שתף קטע נבחר

הכינים יגלו מתי החל האדם הקדמון ללבוש בגדים

כיני הגוף הופיעו בתקופה בה החלו בני-האדם ללבוש בגדים - כך שהתאפשר להם לעבור לגור במקומות בעלי אקלים קר יותר. מועד זה תואם את ההערכות הקודמות של המדענים, לגבי מעבר האדם מיבשת אפריקה לעבר אסיה ואירופה

ניתוח הגנום של הכינים מאפשר לחוקרים לתערך את הזמן בו החל האדם ללבוש בגדים - לפני כ-70 אלף שנים. "בתקופה זו התפתחה כינת הגוף (Pediculus humanus humanus) מכינת הראש (P. humanus capitis)", אומר מארק סטונקינג (Stoneking) ממכון מאקס פלאנק לאנתרופולוגיה אבולוציונית בלייפציג, גרמניה. החוקרים מעריכים, כי ההתפצלות בין שני המינים באה לאחר שהאדם החל ללבוש בגדים שהיו בית גידול נעים לכינת הגוף. 

 

המצאת הביגוד איפשרה את התפשטות אבות המין האנושי למקומות בהם האקלים היה קר. העדויות הארכאולוגיות והגנטיות מצביעות על כך שהאדם המודרני עזב את אפריקה לפני 50 עד 100 אלף שנים. "זה מתאים באורח מדהים לתאריך המוצא המוערך של כינת הגוף" אמר סטונקינג. "הכל מסתדר יפה מאוד - זה בדיוק הזמן שבו אתה מצפה מבני האדם להתלבש", אמרה הביולוגית האבולוציונית בלייר הדג'ס מאוניברסיטת פנסילבניה.

 

סימנים ראשונים של כלי אריגה העשויים בעיקר מטיט, סימלו עד כה את ראשית השימוש האנושי בבגדים - לפני כ-27 אלף שנים. המחטים העתיקות ביותר הן בנות 40 אלף שנים. חוקרים מעריכים, כי הבגדים הראשונים שלבשו האבות הקדמונים של המין האנושי היו עורות של חיות שניצודו.

 

"הכינים של ימינו חיות בתוך בדים ארוגים, ולא ברור האם הן שרצו גם במעילי פרווה", אומר המומחה לכינים כריס ליאל, ממוזיאון ההיסטוריה של הטבע בלונדון. "אם כינים יכולות לחיות על פרווה - הן יכלו להסתגל לבגדים מייד לאחר שהתחלנו ללבוש אותם על גופנו", הוא הוסיף.

 

צוותו של סטוקינג השווה רצפי DNA של כיני ראש וכיני גוף. ככל שההבדל בין שני הרצפים יהיה גדולים יותר, כך תאריך הפיצול בין המינים נעשה מוקדם יותר. החוקרים קבעו את התזמון באמצעות השוואה בין הכינים השוכנות בבני אדם לעומת עמיתיהן ה"מתגוררות" אצל השימפנזות. ההערכה היא שהן הפסיקו להתרבות ביניהן כאשר מארחיהם נפרדו - לפני כ-5.5 מיליון שנה.

 

הכינים האפריקניות מגלות שונוּת גנטית גדולה ביותר מאשר בכל מקום אחר, ולפיכך, ובדומה לבני-האדם, ניתן להניח שמקורן הקדמון ביבשת אפריקה. כיני ראש מגלות שונוּת גנטית גדולה יותר מאשר כיני גוף, דבר המעיד כי מדובר במין עתיק יותר.

 

יש גם סוג שלישי של כינים המציק לבני האדם - כינת הסרטן, הידועה גם בכינוייה כינת הערווה - הנאחזת בשיער הגוף. צוותו של סטונקינג בוחן כעת גם את הגנים של כינה זו, בתקווה לגלות מתי איבדו אבותינו את שיער גופם.

 

 

אבי בליזובסקי הוא עורך אתר הידען http://www.hayadan.org.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתי הוא התחיל ללבוש בגדים?
מומלצים