עשבי תיבול: לא רק לטעם, גם לבריאות
אורגנו עוזר כשמשלשלים, בזיליקום מונע ריח רע מהפה, כוסברה מגנה מסרטן ופטרוזיליה טובה למניעת מחלות כליה. כך משתמשים בעשבי תיבול לא רק בשביל הטעם. מדריך
לבד מתיבול המזון, שימשו עשבי התיבול משחר ההיסטוריה בסיס לכל הטיפול הרפואי, עד שפותחו התרופות הסינתטיות במאה ה-19. מאוחר יותר הפכו עשבי התיבול ליותר ויותר פופולריים בשל יכולתם להגביר ולשפר את טעמ של המזון אותו אנו אוכלים. לאחרונה אנחנו חוזרים להכרה שעשבי התיבול מועילים ביותר לבריאותנו; הם מהווים מקור עשיר למגוון רכיבים צמחיים אקטיביים (פיטוכימיקלים), למשל פנולים, קרוטנואידים ויטמין C ועוד. רבים מהפיטוכימיקלים הללו פועלים כנוגדי-חמצון.
נוגדי החמצון נמצאים כיום במרכז תשומת הלב המדעית בזכות החמצן, אותו יסוד החיוני לחיים, המעודד גם את היצירה של חומרים מזיקים המכונים רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים נוצרים בגוף באופן טבעי וגם בעקבות חשיפה לגורמים מזיקים כמו עשן, קרינה ועוד. יש להם נטייה לפגוע בתאי הגוף, ולעודד הזדקנות ומחלות. נוגדי החמצון הם מעין "חיילים טובים" ה"נלחמים" ברדיקלים החופשיים וכך מסייעים בהקטנת הסיכון למחלות כמו: מחלות סרטן, לב, שבץ, קטרקט, התנוונות רשתית העין,סוכרת, שיטיון (דמנטיה) ומחלות נוספות.
מחקרים קודמים הראו כי עשבי התיבול הם מקור מוביל לנוגדי חמצון, גם בהשוואה למזונות צמחיים אחרים. "אפילו תוספת קטנה מהם לתפריט היומי תעשיר אותו בשלל נוגדי-חמצון מגנים ורבי עוצמה", מסבירה מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית. "את עשבי התיבול, בדומה לירקות ולפירות, עדיף לצרוך כשהם טריים, כך הם מכילים רמות גבוהות יותר של נוגדי חמצון. שימוש בעשבי התיבול לתיבול מאכלים שונים, מספק גם יתרונות בריאותיים נוספים כיוון שהוא יכול להקטין שימוש במלח ובאבקות תיבול עתירות נתרן".
לדברי מור-אופיר, בשל היותם של עשבי התיבול עשירים בנוגדי חמצון, הם בבחינת בית מרקחת שלם: "הם עשירים בויטמינים, מינרלים, חומרים אנטיבקטריאליים, אנטיפיטריתיים, אנטי-דלקתיים", היא מסבירה, "הם גם מכילים חומרים המגבירים את פעילות מערכת החיסון, חומרים המסייעים במניעת מחלות סרטן ולב ואפילו חומרים המשפרים את הזיכרון. כלל הרכיבים המגנים הללו שימשו משחר ההיסטוריה בסיס לכל הטיפול הרפואי ונמצאים גם כיום בשימוש הרפואה הטבעית ואף בתרופות שונות".