שתף קטע נבחר

300 יהודים אמריקנים עולים היום לישראל

בסוכנות היהודית אומרים: השנה חלה עלייה של כ-30 אחוזים במספר העולים ממדינות צפון אמריקה, ויותר מ-1200 יהודים באו לישראל

עלייה של כ-30 אחוזים במספר העולים ממדינות צפון אמריקה השנה לעומת אשתקד - כך מעריכים בסוכנות היהודית. מתחילת השנה הגיעו לישראל 1,200 עולים לעומת 899 עולים בתקופה המקבילה אשתקד. היום (ד') אמורים לנחות בנמל התעופה בלוד יותר מ-300 יהודים-אמריקנים נוספים בניסיון להשתקע בישראל. את פניהם יקבלו ראש הממשלה אריאל שרון, שר האוצר בנימין נתניהו ושרת הקליטה ציפי לבני.

סיבות שונות לגידול במספר העולים

למרות שמדובר בהערכות בלבד, בסוכנות היהודית מעודדים מהמגמה החיובית. "ישנו גידול בעלייה מן המערב", אומרת ל-ynet לאה גולן, מנהלת חטיבה בסוכנות היהודית. "ב-2002 זכינו לגידול ממדינות מערביות כצרפת וארגנטינה, בהן היה הגידול במספר העולים מעל 100 אחוזים. הסיבות לעלייה שונות ממדינה למדינה. העלייה מארגנטינה הינה על רקע המשבר הכלכלי החריף שם, ואילו בצרפת הסיבה המובילה היא האנטישמיות המתגברת".
לעלייה ממדינות צפון אמריקה סיבות שונות. מדובר בעלייה הנובעת מהזדהות אידיאולוגית עם מדינת ישראל. העולים עושים את הצעד מתוך בחירה ותחושת זיקה עמוקה לישראל. למרביתם אין רקע כלכלי או חברתי הדוחף אותם להגר.
"בשנה שעברה השפיעו שני אירועים על העלייה", אומרת גולן. "האחד, מצבה הכללי של ישראל. זו לא הייתה שנה נפלאה לישראל בלשון המעטה, והדבר חידד אצל חלק מיהודי העולם את התחושה ש'אם לא עכשיו - מתי?"'. לדברי גולן, "התחושה כי מדינת ישראל זקוקה לכוח נוסף בשעתה הקשה" הביאה רבים להחלטה הגורלית לעשות עלייה.
גורם נוסף שדירבן את עולי צפון אמריקה הייתה עמותת "נפש בנפש". העמותה החלה את פעילותה לפני שנה, והיא מעניקה סיוע נוסף לעולים החדשים. בניגוד לסוכנות היהודית המעניקה סיוע קבוע לכל עולה, מעניקה העמותה החדשה סיוע סלקטיבי למי שלהערכתה יש סיכוי גבוה שיקלט בישראל.

הערכה: חמישית מהעולים יחזרו לארצות מוצאם

בנוסף למסרים האוניברסליים שמעבירה הסוכנות לכלל העולים, ("ישראל היא ביתו של העם היהודי") ישנם מסרים מסויימים המטופטפים בלעדית לעולים מארצות הברית. "בארה"ב אנחנו מדברים על תחושת השייכות העמוקה ועל היכולת ליצור הבדל", מפרטת גולן.
מרבית העולים ממדינות צפון אמריקה הם בעלי מקצועות חופשיים והשכלה אקדמית, ולכן הם משתלבים היטב בשוק העבודה הישראלי. מעל ל-60 אחוזים הם צעירים מתחת לגיל 45, בעלי משפחות, המגדירים עצמם כאורתודוקסים מודרניים. בארץ הם שומרים על סביבה תרבותית הומוגנית המצמצמת את הפער בין אורח החיים אותו עזבו לבין זה בו נקלטו. יחד עם זאת מעריכים בסוכנות, כי קרוב ל- 20 אחוזים מהם חוזרים חזרה לארץ מוצאם.
מיכאל לוין מתל-אביב עלה לישראל לפני שנה מקליוולנד שבאוהיו. "תהיו סבלנים", זו המלצתו הראשונה לעולים העושים כעת את צעדיהם הראשונים בישראל. "אני יודע שיהיו להם הרבה עליות וירידות, אבל עליהם לדבוק במטרה לשמה הגיעו. הם הרי באים לכאן להגשים חלום וזו הזדמנות חד פעמית שלהם לממש אותו". לוין עצמו ביקר בישראל לראשונה כשהיה בן 16 ומאז חלם לעלות לישראל, עד שבסופו של דבר עשה את הצעד. "בינתיים", הוא אומר, "זה עובד מצוין".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
העולים החדשים בנמל התעופה בניו יורק
צילום: איי פי
מומלצים