שתף קטע נבחר

מנהיגי העולם מנסים ליישב את המחלוקות בצרפת

הנשיא בוש ועמיתו הצרפתי שיראק נפגשו ולחצו ידיים לראשונה מאז המחלוקת סביב המלחמה בעיראק. בוש גם מסר לעמיתו מתנת פיוס. על סדר היום של הוועידה: הטרור העולמי, התפשטות האיידס באפריקה והמיתון הכלל-עולמי. מחוץ לוועידה ובמרחק ביטחון ממנה - רבבות מפגינים מוחים נגד הגלובליזיציה של הכלכלה העולמית

ועידת המדינות המתועשות (ג'י-8) נפתחה אחר-הצהריים (יום א'), תחת אבטחה חסרת תקדים, בעיירה הפסטורלית אוויאן שעל גבול צרפת-שוייץ. מנהיגי שמונה המדינות העשירות בעולם ידונו בענייני השעה, בהם המיתון בכלכלה העולמית, התפשטות האיידס באפריקה, הטרור העולמי ובעיקר - המשבר הדיפלומטי החריף שפקד את העולם על-רקע המלחמה בעיראק.
בוועידה משתתפים מנהיגי ארצות-הברית, בריטניה, צרפת, קנדה, יפן, איטליה, גרמניה ורוסיה ונציג האיחוד האירופי. לחברות המועדון האקסלוסיבי של שמונה המדינות המתועשות מצטרפים השנה גם נציגים מסין, ברזיל, הודו, מצרים, מקסיקו, סנגל ומדינות המייצגות את הכלכלות המתפתחות בעולם. בין המנהיגים שהגיעו לוועידה גם מזכ"ל האו"ם קופי אנאן וראשי הבנק העולמי, קרן המטבע הבינלאומית וארגון הסחר העולמי.

מחוות פיוס

המלחמה בעיראק מטילה צל על חגיגות פתיחת הוועידה, בעיקר נוכח היחסים המתוחים שבין מדינות הקואליציה, ארה"ב ובריטניה, שצידדו ביציאה למלחמה ובין "מחנה הסרבניות" שכלל את צרפת, גרמניה ורוסיה. למרות המשבר אליו נקלעו יחסיהן של ארה"ב וצרפת נראו הנשיא בוש ועמיתו הצרפתי שיראק כשהם לוחצים ידיים בקצרה בפתח הכינוס, אולם החיוכים הקפואים על פניהם העידו שהמתיחות ביניהם טרם התפוגגה. עם זאת סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שבוש הגיש שי לשיראק - סדרת של ספרים מהודרים אודות התרבות האינדיאנית בארה"ב. דוברו של שיראק, שידוע בחיבתו לתרבויות עתיקות, אמר שהנשיא העריך מאוד את המחווה והודה לבוש על המתנה.
בוש מגיע לוועידה מביקור רשמי ברוסיה, שם נועד עם עמיתו הרוסי לרגל חגיגות 300 שנה להיווסדה של העיר סנט פטרסבורג. במסיבת עיתונאים בתום פגישתם אמר בוש שהגיעה השעה "להתעלות מעל המחלוקות וההתמרמרות" שאפיינו את תקופת המלחמה בעיראק ואת הימים שלפניה.
אלא שהמחלוקות בין פריס לוושינגטון עמוקות יותר כנראה משניתן יהיה ליישבן במהלך ועידה אחת. בראיון שהעניקה לעיתון הצרפתי "לה מונד" לקראת הוועידה אמרה היועצת לביטחון לאומי של הנשיא בוש, קונדוליסה רייס, כי "צרפת חשבה שהכוח האמריקני מסוכן יותר מכוחו של סדאם חוסיין. את זה אנחנו פשוט לא מבינים". רייס גם תקפה את העובדה שצרפת לא הסתפקה במתיחת ביקורת, אלא ניסתה לגייס מדינות אחרות נגד ארה"ב.

הפגנות אלימות

הנשיא בוש מתכוון לקרוא בוועידה למנהיגי המדינות להגדיל את היקף הסחר העולמי. וושינגטון כבר הבהירה כי היא מעוניינת ששאר חברות הג'י-8 יתרמו להגברת הסחר העולמי וייתנו בכך "דחיפה" למצב הכלכלי בעולם.
על-הפרק יעמוד גם הצורך להגדיל את ההשקעות למאבק בהתפשטות האיידס ביבשת השחורה. כמה ממנהיגי ארצות אפריקה הוזמנו להשתתף בכינוס, והם ינסו לדבר על לבם של מנהיגי המדינות החזקות, כדי שיירתמו למאמץ המשותף לעצור את התפשטות הנגיף. אחד מהם, נשיא דרום אפריקה, תאבו מבקי, הודיע אמש כי האיחוד האירופי הבטיח להקצות מיליארד דולר למאבק העולמי באיידס. הנשיא בוש הצהיר לאחרונה כי ארה"ב תתרום 15 מיליארד דולר לאורך חמש שנים עבור המלחמה באיידס ב-14 מדינות באפריקה, בקריבים ובפסיפיק. נשיא צרפת הודיע במהלך הפסגה כי ממשלתו תכפיל את כספי הסיוע שהעבירה לטיפול בנושא ל-179 מיליון דולר.
הוועידה צפויה להיחתם רק מחר בשעות הערב, אולם הנשיא בוש יעזוב אותה כבר בצהריים, בדרכו למזרח-התיכון לפגישות עם מנהיגי מדינות ערב ועם ראש הממשלה שרון ועמיתו הפלסטיני, אבו מאזן.
מארגני הוועידה באוויאן חששו מאוד מאפשרות של פיגוע טרור. גיוס כוחות הביטחון היה כה נרחב עד שבעיירה בת 7,500 התושבים דווח על שני שוטרים או חיילים על כל תושב. אולם על רקע הפגישות המנומסות ולצילצול גביעי השמפניה (או שמא המים הזכים של אוויאן) מתקבלים הדיווחים גם על הפגנות, חלקן אלימות, של תנועות המתנגדות לגלובליזציה ולקפיטליזם.
המפגינים מוחים על חיזוק של מיזמי כלכלה כלל-עולמיים הגורמים לניצול של הפועלים במדינות העניות, שם כוח העבודה זול. לדבריהם כך מונצחת נחיתות כוחן של המדינות החלשות לעומת המדינות החזקות שמתעשרות. לפי שעה מסתמן שהשנה, אולי בשל העובדה שהעיירה אוויאן הוקפה ב"שטח סטרילי", ההפגנות אינן סוערות כבעבר. גם מספרם של המפגינים, רובם צרפתים, גרמנים ואיטלקים, קטן יותר מהשנים הקודמות.
הם מפגינים מאז שעות הבוקר קרוב ככל האפשר לאתר הכינוס - בערים השוייצריות ג'נבה ולוזאן ובעיירה הצרפתית אנמס. הם חסמו כבישים וגשרים, הציתו מחסומים שהוצבו ברחובות והרסו תחנות דלק. חלונות הראווה של חנויות היוקרה ניצלו לפי שעה מנחת זרועם לאחר שכוסו בלוחות עץ. עד כה נרשמו מספר מועט של עימותים עם כוחות המשטרה הגדולים שגוייסו לקראת בואם והשוטרים השתמשו בגז מדמיע וכדורי גומי כדי לפזרם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שוברים את הקרח. שיראק ובוש
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
צילום קבוצתי. מנהיגי העולם באוויאן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אורח כבוד בפגישה. נשיא צרפת מארח את מובארק
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
גם השנה: הפגנות נגד הגלובליזציה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
עשרות-אלפי מפגינים כיתרו את אוויאן
צילום: איי פי
מומלצים