שתף קטע נבחר

עבד אל-ראזק: זכות השיבה תיקבע בהסכמה

אחד מבכירי המשתתפים בשיחות על הסכם ז'נווה, מצייר באור מעט שונה את מה שהוגדר על ידי הצד הישראלי כ"וויתור פלסטיני על זכות השיבה". בראיון ל-ynet הוא אומר שההסכם מעניק לפליטים את "הזכות הבלעדית לגורלם. הם יוכלו להחליט על שובם גם לתחומי ישראל - אם זו תסכים"

יום אחרי סיכום ההבנות של הסכם ז'נווה, אחד מבכירי המשתתפים הפלסטינים בשיחות, השר לענייני אסירים הישאם עבד אל ראזק, משוכנע שמדובר בפריצת דרך ממשית, שיכולה להוות את הבסיס לשלום בין שני העמים.

 

בראיון ל-ynet הוא מבהיר כי הוויתור על זכות השיבה אינו בדיוק כפי שהצד הישראלי מצייר, ועם זאת מדובר בצעד של ויתור משמעותי. לדבריו, הפלסטינים ידרשו נוכחות בינלאומית רשמית רחבה ביותר בטקס החתימה שיתקיים בז'נבה בעוד כמה שבועות, ב-4 בנובמבר. 

  

הישאם עבד אל-ראזק, כיצד הצד הפלסטיני רואה את השיחות האלה?

 

"זו היתה סדרת שיחות שהביאה להבנות שהושגו, הבנות שבאופן רשמי יחתם לגביהן הסכם בשבועות הקרובים בז'נבה. הבנות אלה מניחות בפני שתי הממשלות, שני העמים ובפני כל העולם, את האפשרות להגיע להסדר בתקופה הקשה הזו".  

 

בצד הישראלי הובלט בעיקר הוויתור הפלסטיני על זכות השיבה בחתימה על ההסכם.

 

"בהבנות יש ויתור משותף משני הצדדים. הצד הישראלי מכיר בגבולות 67' וכך שבגבולות האלה יוקמו שתי מדינות לשני עמים, עם אפשרות לחילופי שטחים, כשירושלים המזרחית היא בירת המדינה הפלסטינית. לפלסטינים תהיה ריבונות מלאה על כל השטחים הפלסטינים, כולל על כל הריכוזים הפלסטינים בירושלים, ובכלל זה מסגד אל אקצה וכל מתחם החארם א-שריף (הר הבית) ללא כל השטויות של למעלה ומתחת למתחם. כל המתחם יהיה בריבונות פלסטינית מלאה.

 

"בנוגע לזכות השיבה, מדובר בפתרון מאוזן והגיוני, שנותן את הזכות הבלעדית לפליטים להחליט על גורלם. פליטים אלה יוכלו להחליט על שובם לתחומי ישראל - לשטחים שלגביהם יחול עיקרון חילופי השטחים, וכן לשטחים בתוך ישראל, אם ישראל תחליט שהיא מקבלת זאת. הפליטים יוכלו להחליט שהם רוצים פיצויים ולהישאר במקום שבו הם נמצאים או לעבור לכל מקום שבו הם יבחרו במידה שהמדינה שאותה הם יבחרו תסכים לקבל אותם".

 

האם ההנהגה הפלסטינית מעודכנת בנוגע למהלכים והאם ההבנות שהשגתם יכולות להיות יוזמת שלום רשמית של הפלסטינים?

 

"לאחר החתימה על ההבנות ולאחר שהן יגובשו להסכם, אנו נציג זאת באופן רשמי לכל הצדדים, לרבות להנהגה שלנו, כמו להנהגה הישראלית, ולגורמים בעולם הערבי ובכלל. נבקש תמיכה בהסכם זה, ונבקש שההסכם יהפוך לבסיס להסדר. נדרוש גם נוכחות בינלאומית רחבה ורשמית בטקס החתימה על ההסכם".

 

בצד הפלסטיני המשתתפים הם שרים, שרים לשעבר, אישי ציבור בולטים ומנהיגים משפיעים בפתח שיש להם השפעה על הרחוב, אבל בצד הישראלי מדובר לרוב באנשים המייצגים את האופוזיציה, הסובלת כיום מחולשה בישראל.

 

"אני מסתכל על הדברים באופן שונה. עצם זה שאנו מוכיחים לעולם שיש משני הצדדים פרטנר, זה מסר חשוב ביותר. עצם זה שניתן להגיע להסכם ולפתרון גם בסוגיות הקשות, הוא מסר חשוב ביותר ואני מקווה שהעניין יצליח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
עבד אל-ראזק. לא ויתרנו
צילום: מיכאל קרמר
צילום: ג'רמי פלדמן
ביילין. מיוזמי המסמך
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים