שתף קטע נבחר

טירה: פקידי האוצר גרמו להגדלת האבטלה

בשיחה עם ynet מותח לראשונה נשיא התאחדות התעשיינים ביקורת חריפה על פקידות האוצר ומעלה הסתייגויות מהתוכנית הכלכלית של בנימין נתניהו: "אם הממשלה לא תתעשת ולא תייצר צמיחה - נגיע לאסון חברתי"

הגידול באבטלה נובע, בחלקו, ממדיניותם של פקידי משרד האוצר והתמ"ת לדורותיהם. כך אומר היום (א') ל- ynet נשיא התאחדות התעשיינים, עודד טירה, בתגובה לנתונים על גידול האבטלה.
"פקידי האוצר מתייחסים להפחתת מסים ולקיצוצים כאל חזות הכל", אומר טירה, "למען הסר ספק, אני תומך בתפישותיו של שר האוצר נתניהו ובתוכנית הכלכלית שלו, אך יש לי הארות לגבי אחדים מהסעיפים הנדונים כעת, כמו השינויים בחוק עידוד השקעות הון והפגיעה בקרן עידוד הייצוא. אל לממשלה לפגוע בחוקים בשימוש בכספיה למען עתיד טוב יותר.
"פקידי האוצר טועים טעות מתמשכת, כשהם לוקחים אותנו לגלובליזציה ללא סייגים. הם מעתיקים לישראל מודלים כלכליים שנוצראו בארצות אחרות, בעיקר בארה"ב, ואינם מתאימים לנו. אין להם מה להציע לנשים בנות 55 שקווי הייצור שהן עובדות בהם נסגרים ואין להן תעסוקה אלטרנטיבית".

מה צריך לעשות?

"הממשלה צריכה לעשות אחד מהשלושה: לדאוג לנשים האלה, להכשיר אותן לתפקידים אחרים או לתת הגנה לסקטורים מסויימים, כמו הטקסטיל. נכון לעכשיו, לא נעשה כלום. ההכשרות המקצועיות לא היו אפקטיביות גם לפני שקוצצו. כל העולם מגן על קווי הייצור שלו מפני התחרות עם הסינים, אבל כשאני מדבר על כך עם פקידי האוצר והתמ"ת, הם אומרים, 'נסבסד את העבודה', וגם זה לא נעשה".

מה עם ההשקעות?

"החשוב מכל, אסור לממשלה לפגוע בעידוד השקעות ההון ובמסלולי המענקים השונים למשקיעים, ובפעולתה של הקרן לעידוד הייצוא. הקיצוצים לבדם אינם מספיקים. אם לא נחולל השנה צמיחה ראלית ואם לא נייצר מקומות עבודה, נגיע בשנים 2004 ו-2005 למצב שבו לא יהיה מהיכן לקצץ, נאבד הזדמנות להחזיר את המשק למצב סביר ונזרע את זרעי המשבר החברתי הגדול בתולדות המדינה. אם הממשלה לא תתעשת, נגיע לאבטלה של 12%, ול- 310 אלף מובטלים.

ומה באשר לעלייה המסתמנת בביקושים?

"העלייה בביקושים המתרחשת כיום, שבחלקה היא עלייה של ביקושים מייבוא, אינה מייצרת צמיחה ריאלית ולא תייצר מקומות עבודה יצרניים, שבכוחם לשנות בעתיד את הקיטון באבטלה ואת הפתרון לגרעון הענק בתקציב".
טירה קורא לממשלה להגדיל עוד השנה את ההשקעה בתשתיות ב-4 מיליארד שקל, להימנע מפגיעה בחוק לעידוד השקעות הון במסלול המענקים בפריפריה ובמסלול הטבות מס במרכז הארץ, ולחדש את הקרן לעידוד השיווק לחו"ל בתקציב של 100 מליון שקל.
לטענתו, על הממשלה לשמר את הכוח העסקי המצוי כיום במצוקה, כמו עסקים קטנים, מלונות ובנייה, ולאפשר להם בהמשך להשתתף בצמיחה. לדבריו, בשונה מארה"ב שהיא עתירת שוק מקומי ורוב משאביה מצויים בתוכה, זקוקה ישראל לייבוא של משאבים כמו אנרגיה וחיטה, ולכן בישראל יש חשיבות עליונה למאזן הסחר ולצמיחה ריאלית. "אם היה מצור על ארה"ב הוא לא היה משפיע על הכלכלה האמריקנית", אומר טירה, "אם היה מצור על ישראל, היינו גרים במערות, אוכלים גרעינים והולכים ברגל. אנחנו חייבים מטבע קשה שאותו מייצרים היצואנים. בארה"ב, הפחתת מסים היא חזות הכל כי אנשים מרוויחים יותר קונים יותר והתעשייה צומחת. בישראל, כשאנשים מרוויחים יותר, הם צורכים מוצרים מיובאים. ואי אפשר", אומר טירה לסיום, "בלי לקרוא לנגיד, שוב ושוב ושוב, להפחית את הריבית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
עודד טירה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים