שתף קטע נבחר

חלב תינוקות: כך מיניקים בישראל

לרגל שבוע ההנקה העולמי פרסם משרד הבריאות נתונים שלפיהם 15% מהיולדות הישראליות אינן מיניקות כלל. ככל שהנשים דתיות יותר הן מיניקות יותר, וככל שחזרו מהר יותר לעבודה – הניקו האמהות פחות

85% מהיולדות בישראל מיניקות את תינוקותיהן. בקרב יהודיות חילוניות - רבע מהנשים אינן מיניקות. כך עולה מנתונים שפרסם אתמול משרד הבריאות לרגל שבוע ההנקה, שציין השבוע ארגון הבריאות העולמי.

 

הנתונים נאספו במשאל טלפוני בקרב כאלף נשים – כ-600 יהודיות וכ-400 ערביות, שילדו בשנים 98'-99' תינוק בריא במשקל 2 ק"ג ומעלה. הגיל הממוצע בקרב הנשאלות היה 29 בקרב ערביות ו-31 בקרב יהודיות.

 

על-פי הנתונים, 85% מהיולדות בישראל בוחרות בהנקה. שיעור זה דומה לשיעור ההנקה בארה"ב.

 

יהודיות מיניקות כ-26 שבועות בממוצע, 12 שבועות מתוכם ללא תוספת מזון ושתייה. עד גיל חודש רוב האמהות מיניקות בלבד, אך בגיל שלושה חודשים כבר 86% מהנשים הערביות ו-70% מהיהודיות מיניקות בלבד, אך מוסיפות האכלה באמצעים אחרים. כשהתינוק בן חצי שנה 62% מהערביות ו-46% מהיהודיות מיניקות אך מוסיפות האכלה באמצעים אחרים. כשהתינוק בן שנה 15% מהיהודיות ו-35% מהערביות עדיין מיניקות מדי פעם.

 

נשים לאחר ניתוח קיסרי מיניקות פחות: 69% מהנשים היהודיות לאחר ניתוח קיסרי החלו בהנקה, לעומת 85% בלידה רגילה. רוב הנשים מעידות כי ההחלטה להיניק נובעת מרצון ליצירת קשר טוב עם הילד. רוב האמהות מפסיקות להניק כיוון שהתינוק בכה ולא רצה להמשיך לינוק, או לאחר שלא היה להן, לדבריהן, מספיק חלב.

 

ככל שהנשים דתיות יותר הן מיניקות יותר, הן באוכלוסייה היהודית והן בערבית: 96% מהחרדיות מתחילות להיניק לעומת 92% מהדתיות ו-76% מהנשים החילוניות. בקרב נשים חילוניות משך הנקה ממוצע הוא 22 שבועות לעומת 30 שבועות בקרב דתיות ו-33 שבועות בקרב חרדיות.

 

על-פי הנחיות משרד הבריאות, אין לתת לתינוקות כל מזון או משקה, פרט לחלב אם במשך חצי השנה הראשונה – אלא אם כן קיימת לכך סיבה רפואית.

 

משרד הבריאות מעודד הנקה ואף חתום על תקן לעידוד הנקה שלפיו יש לקיים פעילות הסברה בנושא, לסייע ליולדת להתחיל בהנקה בתוך חצי שעה מהלידה, לא לתת מוצצים לתינוקות יונקים ועוד. למרות זאת, 75% מהאמהות סיפרו כי התינוקות קיבלו בבית-החולים תרכובת מזון לתינוקות ו-26% מהתינוקות קיבלו שתייה. רק 10% ממחלקות היולדות בארץ מאפשרות שהייה של האם והתינוק יחד במשך כל היממה, דבר שמגביר את משך ההנקה הממוצע. 54% מהאמהות נמצאות עם התינוק רק כשצריך להאכיל אותו.

 

למרות שחופשת הלידה בישראל אורכת 12 שבועות בלבד, יהודיות חוזרות לעבודה בממוצע לאחר 4.5 חודשים וערביות לאחר 6.3 חודשים. ככל שחזרו מהר יותר לעבודה היניקו האמהות פחות. יהודיות שחזרו לעבודה לאחר 6-3 חודשים היניקו בממוצע כ-23 שבועות, לעומת 28 שבועות אצל החוזרות לעבודה לאחר יותר מ-6 חודשים.

 

פחות תחלואת תינוקות ופחות אישפוזים

 

"חלב אם הוא המזון המיטבי לתינוק" מסביר ד"ר יהודה ברוך, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, "בשל תרומתו להתפתחות ולגדילה, למניעת מחלות זיהומיות ולקשר אם-תינוק. משרד הבריאות ממליץ על ההנקה כהזנה הבלעדית לתינוק למשך ששת החודשים הראשונים לחייו, והנקה עם תוספות מזון עד גיל שנה ויותר".

 

"כמות המרכיבים בחלב אם היא אדירה", אומרת דורית אדלר, מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין-כרם, "אנחנו מכירים היום רק חלק קטן מהמרכיבים החשובים. החלב הראשוני – ה"קולסטרום" מכיל מרכיבים של מערכת החיסון העוברים לתינוק אשר אינם נמצאים בתחליפי חלב אם. חומצות שומן מסוג אומגה 3 נמצאים בחלב האם באופן טבעי".

 

אדלר מסבירה כי מעבר למרכיבים החשובים, משתנה הרכבו של חלב האם במהלך כל הנקה: "כשהתינוק מתחיל לינוק, הרכב החלב שונה מהרכבו בסוף הארוחה. כנראה שלכך יש השלכה למה שגורם לו להפסיק לינוק, בעוד שבתחליפי חלב אם ההרכב הוא אותו הרכב, והכמות היא פונקציה של גודל החור בבקבוק. לכל אלו יש השלכות מרחיקות לכת. היום, תחליפי חלב אם אולי קרובים יותר לחלב אם, אולם הם עדיין רחוקים מרחק רב מההרכב האמיתי של האם".

 

לדברי אדלר, מתרבים בשנים האחרונות מחקרים משמעותיים על שיעורי דלקות וזיהומים הנמוכים הרבה יותר בתינוקות יונקים מאחרים. עד כדי כך, שבמדינות סקנדינביה, קיים סעיף בתקציב הלאומי לעידוד הנקה. "הבינו שם שיש לכך השלכה כלכלית", אומרת אדלר, "הנקה טבעית מביאה לפחות תחלואת תינוקות, ופחות אישפוזים".

 

בחוזר שהפיץ משרד הבריאות הוזהרו מנהלי בתי החולים כי חלוקת שי ליולדת המכיל תרכובות מזון לתינוקות היא אסורה, כמו גם חלוקת בקבוקים, מזון לתינוקות, תה וחליטות.

 

במקרים בהם אסורה ההנקה מבחינה רפואית בשל סיכון רפואי לאם או לילוד, או התנגדות מפורשת של האם להנקה, מאשר המשרד מתן תחליפי הנקה ליולדת בבית החולים. ההחלטה נבעה ממאמצי משרד הבריאות לעודד ולהגן על ההנקה, על פי הנחיות ארגון הבריאות העולמי וחשיבות ההנקה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים