שתף קטע נבחר

"נסגור את ואדי ערה", קראו באום אל-פאחם

בישובים הערביים בצפון ובמשולש שרר כעס רב על מעצר בכירי התנועה האיסלאמית. ברחוב מאשימים את ישראל ומתרים כי המעצר רק ירחיק את הצעירים עוד יותר מהמדינה וחוקיה. בתנועה האיסלאמית יובילו סדרה של פעולות מחאה בימים הקרובים

"נסגור את כביש ואדי ערה!", צעקו היום (ג') צעירים באום אל-פאחם. את הכעס בעיר ניתן היה להרגיש היטב. המתח עצום. חלק מהתושבים סיפרו כי הוא מזכיר את האווירה שהיתה ערב פרוץ אירועי אוקטובר, לפני כשנתיים.
מעצרם של בכירי התנועה האיסלאמית, ובראשם השייח ראאד סלאח ששימש עד לא מזמן כראש העיריה, עורר זעם רב. בחנויות של שכונת א-נידן דיברו היום בכאב גלוי על הצעד של השב"כ והמשטרה. "השייח שיפץ ובנה מאפס את אום אל פאחם. כמו שעשה זאת, הוא רוצה לבנות ולשמר את אל-אקצא, את המקומות הקדושים והמסגדים שהפכו לפאבים ועסקים של היהודים. את זה המדינה לא אוהבת", אמר ל-ynet בעל חנות תכשיטים בעיר.
תושב אחר טוען כי שייח ראאד הוא מסוג המנהיגים שבישראל קיוו שלא יקומו עוד כמותם לציבור הערבי, "אחד שמסוגל לגרום להתעוררות כללית של המיעוט המופלה ולסחוב אחריו עשרות אלפים. הישראלים לא אוהבים מה שעושה השייח". צעיר אחר טען: "סיוע ליתומים היא מצווה, בין אם מדובר בשטחים, במגזר הערבי או בכל מקום אחר. אפילו אם מדובר ביתומים יהודים, זוהי מצווה לעזור. המבצע הזה הוא חלק מהמלחמה העולמית נגד האיסלאם, ושייח ראאד הוא ממנהיגי האיסלאם הבולטים בעולם, לא רק פה בישראל".
בתנועה האיסלאמית שומעים את הקולות האלה. שם קמו היום מההלם של גל המעצרים, ועכשיו מתכננים שורה של צעדי מחאה. בישיבה של הנהגת התנועה, בראשות השייח כמאל חטיב, סגנו של סלאח, גינו אנשי התנועה את המעצר הלילי בחריפות. השייח חטיב טען כי המעצר נועד לפגוע בזכויות הפוליטיות של המיעוט הערבי המוסלמי בישראל. לדבריו, מדובר בחלק ממדיניות שיטתית של הממסד נגד האוכלוסייה הערבית, נגד ההנהגה בכלל והתנועה האיסלאמית בפרט.
בכיר בתנועה באום אל פאחם אמר ל-ynet כי להערכתו מדובר ב"בלון נוסף של השב"כ ושל כוחות הביטחון הישראליים". אולם, לדבריו, "כאשר הבלון יתפוצץ, הוא יגרום להרבה כאב לאלה שיזמו את המעצר, שנועד לפגוע בתנועה האיסלאמית ובפעילותה למען המקומות הקדושים ולמען ההקדשים ובראשם מסגד אל אקצא".
הבכיר הוסיף כי "המעצר הזה יוביל רבים מבני ציבור הערבי בישראל להפסיק להאמין לשלטון החוק הישראלי. הדרך למשבר אמון עמוק עם המדינה וההשלכות הקשות של משבר כזה - הן עניין של זמן".
הבכיר הכחיש בתוקף את החשדות בדבר תמיכה עקיפה או ישירה של התנועה האיסלאמית בחמאס או בארגון פלסטיני אחר.

בנצרת מעדיפים שקט

אבל לא כל המגזר הערבי מדבר בקול אחד. בנצרת, למשל, לא אהבו היום לדבר על מהומות. בעיר היו מעדיפים לראות את התיירים היהודים חוזרים בקיץ, ולכן לא ממהרים להתלהם.
אחד מבעלי השווארמה אומר כי השייח סלאח הוא המנהיג הבלתי מעורער של הערבים בישראל, "אבל מהומות ישרתו את אלה שדחפו את השייח למעצר הזה. אנו צריכים להפגין, לשבות אבל לא במהומות. בסופו של דבר אנחנו גורמים נזק לנו. אנחנו התושבים כאן".
פעיל בתנועה האיסלאמית בנצרת טוען כי סיפור התמיכה בחמאס מצוץ מן האצבע וכי ניירת התנועה ועמותותיה חשופים לביקורת חיצונית. רבים העדיפו להסתגר בשתיקה ולומר רק ש"האירוע לא יעבור בשקט". הוותיקים נזכרו בימים של הממשל הצבאי, לפני 1967. ואגב, גם באום אל-פאחם וגם בישובים אחרים נמנעו הדוברים ברחוב להזדהות בשמותיהם. רק זה חסר, שהשב"כ יגיע גם אליהם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן לידור
מהומות אוקטובר. האווירה מזכירה?
צילום: רונן לידור
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
שייח ראאד סלאח. הישראלים לא אוהבים אותו
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים