטוקולים סטנדרטיים. למשל, אפשר לחשוב על מרכז מידע בו מרוכזים הרבה שרתים ועליך לוודא כי הם פועלים במיטבם.
התגובה הראשונה של כל מנהל מערכות תהייה, "אני זקוק לארכיטקטורת ניהול מערכות כדי לעשות זאת". אבל מניסיוני, הפתרונות המסורתיים לניהול מערכות רחוקים מלהשביע רצון. במקום הגישה הקונבנציונלית אפשר לחשוב על ארכיטקטורת ניהול מבוססת שירותי Web, אם נסכים שכל הנתונים יפורמטו בשפת XML וכל הכלים השונים של ניהול יהיו זמינים כשירותים, מהם כל מנהל בוחר את המתאימים לצרכיו. ארכיטקטורת NET. היא זו שמכתיבה בעצם כל מה שאני עושה עכשיו, משום שהיא זו שמספקת תשתית אוניברסלית למערכות מידע.

האם החזון יבוא על מימושו המלא בפלטפורמת Longhorn (גרסה עתידית ודי מהפכנית של מערכת ההפעלה Windows, שנמצאת בפיתוח מזה זמן ואמורה להיכנס לשימוש כנראה ב-2004)?

אכן כן. אנו רואים את הפלטפורמה הזאת כהשלמה לארכיטקטורה הכוללת גם את ASP.NET, VisualStudio.Net SPOT, ועוד מוצרים הבנויים בקונספציה של "קוד מנוהל". הכוונה לבנות מסגרת המאפשרת פיתוח יישומים ל-Web בקלות. אבל יש חלקים של הארכיטקטורה - כמו רובד הודעות עשירות (במולטימדיה) ומערך אחסון חדשני - שלא יבואו לכלל ביטוי עד לשחרור Longhorn. במיוחד צריך להדגיש את התפקיד של WFS במערכת העתידית.

מה זה WFS?

Windows File System היא מערכת הקבצים החדשה שאנו מפתחים, שהיא בעצם הרבה יותר ממערכת קבצים. זה גם לא מסד נתונים במשמעות הקלאסית, אלא משהו חדש וחדשני באמת. נחזור לשאלתך אודות הפלטפורמות עליהן הכרזנו לאחרונה, Tablet PC ו-SPOT, שאני אוהב במיוחד. הפרוייקטים האלה קרובים ללבי משום שהם מביאים תפיסות חדשות וגישות חדשות שממש מלהיבות אותי. ואל תשכחו את Xbox Live, פרוייקט שתענוג לעבוד עליו. הדבר הכי מרכזי הוא מיסוד דרך סטנדרטית לעשות דברים, מה שתיארתי לעיל בתור חוט השני והציר סביבן בנויה יוזמת NET. המהלך הזה דורש תקציב מו"פ מסדר גודל של מיקרוסופט. צריך לחשוב בגדול, על כל מה שתשתית המידע אמורה לעשות וכל היישומים שהיא צריכה לתמוך בהם בצורה חדשה. ניהול טרנסאקציות, העברת הודעות בין מערכות, מסדי נתונים, תוכנות Office, ניהול ואבטחת תשתיות ויישומים וורטיקליים. הארכיטקטורה החדשה דורשת שכל האספקטים האלה יילקחו בחשבון כחלקים בפאזל עצום, שכולם עובדים עם כולם.
עד כה ניהול זרימת העבודה, אבטחה ואפילו תחזוקה עדכנית היו בעיות שנתפסו כמבודדות זו מזו ולכן היה קשה לתפעל את תשתית המידע ביעילות מרבית. מקצוענים מנוסים יכולים להסתכל על המטרות שהצגתי ולשאול את עצמם, האם זו מטרה ריאלית לאחד בפלטפורמה חדשה, עם פרוטוקולים חדשים, רובד ממסר הודעות חדש, סכמות נתונים חדשות וקוד יישומים חדש. לכל חברה אחרת האתגר יכול להראות כבלתי אפשרי, אבל אני חושב שהתשובה היא חיובית. כן, המטרות שלנו שאפתניות, אבל אפשר וצריך להשיג אותן. לא משנה איזה יישום אתה רוצה לפתח, אתה זקוק ליכולת תיאור-עצמי, יכולת גידול (Scalability) ויכולת לבקר את מה שקורה (Auditability). בשביל זה צריך להתחיל על דף לבן.

באיזה טכנולוגיות אתה משתמש באופן אישי?

אני משתמש במחשב לוח כל הזמן. כל הרישומים שלי עליו - זה מכשיר יוצא מהכלל. והתחלתי לענוד שעון, מה שלא עשיתי אף פעם, אך זה שעון SPOT עליו נשמר היומן האישי ולוח הפגישות שלי. עליו אני רואה מתי עלי לחזור הביתה ובאיזה צמתים בדרך התחבורה חסומה בפקקים. השעון מקבל מידע, חדשות, תוצאות משחקי ספורט, ושערי מניות בשידור FM, ומציג אותם בהקלקה. עם Tablet PC ו-SPOT אני לא נזקק למחשב כף-יד. ויש עוד הרבה רעיונות לשירותי מידע עבור SPOT שעוד לא הבשילו, משום שנדרש ניסיון וטעייה עד שהדברים מקבלים את הצורה הנכונה והשימושית ביותר.
ובניגוד למחשבי כף-יד, שדורשים התעסקות ממושכת לפני שהם מקבלים ומציגים מידע מאתרי Web, אבזרי SPOT אמורים להיות "מציצניים".
המידע מגיע ב-Push וכל מה שנדרש מהמשתמש הוא להציץ ולראות אותו. הרשתות השונות לנתונים, כולל ה-Web, סובלות מכך שהן רוכבות על תשתית תקשורת שנועדה לדיבור ולכן יש בעיות של המתנה לנתונים ועלויות גבוהות. SPOT לא הולך לדחוק את אינטרנט הצידה, אבל יש הרבה שירותים שנעשים הרבה יותר טוב ובזול בשידור FM. נכון שכל מה שאפשר לעשות ב-SPOT אפשר לעשות גם בטלפון סלולרי - אבל לא באותם מחירים.

ומה בנוגע ל-Media Center? אתה משתמש בטכנולוגיה הזאת?

במובן מסוים Media Center נבנה בבית שלי. טוב, מה שהתקינו אצלי הוא בקנה מידה אחר, אבל בהחלט אפשר לתאר את הבית כמעבדה בה בדקו את הטכנולוגיות השונות והשימושיות שלהן. מה שיש לי בבית זה גרסה 0 של המוצר. החבר'ה שעשו את Media Center עברו על הפרוייקט שלי והייתה להם הזדמנות לנסות את כל הרעיונות המטורפים וההגיוניים, למשל, הם התקינו צגי מגע בכל הבית מהם אני יכול להציץ ולראות את התינוקת שלי ישנה במיטתה, או להזמין סרט להקרנה, או לבחור מוזיקה. אני הייתי שפן ניסיונות לכל סוגי הרעיונות ורק מה שהוכיח את שימושיותו יצא להמשך הפיתוח בגרסה המסחרית של Media Center.
אני גם אוהב את האפשרות להציג על המסכים תמונות מתוך המאגר של Corbis, הכולל רפרודוקציות דיגיטליות של מיטב הקלאסיקה והאומנות המודרנית. יום אחד, כאשר המחירים של החומרה ירדו, אני משער שהרבה אנשים ישמחו להציג יכולות דומות - זה חלק מהמודל העסקי של Corbis.

אז מה העתיד של Media Center?

כרגע זה מוצר פשטני יחסית, שמסוגל לטפל בתצוגה אחת בכל רגע נתון. בשלב הבא נרצה שהוא יציג תמונה אחת על ה-PC ושניה על צג הטלוויזיה. ובעתיד הרחוק יותר הוא ינהל את התצוגה על הרבה צגים שונים, גדולים וקטנים, בכל חלקי הבית, מהמקרן בחדר הטלוויזיה ועד הצג האינפורמטיבי על דלת המקרר. אנו עובדים על זה.

אנו רואים פחות מוצרים חדשים בתחום היישומים למשתמש הקצה, במיוחד בתחום ההוראה. מה קורה כאן?

גם אני מאוכזב מכמה דברים. אם אני מחפש לומדה לגיאומטריה, למשל, עבור כיתה ח' (לבת הבכורה) יש כזאת אבל המבחר באמת לא מלהיב. השאלה היא איך משנים את המצב. אני בטוח של- Web תפקיד מרכזי בהפצה של יישומים, אבל לא נראה לי שהמודל המתאים למשתמש הסופי הוא "לקוח/שרת". עבורו יותר הגיוני להוריד את היישום להריץ אותו על המחשב האישי. אלא שאז יש צורך בביטחון מלא כי היישום לא יגרום נזק לתצורת המחשב או לכל תוכנה אחרת שעליו. היום אתה לא יכול להיות בטוח בכך ולהרגיש חופשי בהתקנה והסרה של יישומים כמעשה של שגרה. אנו צריכים לשנות את הפלטפורמה האישית כך שכולם ירגישו בנוח עם המודל הזה - וזה קשה אחרי הניסיון הלא מוצלח שיש לרובם עם תוכנות מתסכלות. אנו עובדים על הנושא הזה באינטנסיביות, למרות שאין בכוונתנו להזניח את ערוצי השיווק הקמעונאי, משום שהיכולת להוריד תוכנות ולהתנסות בהן ללא חשש יפתח מחדש את השוק למוצרים חדשניים.

השוק הצרכני אכן נכנס לסטגנציה, לא?

לא, אין סטגנציה למרות שלא רואים עכשיו את הגידול שראינו בעבר. מספר היישומים על PC ממוצע לא השתנה בעשור האחרון, אבל נכון שמספר המחשבים לא גדל כפי שהוא עשה בעבר. הגידול במכירות יישומים נעצר בעקבות העצירה בגידול מספר המחשבים האישים שנמכרים. לדעתי, הפצת יישומים ב-Web תביא לחידוש הצמיחה משום שיותר משתמשים ייחשפו ליותר מוצרים. ולא רק מיקרוסופט תהנה מכך. משום שאנו נאפשר גם ליצרנים אחרים לנצל את הטכנולוגיה ולהתחרות בשוק פתוח.
שוק תוסס הוא אינטרס ראשוני שלנו ותחרות היא חלק מאקולוגיה בריאה בה גם מיקרוסופט יכולה לראות תועלת מריבוי המשתתפים. בהקשר זה, נראה שבעתיד נדגיש פחות את מוצרי התכנים שלנו, למשל כותרי ה-CD על יינות או כלבים. אלה מקומם יותר באינטרנט. אבל יש מוצרי צריכה שכן נמשיך לטפח, משום שהם עוזרים לקדם את השימוש ב-PC ובמדיה דיגיטלית בציבור הרחב. למשל, לומדות ויישומי מולטימדיה. הנושאים המרכזיים שלנו במו"פ צרכני קשורים בהבנת דיבור, שימוש בגרפיקה תלת-ממדית מחוץ לתחום הצר של משחקים ופיתוח ממשקי משתמש אינטואיטיביים. כמו כן נמשיך להשקיע בשכלול מערך כלי הפיתוח, במטרה לשפר את היכולת של מפתחים לממש את רעיונותיהם על הפלטפורמות החדשות. יש הרבה מה לעשות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פי סי מגזין
מייקל מילר
צילום: פי סי מגזין
צילום: רויטרס
ביל גייטס. העתיד נמצא בכף היד
צילום: רויטרס
מומלצים