שתף קטע נבחר

סברס מהיר

סורבה, טארטלטים וגלידה. דרור פינטו רוקח שלושה מעדנים, בלי קוצים בכלל, ב-20 דקות עבודה בלבד

לעולם לא אשכח את הכאב העז שפילח את ידי כאשר נתקלתי לראשונה בסברס קוצני. הייתי בן ארבע כשיצאתי לקניות בשוק העירוני עם אמא כשהחלטתי "לתפוס יוזמה".
הרמתי מה שנראה אז כתפוח אדמה מוזר מעט, וחשתי להציגו לאמא, שהייתה שקועה באותו הרגע בסקירה מדוקדקת של עגבניה. במשך שעות אחר כך, בחדר האחות שבקופת החולים, הבנתי את הטעות המרה כששלפה לי קוץ אחר קוץ מכף היד הנפוחה. מקץ הסיוט אמרה לי האחות שהייתי גיבור כי לא בכיתי.
ואולי הייתי צריך לבכות, כדי להיפטר מהלם הקרב הזה שרדף אותי במשך חודשים ארוכים. איבדתי שליטה על רגלי ונמלטתי בריצה בכל פעם שהציעו לי לטעום סברס, ופרצתי בבכי כשהקרינו בחינוכית את התוכנית של קשקשתא.
שנים אחר כך, כשהתגברתי על תקרית העגומה הייתי יוצא עם חבריי לקטיף סברסים בשדה של השכן. היינו מחברים פחית שימורים ריקה, שפעם היו בה זיתים למקל ארוך. הילד הגבוה מבין החבורה היה מושיט את ידו לעבר הפרי הכי בשל ובעזרת הפחית קוטף אותו הישר לתוך דלי. אחר כך חורצים את הסברס מראשו עד זנבו ומחלצים את העסיס המתוק מתוך השריון הקוצני ואוכלים אותו בתאווה גדולה. עבור ילדי מושב משועממים, שנמאס להם משגרת היומיום, יכול קטיף סברסים להעביר את הזמן בכיף.
ואולי בזכות אותה תמונה של ילדים ומטיילים הקוטפים סברסים שצמחו להם פרא בצד הדרך, הפך הפרי המשונה הזה לסמל לגאווה לאומית. ולמה? בגלל שאיזה פקיד בסוכנות היהודית או במשרד החוץ החליט שהסברס, שהגיע בכלל ממקסיקו, פשוט מצטלם יפה, או משהו.
אומנם יש דמיון בין הסברס לישראלים. שניהם יסתדרו היטב בכל מקום שיזרקו אותם ושניהם עוקצניים מבחוץ ומתוקים מפנים. תארו לעצמכם איך חיינו היו נראים לו אותו פקיד היה בוחר, לדוגמה, בפרי מעט יותר אלגנטי, כמו למשל פסיפלורה.
בשנים האחרונות מופיע על המדפים גם סברס נטול קוצים. אני לא מעריץ גדול של הפיתוח החדשני, שעשה בזמנו רעש גדול. אולי בגלל שלא עברתי בחיי הקצרים מלחמות, נותנת תחושת הפחד והסכנה שבדקירה, טעם מתוק יותר לפרי.
השבוע נכין לכבוד הקיץ הישראלי סורבה רענן, טארטים אישיים וגלידה מפנקת - הכל עם סברס.

סורבה סברס



כמה זמן: 10 דקות (לא כולל זמן הקפאה)

חומרים:

5 סברסים, נקיים מקליפה
4 כפיות סוכר
1/2 כוס מים
כף מיץ לימון
1 כף גרנד מרנייה

הכנה:

1. מבשלים את המים, מיץ הלימון והסוכר עד לקבלת סירופ סמיך.
2. בינתיים: מרסקים במעבד מזון את הסברסים.
3. מוסיפים בהדרגה את הסירופ והליקר, תוך כדי פעולת מעבד המזון. מכניסים לכלי אטום ומקפיאים.
4. מוציאים מהמקפיא ומרסקים במזלג. שומרים במקפיא עד להגשה.

טארטלטים במילוי סברס



כמה זמן: 20 דקות בול



חומרים (ל-8 מנות):



לבצק:

¾ 1 כוסות קמח
מעט מלח
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
2 כפות אבקת סוכר
חלמון ביצה
כ-2 כפות מים קרים

למלית:

4 יחידות סברס
1 כוס ריבה (תפוזים, למשל), מחוממת מעט ומרוסקת

הכנה:

1. מחממים תנור לחום בינוני-גבוה (180 מעלות צלזיוס).
2. מכינים את התחתית: במעבד מזון עם להב פלדה מערבבים את הקמח, המלח, הסוכר והחמאה רק עד לקבלת מרקם של פירורים. מוסיפים את חלמון הביצה והמים ומערבלים רק עד שהתערובת מתגבשת לכדי כדור.
3. מרדדים על נייר אפיה לקבלת עלה בעובי 5 מ"מ. אם מדובר ביום חם במיוחד כדאי לתת לבצק לנוח שעה במקרר. יוצרים עיגולים ומרפדים תבניות אישיות לטארט. דוקרים בעזרת מזלג כל פאי קטן, כדי שלא יתמלא באוויר. ואופים בערך 7-10 דקות עד שמזהיב קלות.
4. מורחים מעט מהריבה על כל תחתית. פורסים כל פרי מקולף לרוחב ומניחים שתי פרוסות על גבי הריבה.
5. מכניסים חזרה לתנור ואופים עוד שתי דקות בחום גבוה.

גלידה סברס



חומרים:

2 כוסות סברס
2 מכלי שמנת מתוקה
4 חלמונים
1 כוס סוכר
1 כוס חלב
3 כפות ליקר גרנד מרנייה (אפשר גם קוניאק)

הכנה:

1. מרסקים את הסברס במעבד מזון עד שנוצר רסק חלק.
2. מקציפים את החלמונים והסוכר על גבי סיר כפול (באן מרי) עד לקבלת עיסה תפוחה ובהירה. מקפלים את הסברס לתערובת.
3. מקציפים את השמנת עד לקבלת קצפת אוורירית. מערבבים אותה בתנועות קיפול לתוך עיסת החלמונים.
4. מכניסים את התערובת למקפיא למשך כשעה, מערבבים עם מזלג, ומחזירים למקפיא. אין טעם להחזיק את הגלידה הזו יותר מיומיים-שלושה כי אז היא מתחילה לאמץ גושי קרח מעצבנים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
יש דמיון בין הסברס לישראלים
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים