שתף קטע נבחר

זוכת פרס נובל לשלום: פעילת זכויות אדם איראנית

ההחלטה של ועדת הפרס הפתיעה רבים ברחבי העולם: שירין עבאדי, פעילת זכויות אזרח שכיהנה כשופטת הראשונה בארצה והודחה בידי שלטון האייטולות, זכתה בפרס היוקרתי. "מדובר בהישג שיניע את הדמוקרטיזציה באיראן", אמרה

פעילת זכויות האדם האיראנית שירין עבאדי (56), עורכת דין במקצועה, שכיהנה כשופטת ואף כתבה מספר ספרים, היא הזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2003. דבר זכייתה הוכרז היום (ו') באוסלו בירת נורבגיה על ידי יו"ר ועדת הפרס.

 

בהחלטת הוועדה נכתב: "כעורכת דין, שופטת, מרצה, סופרת ופעילה למען זכויות אזרח, קולה של עבאדי נשמע באיראן ומחוצה לה באופן ברור ואמיץ. היא התייצבה בקולה המקצועי, כאדם אמיץ, ומעולם לא חששה מהאיום על חייה האישיים".

 

"עבאדי לא רואה ניגוד בין אסלאם לזכויות אדם. היא רואה חשיבות רבה בדיאלוג בין תרבויות ודתות שונות, שיכולות לחלוק ערכים משותפים", הוסיפו חברי הוועדה. "לכבוד הוא לנו להעניק את הפרס לאישה שמהווה חלק מהעולם המוסלמי, אישה שהעולם יכול להתגאות בה, כמו בפעילי זכויות אדם אחרים ברחבי העולם".

 

עבאדי, שמאבקה התמקד בזכויות נשים וילדים ופעילות לקידום הדמוקרטיה בארצה, היא האישה המוסלמית הראשונה שזוכה בפרס. לפניה זכו שני מוסלמים בפרס - נשיא מצרים המנוח אנואר סאדאת ויו"ר הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת. היא גם האיראנית הראשונה שזוכה בפרס.

 

היא קיבלה את התואר במשפטים מאוניברסיטת טהראן והייתה השופטת הראשונה באיראן עד ששלטון האייטולות הדיח אותה מתפקידה. בשל ביקורת שמתחה על השלטונות אף הושמה לא אחת בכלא.

 

בעת הכרזת הזכייה היא שהתה בפאריז. בתגובה אמרה: "כשטילפנו לו מאוסלו הייתי בהלם. אני מאוד גאה ושמחה. מדובר בהישג שיניע את הדמוקרטיזציה באיראן ויתרום לזכויות האדם של הילדים במדינה... הפרס לא שייך לי,  הוא שייך לכל האנשים שפועלים למען זכויות אדם ודמוקרטיה באיראן".

 

בהמשך אמרה: "אני מוסלמית, ואפשר להיות מוסלמית ולתמוך בדמוקרטיה. אני מקווה שהזכייה תסייע למאבק למען זכויות האדם באיראן, במיוחד למען זכויות ילדים".

 

באיראן פורסמה זכייתה רק מספר שעות מאוחר יותר בדיווח בסוכנות הידיעות הרשמית, שמנוהלת בידי השלטונות. דובר הממשלה בטהרן, עבדאללה רמאזאנזאדה, אמר כי הוא מברך את הזוכה בשם הממשלה האיראנית. לדבריו, "זהו כבוד לנשים האיראניות והוכחה שנשים מוסלמיות זוכות לאווירה חיובית בפעילותן". עם זאת, מומחים ציינו שזכייתה של פעילת זכויות אדם מאיראן, ובמיוחד כשמדובר באישה, מביכה מאוד את השלטונות.

 

גובה הפרס: 1.3 מיליון דולר

 

בחירתה של עבאדי הייתה הפתעה לפרשנים שעוקבים אחר מתן הפרס לאורך השנים. הם ציינו שהשנה לא היה מועמד מוביל אולם שמותיהם של האפיפיור יוחנן פאולוס השני ונשיא ברזיל לואיס אינסיו לולה דה-סילבה הוזכרו כמועמדים בולטים. יחד עימם הוזכר גם שמו של נשיא צ'כיה לשעבר, ואצלב האבל.

 

השנה הוגשו לוועדה - המונה חמישה חברים ובוחרת את הזוכה פה אחד - מספר שיא של 165 מועמדים. בין המועמדים היו גם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש ונשיא צרפת, ז'אק שיראק. מלבד הכבוד הרב והכניסה המובטחת לדפי ההיסטוריה, מוענק לזוכים בפרס גם סכום של 1.3 מיליון דולר.

 

אשתקד זכה בפרס נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר. שנה לפניו זכו בפרס במשותף ארגון האו"ם ומזכירו הכללי קופי אנאן. בשנת 1994 זכו בפרס ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל, שמעון פרס והיו"ר ערפאת, כאמור. בשנת 1978 זכו בפרס ראש ממשלת ישראל המנוח מנחם בגין והנשיא סאדאת.


פורסם לראשונה 10/10/2003 11:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עבאדי. דיאלוג לשינוי תפיסות רווחות
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
האפיפיור. הוזכר כמועמד בולט אך לא זכה
צילום: איי פי
מומלצים