שתף קטע נבחר

עמידרור: "אין לי דיעה קדומה על הפלסטינים"

האלוף (מיל.) יעקב עמידרור הוא החל מהיום העין הבוחנת חומרי הסתה ברשות הפלסטינית. בראיון ל-ynet הוא מודה שמפת הדרכים אינה בבת עינו, אך מרגע שנתקבלה ההחלטה הוא יסייע לממשלת ישראל "שלא לאבד את הצפון", כלשונו

השבוע נכנס האלוף (מיל.) יעקב עמידרור לתפקיד ראש הוועדה לבחינת ההסתה ברשות הפלסטינית. בראיון ל-ynet הוא כבר מותח ביקורת על מפת הדרכים ודרך קבלתה: "את מה שרוצים לומר על הכלה צריך לומר לפני ההחלטה על החתונה. הבעיה היא שלא התאפשר שום ויכוח ציבורי וכעת צריך להתגייס למניעת איבוד הצפון, לאורך ההתקדמות במפה".
שר החוץ סילבן שלום עומד מאחורי מינויו החדש של עמידרור. מינויו של איש ימין מובהק כעמידרור לפישפוש בחומרי התעמולה של הפלסטינים כבר גורם בשמאל לדריכות. "עמידרור הוא נביא זעם, ששואף להגשים את נבואתו", אומר ח"כ יוסי שריד. עמידרור מצידו דוחה את הביקורת. "רמת הדברים אינה ראויה לתגובה. אני מתכוון לחקור את ההסתה כמו חוקר של סין העממית. בכנס בנתניה אמרתי שמבחינה ביטחונית מפת הדרכים טומנת בחובה סיכונים גדולים ביותר. אני חושב שגם התומכים הכי גדולים במפה לא חושבים אחרת".
דומה שהפלסטינים יהנו מימי חסד אחדים אפילו אצל ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר. "עניין ההסתה הוא לא דבר שצריך למדוד ביחידות של שבועות", הוא מקל. "אפילו בנושא הביטחוני דברים לא משתנים מהיום למחר. בטווח הארוך, השינויים באופן החינוך והדיבור והשידור, קובעים יותר מכל דבר אחר וישפיעו מאוד על הביטחון. בטווח הקצר, כמובן שהמאמצים הביטחוניים הם הקריטיים ובלעדיהם שום דבר לא יתחיל. בעתיד, השפה בה יעשו שימוש בשיח הפנים פלסטיני היא שתקבע אם נקבל ביטחון או שהטרור יחזור. שום מלחמה בטירור לא תיצלח בלי שכל השיח הפלסטיני ישונה".

נטען נגדך שהגעת לתפקיד עם דיעה קדומה קשה אודות הפלסטינים

"דעתי תתגבש על פי הדרך שבה הפלסטינים יכתבו, ישדרו וידברו. גם אם יש לי דיעה פרטית - ביני לביני אסור שזה ישפיע על מה שאני עושה. נגבש דיעה לפי מה שנראה ונשמע. מבחינתי כל מה שהיה עד היום - מת וב-1 ביולי מתחילים לבדוק מחדש את הפלסטינים. לא מעניין אותי מה היה בעבר, אלא לשם השוואה, בשאלה אם יש עליה או ירידה (בחומרי ההסתה). המטרה היא לבדוק האם הפלסטינים הפנימו לפחות פומבית את הצורך ללכת להסדר מדיני במקום למלחמה".

בוא נחזור למפת הדרכים. בכנות, מה דעתך עליה?

"בהלכה אומרים 'אם תאמר על כלה דברים לא טובים זה יהיה לשון הרע, אך אם תאמר דברים טובים זה יגרום למשהו להתחתן עם כלה לא ראויה'. ההלכה מבחינה בין אחרי ללפני. עד שנקבע מועד לחתונה על כל אחד לאמר מה דעתו. מרגע שהוחלט על החתונה צריכים כולם להגיד 'כלה נאה וחסודה'. על מפת הדרכים היה טעם להתווכח עד שמדינת ישראל החליטה ללכת עליה. מרגע שהוחלט, כל אלה שמתנגדים צריכים לתת לניסיון הזה צ'אנס. כולם מבינים שאם ניתן צ'אנס, זה אולי יוביל למקומות טובים יותר ממה שהיינו בעבר. לכן, מרגע שהוחלט, בואו ניתן לה את הצ'אנס".

מדבריך עולה שלא היה דיון ציבורי מספיק, לפני שממשלת שרון הפכה את מפת הדכים לעובדה.

"נכון, הרי לא התנהל פה ויכוח ציבורי", הוא מודה. "הדרגים המדיניים והמקצועיים לא הוציאו את המפה לדיון ציבורי. כאשר דעת הקהל והציבור למדו את מפת הדרכים זה היה לאחר שהיא הפכה כבר לעובדה מדינית קיימת. זה הוצג בעצם כשזה היה גמור". כאן חוזר עמידרור לישר קו עם מדיניות הממשלה. "פעמים רבות הדרג המדיני מעדיף לתת לציבור החלטה מן המוכן. מה היה באוסלו? מה בגין עשה? אבל מרגע שהולכים עליה, מבחינתי, זה כמו שירות מילואים. צריך לעזור למדינת ישראל ללכת בכיוון הנכון, בלי לאבד את הצפון. אני מגיע עם עמדה ביקורתית מאוד לגבי האופן שבו באוסלו לא הקפדנו על מילוי ההסכם ככתבו וכלשונו. לטעות פעם אחת זו טיפשות. לטעות פעמיים זה כבר חוסר אחריות".

מה דעתך על יחס הפלסטינים למתנחלים?

"ישנם דברים שצריכים להיפסק מייד. ישנה הסתה כלפי ישראלים שגובלת באנטישמיות ושוללת את הלגיטימציה לקיומה של מדינת ישראל. אין לדברים כאלה מקום אפילו 24 שעות מרגע שהפלסטינים החליטו לשנות את דרכם. לגבי המתנחלים - איננו צריכים לצפות מהפלסטינים שיחשבו שהמתנחלים לא צריכים להתפנות מהשטחים. השאלה היא אם מציגים אותם בצורה אנטישמית או שמנהלים איתם ויכוח קשה ומר, אך ענייני. בעבר בחלק מהפרסומים הפלסטינים היו נימות אנטישמיות ממש".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון ידיעות אחרונות
יעקב עמידרור. אין לו דעה קדומה
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים