שתף קטע נבחר

קמפיין: לגבש הסכם באמצעות משאל-עם בשני הצדדים

בעקבות כישלון ההנהגות, מבקשת עמותה חדשה לאפשר לציבור הרחב להשפיע על התהליך המדיני. התוכנית: הישראלים והפלסטינים יוזמנו להשתתף במשאל עם אינטרקטיבי

מספר שעות לאחר שאירע הפיגוע בעפולה, התכנסו הערב (יום ב') במלון "דיוויד אינטרקונטיננטל" בתל אביב, נציגי עמותת one voice, שהוקמה במטרה להגיע להסכם בין הישראלים לפלסטינים, באמצעות קיום משאל עם בשני הצדדים.
הערב, במעמד אישי ציבור, בין היתר ח"כ מתן וילנאי וסגן שר התעשיה והמסחר, ח"כ מיכאל רצון, הושק קמפיין העמותה, שפרסומו יחל בשבועות הקרובים.
בשונה מארגונים אחרים, שנוסדו במטרה לקדם את דו-השיח הישראלי-פלסטיני, הציבה לעצמה עמותת one voice יעד מעט יותר פרקטי – לשתף את הציבור בשני הצדדים בהליך המשא-ומתן המדיני, ולגבש טיוטת הסכם, המבוססת על משאל עם שיערך במביל בצד הפלסטיני ובצד הישראלי.

היסטוריה

את העמותה הקים לפני כשלוש שנים דניאל לובצקי, יהודי אמריקני, זאת לאור העובדה כי "הנהגות שני הצדדים נכשלו בניהול המשא-ומתן ביניהם", על פי פרסומי העמותה, ועלה הצורך לאפשר לציבור הרחב להשפיע על התהליך.
על פי תוכנית העמותה, יוזמן הציבור להשתתף במשאל עם, בו יתבקשו להתייחס ל-10 נקודות העומדות בבסיס הסיכסוך, כגון זכות השיבה, חלוקת ירושלים ופינוי התנחלויות. כל אדם שיבקש להשתתף במשאל, שיהיה פתוח לכלל הציבור, החל מגיל 15, יתבקש לחתום על הצהרה בה הוא מסכים להיות שותף למהלך הציבורי.

אינטרנט ושיחות ועידה

במסגרת ההליך יתקיימו דיונים פתוחים באינטרנט, שיחות ועידה טלפוניות ומפגשים ציבוריים. עשרת הנושאים המהווים את ליבת הסכסוך יגובשו על ידי ועדת מומחים, בה חברים אישי ציבור ואנשי רוח ואקדמיה מהמרכז החברתי והפוליטי בארץ. תהליך זהה יתקיים גם בצד הפלסטיני.
תוצאות המשאל אינן מחייבות, כמובן, את הדרג הפוליטי, אך לדברי ראשי העמותה הן תוגשנה לממשלה, ובכל מקרה, לדברי דוד לפלר, יו"ר הנהלת העמותה בישראל, התהליך והאוירה חשובים לא פחות מהתוצאה.
"מה שחשוב הוא לאפשר לכל בנאדם בציבור להביע את דעתו על הפתרון" אומר לפלר. "לא להצביע למישהו שיעשה מה שהוא רוצה. אנחנו נצמצם את הסכסוך לעשר נקודות, בדומה למה שקרה בסופו של דבר בקמפ-דיוויד, ואנשים יצביעו עליהן. אנחנו לא יודעים מה תהיינה התוצאות של המשאל, אבל לפחות, בשונה מבחירות, אלה תהיינה תוצאות ספציפיות, כי כשאתה מצביע בעד שרון אתה לא מצביע בעד או נגד מדינה פלסטינית, או בעד או נגד פינוי התנחלויות, אתה מצביע עבור מפלגה".

גם דני דה ויטו וג'ניפר אניסטון בעסק

בצד הפלסטיני מעורב בתהליך גם בנו של אבו-מאזן, יאסר עכאס, ובין החברים בועד הציבורי המייעץ לעמותת one voice העולמית – הפתעה – כוכבים הוליוודים כמו דני דה ויטו, ג'ניפר אניסטון וג'ייסון אלכסנדר, הכל במטרה לעורר את מודעות הציבור לתהליך, ולעודד אותו להשתתף בו.
"רוב הישראלים רוצים בפתרון מדיני" אמר הערב מוחמד דראושה, יו"ר העמותה במזרח התיכון, "וכזה גם המצב בצד הפלסטיני. שני הצדדים מרגישים נבגדים מהתהליך השלום כפי שהתקיים, ורוצים עשייה שתוציא אותם מהמצב הנוכחי".
דראושה מבהיר כי אין מדובר בדיאלוג, לפחות לא בשלב הראשוני של התהליך. "לא אכפת לי שלא תהיה שיחת טלפון אחת בין ישראלי לפלסטיני, לא שישבו וידברו על הסבל והאבל והדיבורים האחרים. אנחנו רוצים לבנות קווים לפתרון מעשי".
חברי העמותה מקווים לאסוף עד סוף הקיץ כ-10,000 חתימות על הצהרות כוונה להשתתף במשאל, ומדגישים כי הנקודה החשובה היא לעודד יוזמה של הציבור, במקום עמידה פאסיבית מן הצד וציפייה כי המנהיגים יישמו את התהליך.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דודו פריד
וילנאי. בונים אמון
צילום דודו פריד
צילום: אתר הכנסת
רצון. רוצים משאל עם
צילום: אתר הכנסת
מומלצים