שתף קטע נבחר

מת מוטי הוד, מפקד חיל האוויר במלחמת ששת הימים

הוד נפטר לאחר מחלה ממושכת. הוא היה רשום על אחת ההצלחות הגדולות ביותר בתולדות צה"ל. רן פקר: "מוטי היה מלח הארץ, גיבור מלחמת ששת הימים וחבר אמיתי". אביהו בן-נון: "הוא היה טייס טבעי". איתן בן-אליהו: "הוד התמודד עם המחלה בגבורה"

מפקד חיל האוויר בתקופת מלחמת ששת הימים, אלוף (מיל') מרדכי (מוטי) הוד, נפטר היום (א') בגיל 77 בבית החולים שיבא בתל השומר, לאחר מחלה ממושכת.
הוד היה מפקד חיל האוויר השביעי. הוא פיקד על החיל בימי הזוהר שלו, שבשיאם הצליחו מטוסי חיל האוויר להשמיד מאות מטוסים מצריים בעודם על הקרקע, במבצע "מוקד" שפתח את מלחמת ששת הימים, ב-5 ביוני 1967. בהמשך ידע החיל תחת פיקודו של הוד גם ימים קשים, בהם הופלו מטוסים רבים של החיל בטילי הנ"מ הסובייטים שהוכנסו לשימוש במצרים ובסוריה.
מרדכי הוד (פיין) נולד בקיבוץ דגניה ב-1926. בגיל 18 התגייס לצבא הבריטי ושירת בפלוגת תובלה בבריגדה היהודית בחזית איטליה. לאחר תום מלחמת העולם השנייה התגייס הוד לפלמ"ח ופעל באירופה במסגרת המוסד לעלייה ב', שטיפל בהעלאה בלתי חוקית של יהודים לארץ. באותה תקופה למד הוד טיס באופן פרטי ברומא, במימון המוסד לעלייה ב'.
עם הקמת חיל האוויר, במאי 1948, יצא הוד ללימודי טיסה קרבית בצ'כיה, במסגרת הקבוצה הראשונה של טייסים ישראלים, והיה לפיכך מפקד חיל האוויר הראשון שקיבל את כנפי הטיס שלו במסגרת חיל האוויר.
הוד טס בטייסת הקרב הראשונה של חיל האוויר והטיס במסגרתה מטוסי "מסרשמיט-109", מתוצרת צ'כיה, שכונו בחיל האוויר "סכין", וספיטפייר, מתוצרת בריטית. בשנת 1950 יצא הוד לקורס מטוסי סילון בבריטניה והיה טייס הסילון הראשון בחיל האוויר.
במלחמת קדש פיקד הוד על טייסת מטוסי קרב "אוראגן" והגן על מטוסי הדקוטה שהצניחו את הצנחנים במתלה, כשהוא תוקף טנקים מצרים. בראשית שנות ה-60 מונה הוד לראש מחלקת אוויר (כיום להק אוויר) ושימש גם כסגנו של מפקד החיל, עזר ויצמן.
באפריל 1966 מונה הוד למפקד חיל האוויר. לבד מפיקוד על מטוסי החיל במלחמת ששת הימים, פעל הוד גם להחלפת צי המטוסים, בעקבות האמברגו שהטילה צרפת על ייצוא נשק לישראל, בעקבות המלחמה.
תחת פיקודו רכש חיל האויר מטוסי A-4 סקייהוק, ו-F-4 פאנטום, המשרתים בחיל האוויר גם כיום. הוא אף היה אחד הדוחפים לפיתוחו של מטוס קרב ישראלי – ה"נשר" ובעקבותיו ה"כפיר".
הוד פרש מצה"ל בשנת 73', חודשים אחדים לפני פרוץ מלחמת יום כיפור, והעביר את הפיקוד לאלוף בני פלד, שנפטר לפני כשנה, בגיל 74.
במהלך מלחמת יום כיפור שב הוד לצה"ל כיועץ אווירי לאלופי הפיקודים בדרום ובצפון. לאחר שיחרורו מצה"ל שימש הוד כעוזר שר הביטחון לנושאי פיתוח פרויקטים צבאיים, ובהם מטוס ה"כפיר". לאחר מכן הקים הוד חברה להטסת מוצרים חקלאיים, ואף שימש כמנכ"ל חברת אל על. בשנים 1987 עד 1993, שימש הוד כיו"ר מועצת המנהלים של התעשיה האווירית. הוא השלים תואר דוקטור במינהל עסקים באוניברסיטת "פאסיפיק-ווסטרן" בלוס אנג'לס.

"היה מלח הארץ"

מפקד חיל האויר לשעבר, אלוף איתן בן אליהו, סיפר ל-ynet כי הוד היה אחד מטייסי הקרב הבולטים של חיל האויר בשנים הראשונות ואחד מעמודי התווך של החיל. לדבריו, "מוטי היה מפקד צנוע בעיני פקודיו. הוא היה אחד ממפתחי הדוקטרינה שהובילה לניצחון המזהיר במלחמת ששת הימים. ההצלחה נלמדת בכל בתי הספר לתעופה בעולם". בן אליהו מספר כי בשנים האחרונות ליוו חבריו ופקודיו את הוד, שהתמודד עם מחלה קשה. לדבריו, "הוד התמודד עם המחלה בגבורה".
מפקד חיל האויר לשעבר, אלוף (מיל') אביהו בן-נון סיפר ל-ynet כי הוד היה מפקד שנערץ על פקודיו. "מוטי היה בשיאו כל פעם שהיה קרב אוויר. הוא היה יושב בתא השליטה ומפקד על הקרב כשביד אחת הוא אוחז סטופר וביד השנייה הוא מחזיק כוס מים. הוא היה טייס מצויין שגם במהלך תפקידו כמפקד חיל האויר היה מתמודד עם כל הטייסים הצעירים. הוא היה טייס טבעי - נכנס לתא הטייס ומשם הכל רץ מעצמו".
תת אלוף (מיל') רן פקר, ששירת עם האלוף הוד בחיל האוויר, סיפר כי "מוטי היה מלח הארץ. הוא היה גיבור מלחמת ששת הימים ותרומתו למדינת ישראל ולביטחון האזרחים היתה אדירה".
לדברי פקר, "מוטי היה בן אדם מאוד מיוחד. היה קר-רוח ודגל בפשטות במבצעים. גישתו המבצעית הייתה מיוחדת במינה - הוא ראה את העיקר וידע להבחין בין העיקר לטפל. הוא תמיד חתר להשיג את היעד שהגדיר לעצמו. ניצחונו המזהיר של חיל האוויר במלחמת ששת הימים היה גאוות המדינה".
פקר הוסיף כי "אנחנו הערצנו את הוד והערכנו אותו על תכונותיו האישיות ועל תרומתו האדירה לביטחון ישראל. הוא היה חבר אמיתי. הוא ידע חברות מהי. כולנו מצדיעים לו ובוכים עליו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
מוטי הוד. הלך לעולמו
צילום: לע"מ
מלחמת ששת הימים ב"ידיעות אחרונות"
צילום : אריכון ידיעות אחרונות
מומלצים