שתף קטע נבחר

בייבי בלוז: דיכאון שאחרי לידה

למרות השמחה הרבה שבהוספת בן או בת משפחה חדשים, רוב היולדות סובלות מרמה מסויימת של בייבי בלוז, הדיכאון שאחרי ההריון. מה עושים?

80% עד 90% מהנשים חוות לאחר הלידה דיכאון קל המכונה בייבי בלוז. מצב זה מאופיין בשינויים קיצוניים במצב הרוח, בהתפרצויות בכי פתאומיות ובקושי מסוים לטפל בתינוק. "לצד השמחה וההתרגשות יש שינוי של ממש בחיים, שדורש הסתגלות לא פשוטה", מסבירה הפסיכולוגית דלית בלונדר-רון. "האם התשושה פיזית צריכה להתאים עצמה לצורכי התינוק ללא סדר יום קבוע וללא גבולות בכל שעות היממה. יש אימהות שחוות את הנתינה הטוטלית כאובדן העצמיות שלהן וחוששות מאובדן החופש ומאובדן המיניות. מתעוררים זיכרונות מתקופות הילדות, מקצתם קשים או לא פתורים שמקשים על ההתמודדות. האם הטרייה גם חוששת שמא לא תצליח לשלב את תפקידיה הקודמים עם האימהות".
גם הגוף עובר שינויים ביולוגיים. ירידה פתאומית ברמת האסטרוגן והפרוגסטרון גורמת לדכדוך. בלונדר-רון: "הדיכאון מתחיל סמוך ללידה, נמשך שבועות אחדים, ואינו מצריך פנייה לעזרה נפשית. רוב הנשים מתאוששות ממנו בעזרת מערכות תמיכה".
כמה עצות יעזרו לך בתקופה זו: היי מודעת לכך שרגשותייך טבעיים, אופייניים לנשים רבות וקיימים לצד אהבת התינוק; בדקי מה משפר את הרגשתך, וכל יום דאגי לפנק את עצמך בעזרת ספר, אמבטיה או מסאז'; הציבי גבולות. כשלא מתאים לך אל תארחי; היעזרי במי שניתן להיעזר; צאי מהבית עם התינוק, וגם בלעדיו, יש עולם שם בחוץ; שמרי על קשר עם חברים שיכולים לעודד, ו/או היעזרי במרכזי תמיכה כמו "דרך אם" וכו'; הקדישי זמן לזוגיות. גם אם לא מתאים לך בינתיים לקיים יחסי מין מלאים, אפשר ליהנות מחיבוקים, מליטופים ומחום; קבלי עצמך כמו שאת: לא מושלמת אבל משתדלת.
אם הדיכאון נמשך כמה שבועות ואין שיפור, יש לפנות לעזרה מקצועית.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל שפרן
צאי מהבית, אל תארחי אם לא בא לך. בייבי בלוז
צילום: אריאל שפרן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים