שתף קטע נבחר

גולשים וחוסכים

האינטרנט יכול לחסוך לכם מאות שקלים. איך להשתמש בחוכמה בבנקאות מקוונת ובחנויות מקוונות, לנתח הוצאות אשראי, להשוות מחירים ברשת, לקנות ולמכור משומשים ועוד. מדריך לצרכן החכם

להשתמש בחוכמה בבנקאות מקוונת לנתח הוצאות אשראי תשלום ובירור חשבונות להשתמש נכון בחנויות המקוונות 
השוואת מחירים ברשת לקנות ולמכור משומשים אתרים צרכניים 

חשוב להודות: רובנו ככולנו גולשים כי אנחנו אוהדים את זה. השימוש באינטרנט, כמו השימוש במחשב, הוא פינוק שעולה לכם כסף, וכל נימוק כלכלי הוא רק תירוץ. אבל זה לא אומר שהאינטרנט לא יכולה להשתלם לכם גם מבחינה כלכלית. אפשר להשתמש באינטרנט כדי לחסוך ולקצץ בהוצאות ובמאמץ לא גדול, לכסות את ההוצאה החודשית על החיבור לאינטרנט, תוך כדי גלישה ואף עשרות רבות או אפילו מאות שקלים לחודש.

להשתמש בחוכמה בבנקאות מקוונת
יש לא מעט סיבות טובות להתחבר לבנק שלכם דרך אינטרנט. כל הבנקים מציעים היום פטורים מעמלות, הטבות בריביות, ומתנות למי שעושה פעולות רבות באינטרנט ולא בדרך אחרת. חבל לא לקחת.

למעשה, שירות בנקאי מקוון הוא הדרך הכי נוחה לאזן את החשבון שלכם. הנה דוגמה, די טיפוסית לישראלי ה"ממוצע": אתם מרוויחים משכורת נטו בסך 5,000 שקלים. בכל חודש אתם מכסים את המינוס מהחודש הקודם (בערך 2,500 שקלים), ולקראת המשכורת הבאה מוצאים עצמכם עם אותו מינוס. באותו זמן, אתם שומרים בצד בפק"מ חסכון של 5000 שקלים. על הכסף הזה אתם מקבלים ריבית של 5%.

עובדים עליכם. הבנק גובה מכם על המינוס ריבית גבוהה פי כמה מזו שהוא נותן על הפלוס. התוצאה: בתוך שנה תרוויחו מהפק"מ סכום של 250 ש"ח, ותשלמו סכום דומה כריבית על המינוס. מה עושים? מאזנים את החשבון: יוצרים פיקדון פתוח (אפשר לעשות את זה אונליין), מעבירים את הכסף אליו וממנים לפי המצב בחשבון העו"ש. אפשר לעשות את זה בערב, מהבית, פעם-פעמיים בשבוע לכל היותר (כל פעולה בחשבון עולה 1.21 שקלים ולכן גם אין טעם להגזים במספר הפעולות). זה לוקח חמש דקות בכל פעם.

אם סכומי הכסף שעוברים בחשבון שלכם גדולים יותר - ובמיוחד אם האוברדרפט שלכם גדול יותר - החיסכון עשוי להיות גדול פי כמה. רוב משקי הבית בישראל מוציאים בכל שנה אלפי שקלים על עמלות וריביות. שימוש בשירות בנקאי מקוון יכול לחסוך אחוזים ניכרים מהכסף הזה. (קישורים לאתרי הבנקים הגדולים מצורפים לכתבה מצד ימין).

חזור למעלה
לנתח הוצאות אשראי
כל מי שמבין בבזבוזים יאמר לכם שכרטיס הפלסטיק הוא השטן בהתגלמותו. לא משנה כמה חסכנים אתם - מרגע שיש לכם כרטיס כזה, ההוצאות רק יגדלו. פתרון אפשרי אחד לבעיה הוא לוותר על הכרטיס לגמרי.

אבל ישנה דרך נוספת, פחות מהירה ויעילה אבל הרבה יותר נעימה, לחסוך בגיהוצים: לנתח הוצאות. הניסיון מוכיח שכאשר עושים קצת סדר ורואים על מה באמת אנחנו מבזבזים, ברוב המקרים התוצאה היא צמצום משמעותי בהוצאות. זה אפילו לא מרגיש כמו הידוק חגורה - זה פשוט קורה מאליו.

אולי אתם כבר עושים את זה, או סביר יותר להניח - חושבים שאתם עושים את זה. כי פירוט ההוצאות החודשי שנשלח אליכם בדואר, או אפילו זה שאתם יכולים לראות באתר של הבנק שלך, מציג רק חלק קטן מהתמונה. כדי לעשות סדר, ולהבין מה באמת אתם מוציאים על מה, באילו ימים של החודש יש לכם נטייה אובססיבית לעשות את זה (רמז: הימים שאחרי המשכורת), ועל מה אתם מוציאים סכומים לחלוטין לא הגיוניים - תזדקקו לעזרה נוספת.

בדיוק בגלל זה כדאי לכם להירשם לאתר של חברת האשראי. זה לא עולה כסף, ותקבלו כלים הרבה יותר מתוחכמים. למשל: מיון על פני תקופה, לפי סכום, תאריך או סוג ההוצאה. זה, כשלעצמו, מספיק כדי לגלות, למשל, שמאז שפתחו סניף של סופרפארם ליד הבית שלכם הפכתם הרבה יותר "חולים". או שספק האינטרנט שלכם טועה בחיוב כבר שלושה חודשים. או שהקניות הקטנות במינימרקט שבדרך מהעבודה, עולות לכם הרבה יותר מהקניות לשבת בשוק. באינטרנט גם הרבה יותר קל לבדוק הוצאה חשודה - ולכו תדעו מי חי על חשבונכם. (קישורים לאתרי האשראי מצורפים מצד ימין לכתבה).

חזור למעלה
תשלום ובירור חשבונות
אם כמו כמה אנשים שאנחנו מכירים, אתם נוהגים לשלם את החשבונות שלכם בסניף הבנק, ותמיד באיחור, אז הקנסות, הפיגורים, דמי הטיפול והעמלות עולים לכם 300-500 ש"ח בשנה. וזה בלי לדבר על מה קורה עם דו"חות החנייה שאתם מדחיקים. לכן, בתור התחלה: שלמו חשבונות באינטרנט. אפשר לשלם גם בטלפון, אבל באינטרנט זה לוקח פחות זמן ולא צריך ללחוץ על ה"רשתית" כל הזמן.

אתר אחד שחשוב להכיר הוא הקניון הממשלתי שוהם. אפשר לשלם בו את רוב סוגי האגרות, הקנסות והחובות, לחדש רשיונות ולהיפטר מדו"חות לפני כפל הקנס. הוא גם מציע קישורים לאתרי התשלום של הרשויות המקומיות, חברת החשמל ובזק. כדאי לבקר ולנסות, לפחות פעם, את האתר MyBills. אפשר לשלם בו חשבונות בזק, ארנונה ומים, חשמל וגז, וגם לתרום לאילן, וראייטי והרוח הישראלית.

באתר בתי המשפט ניתן לשלם באמצעות כרטיסי אשראי חובות לבתי המשפט וחובות שהועברו לטיפול מרכז גביית אגרות קנסות והוצאות (אך לא קנסות שעדיין לא הועברו למרכז), ובהם קנסות שהוטלו בבתי משפט לתעבורה, קנסות ואגרות והוצאות שהוטלו על ידי בתי משפט, דו"חות תעבורה של משטרת ישראל ואחרים.

באתר של "טאבו ישיר" אפשר להזמין מידע מרשם המשכונות, רשם החברות, לבדוק שעבודים לפי מספר רכב ולרכוש נסח טאבו. באתר רשות הדואר אפשר להזמין שליחות של דואר שליחים ולעקוב אחר המשלוח באופן מקוון.

הברקת השנה בתחום לדעתנו, הוא אתר בזק-ביל של בזק, שמאפשר לכם לא רק לשלם את החשבונות אלא גם להבין על מה אתם משלמים. לבד מפירוט שיחות בכל חתך אפשרי, תקבלו גישה לפרטי המבצעים השונים של בזק שעשויים לחסוך לכם כסף.

האמת היא שהדבר העיקרי שאפשר ללמוד באתר הזה, הוא שהשיחות למנויים סלולריים פשוט עולות הכי הרבה (מלבד התשלום הקבוע לבזק כמובן), אפילו אם אתם לא מתקשרים ממש הרבה לסלולריים. לא נאמר כאן מה המסקנה - גם כי תוכלו להסיק אותה לבד, וגם כי זה יישמע כמו פרסומת לבזק.

אם תגלו בכל זאת שהשיחות שלכם למנויי בזק עולות הרבה, אל תתעצלו: שמרו את פירוט השיחות לקובץ Excel (האתר יעשה זאת עבורכם), ואז טענו לתוכנה ועשו סדר בנתונים. בסיום התהליך, בדרך-כלל מגלים שניים-שלושה מספרים (אמא, החברה, החבר הכי טוב וכו') שההוצאה החודשית על שיחות אליהם עולה פי חמישה מכל שאר השיחות יחד. במקרה כזה, אפשר להזמין מבזק את שירות "מספרים נבחרים" (9.90 שקלים לחודש, פרטים באתר).

כמה אפשר לחסוך בדרך הזו? אם אתם מדברים עם ה"מספרים הנבחרים" שלכם 10-20 דקות יומיות בשעות העומס, או שעה-שעתיים בשעות הערב, אז החיסכון יגיע ל-500-1000 שקלים בשנה.

חזור למעלה
להשתמש נכון בחנויות המקוונות
הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שרמת המחירים הממוצעת של אתרי המסחר המקוון נמוכה ב-20% ויותר מהמחירים בעולם האמיתי. וזה בלי להביא בחשבון את המחירים המגוחכים שיכול לקבל מי שיודע כיצד להשתתף נכון במכרז.

הצרכן המקוון הסולידי יותר - זה שאין לו סבלנות ועצבים להשתתף בעשרה מכרזים כדי לחסוך עוד 50 שקלים - יכול להסתפק בפורמט הפופולרי יותר היום, של מכירה קבוצתית, שבה פערי התיווך המקובלים נעלמים ומגלחים לעיתים עשרות אחוזים מהמחיר. את העיסקאות המפתיעות במיוחד אפשר למצוא ברהיטים, כלי בית, ולעיתים גם ציוד ספורט, אביזרי מחשב, ומוצרים נוספים. ובסך הכל, כמעט לא משנה מה תקנו בדרך הזו - זה כמעט תמיד זול משמעותית.

אפשר לחסוך לא מעט גם בקניית ספרים, סרטים ומוזיקה, חבילות נופש וכרטיסי טיסה, בדרך-כלל באתרים המתמחים. ומי שיודע איך, יכול לחסוך אפילו בקנייה בחנויות המזון המקוונות. המחירים אמנם אינם הזולים ביותר שאפשר למצוא, אבל אם אתם מתעצלים להיכנס לאוטו ולנסוע, ובלית ברירה עושים את הקניות במינימרקט השכונתי, אז הסופר המקוון עשוי לעלות לכם פחות.

החוכמה היא לנצל הוזלות נקודתיות. בסופרים המקוונים, אפשר למצוא לעתים מבצעים מצויינים כשמחפשים חומרי הניקוי, משקאות קלים, ממתקים ולפעמים, במפתיע, סלטים במשקל. קל יחסית לסנן את העיסקה המשתלמת ביותר, למרות שזה דורש קצת מיומנות.

מחיר המשלוח דומה להוצאה על הדלק הדרושה לנסיעה לסופר מחוץ לעיר - שהיא, כידוע, אפשרות השמורה למי שיש לו מכונית, ולא לכולם יש. עם זאת, היינו רוצים לראות רמות מחירים קצת יותר אטרקטיביות בסופרים המקוונים.

חזור למעלה
השוואת מחירים ברשת
ישראלים אוהבים להשוות הכל, כולל מחירים. כבר לא צריך לכתת רגליים או להרים טלפונים בשביל להשוות. ZAP.co.il למשל - מלבד הכיסוי המרשים, קלות הניווט ומהירות התגובה, האתר הוסיף לאחרונה גם השוואה בין חנויות רגילות, ולא רק חנויות אינטרנט. זהו ללא ספק אתר השוואות המחירים הוותיק והרציני ביותר, ואם להסתפק באחד אז אנחנו ממליצים עליו.

יש גם אחרים. תפישה שונה לגמרי מזו של ZAP מציע עמוד הקניות של הפורטל Start. יש בו כמה מנועים להשוואת מחירים וחיפוש דילים, אינדקס חנויות ושלל קישורים רלוונטיים. אפשר להשוות גם באתר של דפי זהב, שלבד מהשוואות גם יעזור לכם בטיפים לקנייה נבונה (לפעמים הם קצת שטחיים אבל מדי פעם הם מתגלים כשימושיים מאד).

אפשר להשוות גם ב-GetPrice. ותמיד כדאי להציץ גם ב-ShopEye, שהוא אתר צעיר ופחות מקיף, אבל מציע מודל מעניין של עדכון מחירים מקוון בזמן-אמת.

אתר מעניין נוסף: MyBuy, שמשלב בין השוואת מחירים, מודעות לוח, ומכירות פומביות (במילים אחרות: אפשר גם להשוות וגם לקנות).

וההשוואות לא נגמרות במוצרים - יש גם השוואות מחירים לשירותים. האתר B2Bit, למשל, יאפשר לכם להשוות מחירים של ביטוח רכב. אתם מזינים את פרטיך ופרטי הרכב שלכם, והוא כבר ישגר לתיבת הדואר שלכם את ההצעות הזולות ביותר לפוליסה הרצויה (כולל, במידת הצורך, שמות הסוכנים שמציעים אותן). ההבדלים, אגב, מגיעים לעשרות אחוזים. BeSURE, אתר חדש, מציע שירות דומה לכל סוגי הביטוח אצל כל החברות הגדולות.

וכמובן, אי אפשר בלי להזכיר את זובור, האתר שמציע לגולשים אפשרות לעשות מכרז בין חברות וסוכני ביטוח. השירות ניתן חינם, באנונימיות מוחלטת, וללא צורך בהרשמה. יש טענה שזה גם עובד.

אתר נוסף שאסור לוותר עליו: בנקרייט, שאף הוא עושה השוואות, אבל במקרה זה מדובר בהשוואות בין הבנקים: כמה תשלמו על עמלות ועל האוברדרפט, איזה ריבית ייתנו לכם הבנקים השונים על פקדונות ותוכניות חיסכון, ויש גם חדשות, כתבות ומדדים, מושגים, פורום, וסקר שביעות רצון. זהו אתר מושקע ורציני שכדאי להקדיש לו ביקור תקופתי.

ולבסוף, אם אתם חסרי סבלנות ומעדיפים את הדרך הקצרה למחיר האטרקטיבי, נסו את "מבצעים". האתר הזה אוסף ומציג מבצעים אטרקטיביים באתרי אינטרנט וחנויות לא-וירטואליות. כל מה שנשאר זה לגזור קופון, תרתי משמע. גילוי נאות: בין ynet ל"זאפ" מתקיים שיתוף פעולה.

חזור למעלה
לקנות ולמכור משומשים
מספיק להקיש "משומשים" בחלון החיפוש של כל אינדקס אתרים, ולראות איזה רשימה מקבלים, כדי להבין שמשהו מעניין קורה בתחום הזה. בארה"ב מדובר במהפכה של ממש - והיא כבר לא חדשה. אצלנו, לא מעט בגלל המיתון מן הסתם, נראה שהתחום מתחיל לזוז סופסוף גם כן.

הלוחות בסגנון "קח-תן" הם בסך-הכל תופעה שימיה כימי ה-Web. הצרה העיקרית עם הלוחות הישראליים בעבר, הייתה המספר הקטן יחסית של המודעות, והפיזור בין עשרות אתרים קיקיוניים. זה כבר מזמן לא המצב. די אם נזכיר את האתרים המכובדים של נענע, וואלה! באי, וגם את הלוח הישיר, גולדן אד או www.4321.co.il.

כל אחד מהאתרים האלה מציע למכירה בכל נקודת זמן כמה אלפי משומשים מכל סוג - מנעליים ועד מכוניות, מדירות ועד רכיבי זיכרון. אם אתם מחפשים לקנות מוצר משומש, או להיפטר מהמשומשים שלכם ולעשות כמה שקלים - כולם יעשו את העבודה. שווה ביקור לעיתים גם 2sale, שמנסה להיות מטא-לוח - עם מודעות מקוריות משלו, אינדקס לוחות, ואפשרות לבצע חיפוש באותם לוחות. לא מושלם, אבל מפתיע לעתים.

לצד הלוחות האלה, שיש בהם כבר לא מעט מציאות, אפשר למצוא עוד ועוד אתרים מתמחים. בהתחלה הופיעו, שלא במפתיע, אתרים שמוכרים חומרה משומשת. אחריהם הגיעו אתרי הנדל"ן והמכוניות המשומשות (ואפילו אתרים שמוכרים חלקי רכב משומשים). אבל התחום החם ביותר בתקופה הזו הם אתרי הספרים המשומשים.

ישנו, למשל, בוק שופ דינה, שמציע למכור לכם ולקנות מכם את הספרים המשומשים שלכם. אתרים אחרים יאפשרו לכם למכור ולקנות ספרים מגולשים אחרים. כאלו הם "חילזון", פיינד א בוק, דני ספרים ועם הספר. עוד אתר ששווה ביקור בעיקר לחובבי המדע הבדיוני והפנטזיה, הוא פישפש.

ראוי להזכיר גם את אתר הספרים "בוק ליין", אתר המוזיקה "מיוזיק ליין" וקיד ליין, לקנייה ומכירה של מוצרים הקשורים לפעוטות, ואם הזכרנו מוזיקה - אז גם Musicians.co.il. בשביל סרטים ישנו די.וי.דון (שמצוי כרגע בשדרוג ולא יהיה זמין בשבועיים הקרובים). הלהיט המסתמן הבא הם אתרים בסגנון eBay, שיאפשרו לגולשים למכור זה לזה משומשים במכרז. נסו את שימבו מבית נענע. ואחרי זה, למקרה שעוד לא ניסיתם, את eBay - האתר שבו אפשר לקנות ולמכור באמת כל דבר, בכל מחיר.

חזור למעלה
אתרים צרכניים
טוב היה לו היו יותר אתרים עבריים טובים בתחום, ובתור התחלה אתר ישראלי בסגנון Epinions.com, למשל. יש הפתעות פה ושם. אם, למשל, אתם מחפשים מכשירי חשמל (וגם אביזרי רכב או ציוד צילום) נסו את WiseBuy.

באתר של משרד התמ"ס אפשר למצוא אינדקס של ארגונים צרכניים, ביניהם המועצה הישראלית לצרכנות, איגוד הצרכנים בישראל, הרשות להגנת הצרכן ואיכות הסביבה בישראל, ועוד. בתת-האתרים המתאימים, תוכלו ללמוד משהו על זכויותיכם ועל איך להתלונן (או לפחות לנסות) כשמישהו מצפצף עליהן.

תוכלו לנסות גם את האתר של קו חם, בו אפשר להתלונן על מסחר לא הוגן - ברשת ומחוצה לה - למצוא מידע על תקנות וחוקים, לעיין בחומר על תביעות ייצוגיות, ועוד.

פורומי צרכנות (וגם ערוצי צרכנות) מוצלחים יש ב-ynet, וואלה!, נענע ותפוז. אין מקום טוב יותר לפתח את המודעות הצרכנית שלכם מאשר במקומות האלה - במיוחד בפורומים, שגם מפתיעים לעיתים קרובות עם טיפים "מהשטח". למרות שלעתים קרובות המקום הכי טוב לפתח בו מודעות צרכנית, הוא בפורום שמוקדש לתחום עניין משותף. הדוגמה הכי טובה שמצאנו היא זו של גולשי Cars Forum שהתאגדו יחד והשיגו הנחה נאה על בנזין מחברת הדלק דור.

אתר נוסף שכדאי לבקר בו: BSH, הפורטל הישראלי לצרכנות, חברה ואינטרנט. אתר זה הוא חיבור מעניין בין צרכנות לזכויות אזרח ולנושאים חברתיים שונים. תמצאו בו בין השאר מידע צרכני, אינדקס חנויות, פורומים, "מערכת עצומות", וצוות תחקירנים שעומד מוכן לטיפול בתלונות שלכם.

וכמובן, כדאי לבדוק מה מציעים הארגונים והמועדונים בהם אתם כבר חברים. אם אתם חברים של חבר (משרתי קבע), בקרנות השוטרים או בקנה הכל (לציבור הדתי), יש לכם מה לחפש באתרים שלהם.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפשר לחסוך באינטרנט
בוקשופ דינה. קונים ספרים
צילום: אורן אגמון
למה לשלם יותר?
צילום: אורן אגמון
מומלצים