שתף קטע נבחר

פסגת שלום בשארם - בעוד כעשרה ימים?

מקורות בוושינגטון אומרים שבוש, שרון ואבו מאזן ייפגשו בשארם א-שייח אחרי שממשלת ישראל תאשר את מפת הדרכים. תאריך היעד: 4 ביוני. האמריקנים שולחים לאזור "משלחת תיאום" בין ישראל לרשות, שחבריה עשויים לשמש גם מעין "פקחים" על יישום מפת הדרכים

נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, מתכוון להיפגש עם ראש הממשלה, אריאל שרון, ועם ראש הממשלה הפלסטיני, אבו-מאזן, אחרי שממשלת ישראל תאשר את תוכנית מפת הדרכים. מקורות בוושינגטון מסרו לעיתון "וושינגטון פוסט" ולרשת BBC שהפסגה מתוכנת להיערך בשארם א-שייח ב-4 ביוני, אחרי שבוש יחזור מכינוס שמונה המדינות המתועשות (ג'י-8) שייערך בצרפת.
"אם פגישה תסייע להתקדמות לקראת שתי מדינות החיות זו לצד זו בשלום, אשקול ברצינות פגישה כזו", אמר בוש לעיתונאים בתום פגישה עם ראש ממשלת יפן, יונישירו קואיזומי, בטקסס. גורמים המקורבים לנשיא אמרו כי הוא מתכנן לערוך פגישה בת שלושה ימים עם שני המנהיגים.
פרשנים פוליטיים אומרים כי פסגה כזו תהווה שינוי דרמטי במדיניותו של הנשיא בוש ביחס לסכסוך בין ישראל והפלסטינים. כאשר נכנס בוש לתפקידו, הוא התנגד בתוקף למעורבות הישירה של ארה"ב בתהליך השלום, שהייתה נהוגה בתקופת קודמו בתפקיד, ביל קלינטון.
ואולם בישראל אומרים כי עדיין לא הוחלט סופית על קיום פסגה. לדברי גורמים גורמים מדיניים בירושלים, מה שברור הוא שתיערך פגישה בין שרון לאבו מאזן בקרוב מאוד - ייתכן שעוד השבוע - ובה ידונו השניים על האפשרות להעביר לפלסטינים את האחריות הביטחונית על "אזור מבחן", כדי לראות אם יוכלו להשתלט עליו.
מזכיר המדינה האמריקני קולין פאוול טילפן אמש לשר החוץ סילבן שלום ושוחח עמו על מפת הדרכים. גורמים מדיניים העריכו כי שלום הבהיר לפאוול את החשיבות הרבה שמייחסת ישראל לכך שארה"ב תיקח בחשבון את הסתייגויותיה לתוכנית, בעיקר בנושא זכות השיבה.

"משלחת תיאום" או פקחים אמריקניים?

פאוול, אמר שלשום שארה"ב עשויה לשגר בקרוב משלחת "תיאום" אמריקנית, שתפקידה יהיה לסייע לישראלים ולפלסטינים לשתף פעולה בעניינים ביטחוניים ואחרים הקשורים ביישום מפת הדרכים. המשלחת תמנה שבעה עד עשרה אישים ממחלקת המדינה ומסוכנויות פדרליות אחרות, המתמחים בביטחון ובמודיעין.
מקור בכיר במחלקת המדינה אמר כי קבוצה זו עשויה להפוך לקבוצת "פיקוח" על יישום מפת הדרכים, אולם לדבריו, ארה"ב מעדיפה שלא לכנות את חברי המשלחת "פקחים", כדי לא לעורר חששות אצל הישראלים. "אמרנו מזה כשנתיים שאנחנו מוכנים להציב פקחים אמריקניים, אם נתחיל להתקדם, כדי להשקיף על מה שקורה ולתאם בין שני הצדדים; כדי לבדוק את הטענות וההאשמות שצד אחד עשוי להעלות נגד השני. אנחנו לא מדברים על כוח בינלאומי חמוש", אמר הקור הבכיר.
גורמים מדיניים אמרו כי המשלחת עולה בקנה אחד עם הסיכום בין ארה"ב לישראל, לפיו הפיקוח על ההתקדמות בנושאי הביטחון יהיה אמריקני בלבד. הגורמים אמרו שעבודת המשלחת תהיה רלוונטית רק כאשר יחל יישום מפת הדרכים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. מפגין מעורבות ישירה בסכסוך
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אבו מאזן. פגישה עם שרון בקרוב
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שרון. ישראל מוכנה לפיקוח אמריקני
צילום: איי פי
מומלצים