שתף קטע נבחר

"לא נסתמך על מאמצי דחלאן למנוע ירי קסאם"

בעקבות הירי לעבר אשקלון, הינחה ראש הממשלה את צה"ל לעשות "את כל הדרוש" כדי למנוע את שיגור הרקטות לעבר ישראל. עם זאת אומרים גורמים צבאיים בכירים: עדיין לא נכון להכניס את צה"ל לפעילות ממושכת בשטחי הרצועה

התייעצויות במערכת הביטחון באשר לפעולות הנדרשות כדי להפסיק את ירי רקטות הקסאם מצפון רצועת עזה לתוך ישראל. במהלך הערב ניהל שר הביטחון, שאול מופז, התייעצויות עם הרמטכ"ל, משה (בוגי) יעלון, באשר לדרך הפעולה הנכונה נגד חוליות הקסאם, בעקבות הירי בצהריים לעבר אשקלון.

 

אמש הינחה ראש הממשלה, אריאל שרון, את צה"ל לעשות את כל הדרוש כדי למנוע את ירי הרקטות לעבר אשקלון. לדברי שרון, ירי הקסאם מהווה התפתחות חמורה ועליית מדרגה בפעילות החמאס.

 

גם המסרים הרשמיים שיוצאים בשעות האחרונות מצמרת מערכת הביטחון הם כי "ישראל לא תסתמך יותר על פעילותו של מוחמד דחלאן ואנשיו כדי למנוע את ירי הקסאם, ותפעיל את צה"ל ואת כוחות הביטחון כדי לעשות זאת".

 

"לא להכניס את צה"ל לפעילות ממושכת בעזה"

 

 

עם זאת, בפיקוד הדרום ובשב"כ לא סבורים כי בשלב זה נכון יהיה להכניס את כוחות צה"ל לפעילות ממושכת באזור בית חנון בתגובה לירי הקסאם לעבר אשקלון, בדומה לפעילות שהתבצעה שם בחודשים האחרונים לפני ההודנה.

 

השב"כ, לדוגמה, סבור כי בשלב זה עדיין מוקדם לבצע פעולה כזו, ויש לפעול בדרכים אחרות למניעת הירי. בנוסף, סבורים גורמים שונים בצה"ל, ובהם בכירים, כי גם הפעלה של כוחות קרקעיים באזור בית חנון לא תמנע את ירי רקטות הקסאם ותישחק לשווא את ההרתעה שצה"ל הצליח לבנות בתקופה שכוחותיו מצויים מחוץ לרצועה, מה גם שהכוחות הגדולים ששהו בצפון הרצועה לפני ה"הודנה" לא הצליחו למנוע כמעט לחלוטין את ירי הקסאם לעבר שדרות.

 

גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי על-מנת למנוע ירי רקטות קסאם ופעילות החוליות בבית-חנון קיימים צעדים אחרים ויעילים הרבה יותר שהצליחו כמה פעמים בעבר. הכוונה היא להפעלת מערכת תצפיות שיזהו את חוליות הקסאם, ומסוקי קרב זמינים באזור רצועת עזה שיוכלו להמריא במהירות ולהשמיד את החוליות. גם פעילות קרקעית ממוקדת וחשאית, לדברי אותם גורמים, יעילה הרבה יותר מהכנסת כוחות קרקעיים גדולים. מאידך, היו ערים היום במערכת הביטחון ובצה"ל ללחץ הפומבי שהפעיל ראש הממשלה בנאומו הערב, בו אמר כי הנחה את מערכת הביטחון לעשות כל שביכולתה כדי למנוע את הירי.

 

בצה"ל מחכים מזה זמן מה להזדמנות לחזור ולפעול במבצעים קרקעיים בעומק הרצועה וזאת על-מנת לפגוע ביכולות המבצעיות הגבוהות שהצליחו ארגוני הטרור השונים לפתח ברצועת עזה, מאז תחילת הפסקת האש. המושג "הזדמנות מבצעית" שימש את מפקדי צה"ל כדי לתאר פיגוע גדול שצפוי על-פי ההתרעות להתרחש באזור הרצועה ושיהיה המתג שיפעיל את שרשרת התגובה הישראלית המסיבית. עם זאת לא התכוונו בצה"ל לירי הקסאם שאירע היום. הירי אמנם כוון לאשקלון, וזאת בהחלטה של החמאס להתחיל ולטווח את העיר, כדי להעלות את ירי הרקטות מדרגה. עם זאת, הירי לא גרם כלל לנפגעים או לנזק, ואפילו הרקטה שנורתה היא מסוג זהה לאלה שנורות ברצועת עזה כבר למעלה משנה, קסאם 2 משופר.

 

"מושגים כמו חציית קו אדום מתאימים אולי להתלהמות תקשורתית, אבל אלה אינם המושגים שאנו עובדים על פיהם, בוודאי לא כשמדובר באותו חימוש ובאותן חוליות, וכאשר אין נפגעים", אמר אתמול גורם צבאי. "עד היום נפלו סביב רצועת עזה ובתוכה יותר מ-220 רקטות קסאם, ולמען האמת, אין בירי שאירע היום שום הבדל מלבד העובדה שמדובר בשיגור מוצלח יחסית של הפלסטינים".

 

בצה"ל אף ערים לרגישות הגדולה שבהכנסת כוח גדול לאזור שבו העבירה ישראל את האחריות לידי הפלסטינים. גם לאחר הפיגוע בירושלים, שגבה 21 הרוגים, החל צה"ל לפעול באינטנסיביות בכל ערי הגדה, אך נמנע מפעילות קרקעית אינטנסיבית ברצועת עזה ובבית לחם, כדי שלא ליצור בשטח מציאות בלתי הפיכה של התמוטטות כל הסכמי הפסקת האש ותהליך "מפת הדרכים".

 

יש לזכור שארה"ב היא שותף מרכזי בהסכמים ובהבנות אלה, ולישראל דרושה עילה רצינית הרבה יותר כדי להפר אותן. בינתיים מצביע צה"ל על הצלחה גבוהה מאוד של ההתנקשויות האוויריות בפעילי וראשי החמאס בעזה, ולדברי גורמים צבאיים בכירים, תהליך זה עדיין לא מוצה.


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
רקטת הקסאם שנחתה באשקלון
צילום: ערוץ 2
התייעצויות. מופז
צילום: עמית שאבי
צילום: רויטרס
הלוויה בעזה. ישראל תיכנס?
צילום: רויטרס
מומלצים