שתף קטע נבחר

מחקר: אחת מכל 5 חיילות מדווחת על הטרדה מינית

כך עולה ממחקר שערך צה"ל בסוגיה, ונחשף בוועדה למעמד האשה. לפי המחקר, יותר מ-50% מהמדווחות על הטרדה מינית, לא התלוננו. יו"ר הוועדה, ח"כ גילה גמליאל: "החיילים צריכים לרסן את היצר המיני שלהם"

אחת מכל חמש חיילות מעידה כי הוטרדה מינית במהלך שירותה הצבאי. כך עולה ממחקר מקיף ראשון שערך צה"ל בנושא ההטרדה המינית ונחשף היום (ב') בוועדה למעמד האשה בכנסת.
המחקר נערך בין חיילות וקצינות בשירות חובה הנמצאות בשנה השנייה לשירותן, והקיף כ-1,110 חיילות, מתוכן 64 קצינות. הסקר נערך בצורה אנונימית באמצעות שאלון שנשלח בדואר לחיילות, באמצע שנת 2002.
לפי המחקר, אין הבדל משמעותי בשיעור ההטרדות בין יחידות פתוחות לסגורות, או בין יחידות לוחמות לעורפיות.
עוד עולה, כי 81% מהמוטרדות מינית דיווחו על "רמיזות פוגעות". 69% דיווחו על פניות והצעות מטרידות. 19% דיווחו על חשיפת גוף מביכה. 8% מהחיילות דיווחו על איום להשגת מין ו-7% מהן דיווחו על תקיפה מינית.
התנהגות המטריד נתפסת על ידי החיילת כהטרדה מינית על-פי ההקשר בו התבצעה ההטרדה, ולא רק מעצם אופיה. למשל, שיעור גבוה יותר של חיילות תפסו כהטרדה מינית מבט מכוון של חייל לחזה החיילת (46%) בהשוואה לרמיזה ל"פעילות לילית" או להצעה ל"שירות עיסוי" (16%).
המחקר פילג את שיעור ההטרדות המיניות על פי דרגה. הנתונים מצביעים על כך ששיעור החיילות הוותיקות המדווחות על הטרדה גבוה משיעור הצעירות. כך גם לגבי הקצינות, שדיווחו על כך יותר מחוגרות.

לא ממהרות להתלונן

מהמחקר עולה שמעל ל-50% מהמדווחות על הטרדה מינית, לא פעלו בתגובה להטרדה. רק חמישית מהמוטרדות פנו לגורם רשמי, רובן למפקדים, ומיעוטן ישירות לגורמי הטיפול המקצועיים. דפוס התנהגות זה אופיין גם במקרים קשים של הטרדה. שיעורן הנמוך של המוטרדות אשר בוחרות לפנות לגורמים הרשמיים, מעיד, כך על פי המחקר, על חוסר אמונן בטיפול לו יזכו על ידי המערכת הצבאית.
החוק נגד הטרדה מינית מסביר בבירור באילו נסיבות תיחשב הטרדה כמינית. פקודת מטכ"ל מגדירה כי "סחיטה באיומים, מעשים מגונים, התייחסות או הצעות מבזות או משפילות, ומעשים שבוצעו בנשים בהסכמה או שלא בהסכמה, ייחשבו להטרדה מינית".
יו"ר הוועדה, גילה גמליאל (ליכוד) אמרה בתגובה לתוצאות המחקר ש"חיילים בצה"ל צריכים לרסן את היצר המיני שלהם ולהפסיק את הטרדת החיילות. מי שלא מסוגל יש להענישו במלוא חומרת הדין כדי להוקיע את התופעה".
ח"כ רשף חן (שינוי) אמר כי "מדובר במצב בלתי נסבל, כאשר המפקדים הם אחראים על הטיפול. ברור שהנטייה הראשונית שלהם היא לטייח כדי שהיחידה תתנהל בשקט. בכל יחידה חייבת להיות קצינה שתהווה כתובת לעניין".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
המחקר הקיף יותר מאלף חיילות (למצולמות אין קשר לכתבה)
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: אתר הכנסת
גמליאל. חיילים, רסנו את היצר
צילום: אתר הכנסת
מומלצים