שתף קטע נבחר

בג"ץ: השימוע לתושבי המאחזים יתבצע בהקדם

פינוי המאחזים המאוכלסים נדחה לפי שעה לאחר שבג"ץ הציע להעניק להם שימוע, שבו יציגו את טענותיהם. נציג המדינה טען בדיון כי המתנחלים "מצפצפים על החוק" - אבל השופטים, בראשות הנשיא אהרון ברק, לא השתכנעו ואף מתחו ביקורת על עמדת המדינה

בג"ץ קבע אחר הצהריים (יום ד') שהמדינה תקיים שימוע למתנחלי חוות גלעד ושבי שומרון מערב בימים הקרובים, ועד אז יישאר על כנו צו הביניים שהוציא השופט אדמונד לוי המונע מצה"ל את פינוי המאחזים. בג"ץ החליט שלא יתקיים שימוע בעניין המאחז גבעת יצהר שבצפון השומרון.
בג"ץ נעתר לבגשת הפרקליטות וקבע שהשימוע במקרים הללו לא יהווה תקדים למקומות אחרים, אולם המתנחלים כבר הודיעו שיעתרו גם בעניין בית אל מזרח.
נציגי הפרקליטות הסכימו לקיים את השימוע בכתב בפני היועץ המשפטי של הפרקליטות הצבאית באיו"ש. השימוע בעניין חוות גלעד יתבצע בכתב עד יום שישי ב-9:00 בבוקר. מתנחלי שבי שומרון מערב יגישו את טענותיהם עד יום ראשון בשעה 15:00 אחר הצהריים. אם טענותיהם של המתנחלים יידחו, הם יוכלו לחזור לבג"ץ, וגם בעניין זה השופטים הבטיחו לקיים דיון בהקדם האפשרי.
השופטים יכריעו בימים הקרובים אם להאריך או לבטל את צו הביניים שניתן בעניין גבעת יצהר. נציג המדינה טען שכבר לפני כחודש וחצי הוצג למאחז צו פינוי והעותרים לא עשו דבר בעניין. כמו כן טען הנציג כי מדובר בשטח פלסטיני.

ביקורת על עמדת המדינה

מוקדם יותר הפתיע הרכב השופטים - נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, והשופטים תיאודור אור ואדמונד לוי - והציע למדינה להעניק למתנחלים שימוע.
כבר בתחילת הדיון, שעסק במאחז חוות גלעד, הביעו שופטי בג"ץ תמיהה על כך שלא נערך שימוע לעותרים, בני משפחת זר. נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, פנה לנציג המדינה, עו"ד שי ניצן, ושאל אותו: "מדוע לא תשמעו מה שיש לעותרים לומר?"
עו"ד ניצן טען כי למבנים הבלתי חוקיים הוצאו צווי הריסה בעבר והיתה לעותרים, בני משפחת זר, הזדמנות לבוא ולהציג את טיעוניהם - אך הם לא עשו זאת. עוד אמר עו"ד ניצן כי כאשר פונתה החווה באוקטובר 2002, שבו בני המשפחה למקום כעבור מספר ימים ובנו במקום מבנים בלתי חוקיים חדשים.
על כך הגיב השופט אדמונד לוי: "אם הייתם באים תוך שבוע לאחר ההריסה והייתם אומרים את זה, אין בעיה. אבל לאחר ההריסה, כאשר שבו ובנו שם מבנים, המדינה העלימה עין ונתנה לעותרים להתבסס בשטח. למה, אחרי המצב החדש שנוצר, לא לתת לעותרים שימוע?" הנשיא ברק הוסיף: "אחרי 2002, אחרי ההריסה, נותרה מציאות חדשה בשטח. מדוע לא לאפשר להם שימוע?"
עו"ד ניצן הגיב: "למרות שיש צו הריסה, הם עושים דין לעצמם. מה שמקומם זה שהם לא עושים דבר. הם מצפצפים על החוק ובסוף הם מוציאים תמרור עצור".
השופט ברק העיר: "עמדתי היא, שצריך לשמוע אדם גם כשאין לו מה להשמיע". עו"ד ניצן התייחס לנושא פינוי המאחזים ואמר כי "מדובר במבצע צבאי ענק. זה לא סוד שהפינוי החל שלשום ויש היערכות בשטח. למעשה, הצבא והמשטרה עומדים ומחכים - כי העותרים הואילו בטובם רק עכשיו לפנות לבית המשפט".

שתי עתירות לבג"ץ

פינוי המאחזים המאוישים נדון בבג"ץ, לאחר שבימים האחרונים פינו צה"ל והמשטרה עשרה מאחזים לא מאויישים ביהודה ושומרון, בהתאם להתחייבותו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לנשיא ארה"ב בוש בפסגת עקבה.
אולם בליל שלישי עתר משה זר, אביו של גלעד ז"ל (שעל שמו נקרא המאחז) לבג"ץ נגד הכוונה לפנות את חוות גלעד. בעתירתו, טען זר כי יש לו מסמכים המעידים שהוא הבעלים של הקרקע. ביום שלישי בבוקר הוציא שופט בית המשפט העליון, אדמונד לוי, צו ארעי שדורש מהמדינה להשיב לטענות שהגיש זר בעתירתו. השופט לוי גם החליט להאריך את תוקף הצו המונע את הפינוי.
במקביל, עתר אמש לבג"ץ עורך הדין מוטי מינצר נגד הכוונה לפנות שני מאחזים אחרים - מצפה יצהר ושבי שומרון מערב. בעתירתו, טוען עו"ד מינצר כי ישנו שימוש לרעה ושלא כחוק בדיני התכנון והבנייה, לצורך מטרות פוליטיות. לטענת עו"ד מינצר, ההוראה שניתנה ע"י הממשלה לאכוף באופן מפלה - פסולה.
"ראש הממשלה שרון הודיע בפירוש כי הפינוי נעשה לא כדי לשמור על דיני התכנון והבנייה - אלא לקדם מהלך פוליטי ומדיני המכונה מפת הדרכים", טען עו"ד מינצר והוסיף כי "אם הממשלה רוצה לפנות ישובים, עליה לקבל החלטה בממשלה, הליכי חקיקה, לעמוד במבחן בית המשפט ולא לבצע קפיצת דרך תוך שימוש בטענות טכניות ללא מתן זכות ערעור לנפגעים".
אמש הוציא השופט לוי צו ביניים, המונע גם את פינוי שלושת המאחזים האלה, עד לדיון בעתירה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
השופט ברק. לתת שימוע
צילום גלי תיבון
צילום: רויטרס
הפינוי בחוות גלעד. המראות יחזרו? (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
משה זר. הקרקע שלנו
צילום: שאול גולן
מומלצים