שתף קטע נבחר

דיאטת מחזור: מזון לימים הנוראים

התסמונת הקדם וסתית, שנשים רבות סובלות ממנה, מתאפיינת בשינויים מנטליים, התנהגותיים ופיזיולוגיים לא נעימים. התזונאית אולגה רז ממליצה על אמצעים תזונתיים ואחרים שעשויים להקל את תופעות התסמונת. מתי כדאי להוסיף לתפריט פחמימות (בשבוע שלפני הווסת), על מה חשוב לוותר (אלכוהול וממתקים, למשל), במה מומלץ להצטמצם (קפה, מלח, שומנים) ואיזה תוספים כדאי לקחת (ויטמין 6 B ומגנזיום)

אישה בתקופת הדימום של המחזור החודשי נחשבת עד היום בתרבויות פרימיטיביות ל'לא נקייה', 'לא טהורה' ואף מסוכנת. בשבטים במקומות נידחים בעולם הנשים מוחזקות בזמן הווסת בבידוד, מחויבות להתחבא מפני גברים, אסורות לשיחה ולמגע. במספר שבטים באוסטרליה יש לבעל או לקרובי משפחה זכות להכות את האישה שלא נמנעה מלהיתקל בגבר בזמן הווסת, ואפילו להרוג אותה. בושמנים באפריקה הדרומית מאמינים שמבט של צעירה בזמן הווסת יכול לתקוע את הגבר במקום או להפוך אותו לעץ.
אבל לא צריך ללכת רחוק - בדת היהודית (וגם באסלם) זמן הווסת נחשב גם היום לזמן לא טהור, שבו אסור לאישה לתפקד באופן רגיל בתחומים שונים.

מה קורה בזמן הווסת ולפניה

במהלך המחזור החודשי שלה האישה עוברת תהליכים הורמונליים מורכבים הקשורים לפוריות, והווסת היא חלק ממערכת זו.
בתקופה שלפני הווסת חלים שינויים ברמות ההורמונים והמוליכים העצביים (נוירוטרנסמיטורים), כמו סרוטונין. השינויים האלה גורמים לנשים רבות לתסמונת קדם וסתית (PMS) – מכלול של שינויים פיזיולוגיים, מנטליים והתנהגותיים, שמופיעים מספר ימים עד שבועיים לפני הדימום ונחלשים או נעלמים כמעט מיד עם הופעת הדימום.
בשנים האחרונות זכתה התסמונת הנפוצה להתייחסות רצינית של הממסד הרפואי. אך נשים רבות לא שוכחות איך הרופא שטיפל בהן שלח אותן לפסיכיאטר בעקבות תלונות על עצבנות, בכי בלתי מוסבר ותופעות אחרות שהופיעו בימים שלפני הווסת.
התופעות הנפוצות של התסמונת: ירידה במצב הרוח עד לדיכאון, עלייה במשקל, כאבים ונפיחויות בשדיים, כאבי ראש ומיגרנות, נטייה לתאונות, עצבנות, צעקנות וחוסר סבלנות לסובבים, עצירות, עלייה ברגישות לכאב, הפרעות בשינה, תאווה לאוכל בכלל ולמתוק בפרט. אצל נשים לא מעטות התופעות מגיעות בעוצמה כזו שהן מפריעות בחיי היומיום - מחיי החברה, דרך העבודה ועד ליחסים במשפחה.

התופעות של התסמונת

1. עלייה במשקל – רוב הנשים עולות לפני הווסת 3-1.5 ק"ג בממוצע, מקצתן עולות אף יותר. העלייה במשקל קלה יותר בגיל צעיר, והיא מתגברת עם השנים. היא נובעת בעיקר מצבירת נוזלים ומירידה בהפרשת שתן. נשים רבות גם סובלות מהגדלת שדיים ומנפיחות בבטן, באצבעות, בברכיים ובקרסוליים, בעיקר לקראת סוף היום.
בשדיים עלולים להיות כאבים עזים ביותר, ונשים רבות מדווחות על סבל וחוסר יכולת לנגוע בשדיים, ללבוש חזייה וכדומה. הסיבות העיקריות לכך, פרט לצבירת נוזלים, הן שינוי בזרם הדם ובהפרשת חומרים מיוחדים (פרוסטגלנדינים). למי שעושות דיאטת הרזיה מומלץ לא להישקל בתקופה זו, כדי לחסוך ייאוש ותסכול. המשקל חוזר לקדמותו עם הופעת הדימום או אחרי מספר ימים.
2. כאבי ראש – חלק מהנשים סובלות מכאבי ראש, לעיתים בעוצמה של התקפי מיגרנה, הגורמים לסבל רב.
3. נטייה לתאונות וחוסר שליטה – תופעה זו מתייחסת הן לעבודות הבית – דברים נופלים מהידיים, יותר פציעות וחתכים בידיים בזמן הכנת האוכל, יותר נפילות והסתבכויות עם מכשירים – והן לנהיגה. על פי הסטטיסטיקה, נשים לפני וסת מעורבות יותר בתאונות דרכים.
4. כאבים בגב התחתון, בבטן, במפרקים ובשרירים – נפוצים מאוד. עקב ירידה משמעותית בסף הכאב, גם מכות או לחצים קלים, שבדרך כלל כמעט אינם מורגשים, גורמים לכאב חזק ומציק.
5. הפרעות בשינה – שמתבטאות בשינה לא שקטה, לא איכותית ולא רציפה. נשים רבות מדווחות על התעוררויות תכופות במשך הלילה, וכתוצאה מכך על ישנוניות ועייפות מוגברת במשך היום.
6. תאווה לאוכל – תופעה נפוצה ביותר. התאווה היא בעיקר לממתקים ועמילנים, ולעיתים לאוכל מלוח או לחריף. בדומה לתופעות אחרות, הדרישה למתוק מוסברת בעיקר בירידה ברמת הסרוטונין. נשים רבות סובלות מירידה ברמת הסוכר בדם לפני הווסת, שגם היא גורמת לצורך במתוק.
7. תופעות פסיכולוגיות – מתח, עצבנות, דיכאון, חוסר ביטחון, ירידה בזיכרון ובכושר הריכוז, אגרסיביות עד כדי אלימות, רגשנות יתר הכוללת בכי ללא סיבה ונטייה להיעלב בקלות, ירידה בתשוקה, עלייה בשתיית אלכוהול ובשימוש בתרופות. התופעות האלה קשורות לשינוי ברמות הורמוני מין וחומרים פעילים שונים, כמו אדרנלין, סרוטונין, אנדורפינים ומלטונין.

עצות להקלת תופעות התסמונת

כדי להקל את הסימפטומים של התסמונת נחוץ מידע; עצם הידיעה מפחית את הפחד ואת עוצמת הסימפטומים. בנוסף, קיים טיפול תרופתי בסימני התסמונת, אך יש גם אמצעים תזונתיים יעילים התורמים לשיפורם:
1. בשבוע שלפני הווסת מומלץ לאכול תפריט עשיר בפחמימות: לחם, קרקרים, תפוחי אדמה, אורז, פסטה וכדומה.
2. יש לאכול את האוכל במנות קטנות, המחולקות על פני כל היום.
3. חשוב להימנע מעודף שומנים במזון, כמו רטבים שמנים, שמנת, קצפת וחמאה, ולמרוח על הלחם שכבה דקה בלבד של ממרחים.
4. רצוי להימנע מאכילת ממתקים. קוביית שוקולד לא תזיק, אך רוב הנשים אינן מסתפקות באחת.
5. חשוב להגביל מאכלים מלוחים, המעודדים נפיחות וצבירת נוזלים.
6. כדאי להימנע משתיית אלכוהול.
7. יש להימנע ככל האפשר משתיית קפה ושוקו ומאכילת שוקולד וקקאו. המלצה זו חשובה במיוחד למי שסובלות מכאבים בשדיים, משום שהחומרים הפעילים הנמצאים במזונות אלה עלולים להגביר את עוצמת הכאב.
8. כדאי להרבות באכילת ירקות.
9. תוספת של ויטמין 6B יכולה להקל את הסימפטומים.
10. תוסף מגנזיום עשוי להקל כאבי ראש, מתח כללי, כאבי שרירים, צבירת נוזלים ועוד.
11. שימוש בחומצת שומן גמא לינולנית – על פי מחקרים שונים, חומצת שומן זו, הנמצאת בשמן נר הלילה, שמן פטל שחור ושמן בוראג', היא אמצעי יעיל להקלת התופעות, במיוחד כאבים בשדיים. אני אישית ממליצה על התוסף לנשים רבות, והתוצאות מצוינות.
12. באופן כללי, ובמיוחד בתקופת התסמונת הקדם וסתית, חשוב להיעזר בשיטות הרפיה, כגון מדיטציה, יוגה וצ'י קונג. זה מפחית את המתח ומשפר את מצב הרוח, השינה וההרגשה הכללית.
13. גם פעילות גופנית קלה עד מתונה עוזרת בשיפור מצב הרוח ונותנת הרגשה כללית טובה. בכל מקרה, מומלץ להיבדק אצל רופא שמתמחה בתסמונת קדם וסתית ולהתייעץ עם דיאטנית קלינית כדי לקבל דיאטה ותוספי מזון מתאימים.

הכותבת היא תזונאית קלינית, מנחה סדנאות "לאכול לחם ולרזות". עמותת "עתיד" לקידום התזונה והדיאטה בישראל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ החיים הטובים
עוגיות. הגוף ידרוש
צילום: ערוץ החיים הטובים
פסטה. רצוי לאכול כבר בשבוע שלפני
צילום: איילת בן-יוסף
אלכוהול. עדיף לשים מחוץ לתחום בימי המחזור
ד"ר רק שאלה
מומלצים