שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מסיק זיתים בחול המועד
    עיקר תנובתו של הזית היא אחת לשנתיים; שנה יש יבול זיתים רב ושנה אין. השנה היא השנה של ה"אין זיתים" אבל גם מיכל אחד קטן יכול להספיק כדי להנות מן החוויה. ניסיון אישי ומדריך
    איך מוסקים איפה מוסקים 

    מסיק אינו רק שם פעולה חקלאית אלא גם עונה - לפחות מבחינה לשונית - כמו אביב, כמו בציר, כמו גדיד. המסיק מתחיל בערך עכשיו, בין הקיץ לחורף, לפני החגים וגם ממש אחריהם, חמקמק כמו הסתיו. הוא מגיע קודם לאזורים החמים ואחר כך לאזורים קרים יותר.

     

    בשנים האחרונות מנוכס חול המועד סוכות לאירועי המסיק, בדרך כלל הרבה לפני שמתחיל המסיק 'האמיתי' - מסיק הזיתים לשמן. השנה הוא יחול בתחילת נובמבר, ממש אחרי תחילת הרמדאן.

     

    עיקר תנובתו של הזית היא אחת לשנתיים. שנה יש יבול זיתים רב ושנה אין כמעט זיתים. השנה היא השנה של האין זיתים והפעם העונה חלשה באופן יוצא דופן, כלומר חלשה בשביל שנה חלשה.

     

    על כל פנים, מי שפספס את השנה הברוכה אשתקד, מוזמן על ידי הקרן הקיימת לישראל לפסטיבל המסיק, שנקרא לו "פסטיבל כאילו".

     

    "כאילו" לא רק מהזווית הפוליטית: ערבים-יהודים-זיתים, ושמן ומחיר העץ ומחיר הליטרה, ודם האדם והאדמה, וגאולת הקרקע - כולם בערבוביה אחת שטוב לה שתישאר בשיחות הסלון בהן אפשר להסכים, כי יש בו משהו מיסטי בזית.

     

    "כאילו", מכיוון שלא משנה מה יהיה מצב הזיתים, המסיק הזה ייפול תמיד בסוכות, ובקק"ל כבר ימצאו מספיק חלקות לא קטופות לכולם.

     

    "כאילו" בעיקר מכיוון שמסיק היא לא רק עונה אלא גם עבודה חקלאית, וזה כידוע לא ממש עושים יהודים בארץ חמדת 2003, וגם מי שלא ראה מלוכסני עיניים חובטים זיתים בצהרי היום בחצר הקיבוץ, מכיר בכך.

     

     

     

    איך מוסקים

     

    קוטפים, דופקים ומודים

     

    לקחתי את אחייני ונסענו למסיק השכם בבוקר. כמו ישראלים טובים קנינו בעשרה שקלים את מיכל הזיתים, צנצנת פלסטיק שתשמש אחר כך לכבישתם, והתנפלנו על העצים. היו די הרבה אנשים וחסר הסבר על איפה מוסקים ואיך, על איך נראה זית ראוי לקטיפה, ועל מותר ואסור. עצי הזית הצעירים עברו חוויה לא קלה.

     

    למזלנו לא הלכנו על שיטת "מיכל לכל פועל". גם אם הוא נראה קטן בתחילה. אחרי חצי שעה, כאשר עוד לא מלא רבע מיכל, הגענו למסקנה שמיכל אחד בהחלט יספיק. אם היינו עובדים באמת, ולא רק משחקים בלמסוק זיתים, זה היה לוקח עשר דקות. אבל כאן יש דינמיקה שלמה של חיפוש העץ המתאים, ההמתנה לסולם, ניסיונות שונים להבין איך עושים את זה, מנסים להבין מה ההבדל בין הירוקים לשחורים, הולכים לחפש מקל לחבוט בו את הענפים, חוזרים, הולכים להחזיר אותו למקומו (טוב, יום קודם נשברו כמה ענפים), חוזרים. מחפשים עץ אחר.

     

    דוד טוב ככל שאהיה, לעתים נגמרת הסבלנות. וכמו כל אב שמעיף את העפיפון בעצמו בחוף, טיפסתי לראש העץ, מילאתי את מיכל זיתים - ויאללה לתחנה הבאה.

     

    התחנה הבאה היא תחנת דפיקת הזיתים. לפני שנכנסים לאוהל הגדול בו חיכו משטחי שיש ואלות מיוחדות לדפיקת הזיתים, יש לשטוף את הזיתים. האמת היא שהיה קצת תור, אבל באמת לא נורא. מתיישבים על הארץ ומתחילים להכות בזיתים, פעילות חביבה ומשחררת. כמו על העצים, גם כאן המבוגרים לא יודעים יותר מהילדים וזה נחמד ללמוד לעשות את זה יחד: לא חלש מדי לא חזק מדי ולא באמצע מדי. כאן גם היה מי שהסביר איך עושים את זה. היה גם מי שדאג שלכולם יהיה מלח, וגם מושג כמה מלח לשים.

     

    אנשי הקק"ל השכילו לערוך במקביל למסיק עוד פעילויות המתאימות גם לילדים: פינת יצירה, פינת אפיית פיתות, סיור מודרך בן שעה ביער, פינה מוצלת בה סיפרו לילדים אגדות זית. הדברים נעשו כמו שצריך, ואפילו הפיתות על הטאבון היו אכילות. אנשים הלכו לחפש את המארגנים על מנת להודות להם - דבר נדיר במקומותינו.

     

    באמת כל הכבוד. פעילות מעניינת, מאורגנת, ומגוונת. ואולי הכי חשוב - הילדים נהנו מהפעילות. ואל תראו אותנו איזה תל-אביביים אידיוטים שמוכנים לשלם בשביל להריח זבל פרות: את העצים בחצר הבית, שהאבא של הסבא שלהם נטע, ושכבר הניבו שמן עוד לפני המדינה, הילדים לא ממש התנדבו למסוק, ובטח שלא לדפוק או לכבוש. ואילו כאן - חגיגה והתלהבות וכל ה"הוא לא נותן לי" הרגיל.

     

    גם אם לא עושים את זה בשביל הגורמה, מותר גם לצפות לזיתים משובחים בתוך כמה שבועות. מניסיוני - גם אם איש מהטועמים לא היה בר סמכא בענייני גורמה - ההפתעה היא לטובה.

     

     

    חזור למעלה
    איפה מוסקים

     

    הפנינג בטעם של פעם

     

    חגיגת מסיק הזיתים של קק"ל. היום (ב') ומחר בכרם הזיתים ביער ביריה (הגישה ממצודת ביריה או מכביש 90 ליד חצור הגלילית), בכרמי תל חדיד (ביער בן שמן הגישה ממצפה מודיעין או מאנדרטת חיל התחזוקה, בכביש 444), בכרם הזיתים ביער להב (הגישה מכביש 40 דרך

    צומת דבירה או מכביש 31 בין להבים לצומת שוקת).

     

    מכלול שלם בחצר הישנה עין שמר

     

    פעילות מסיק הזיתים בעין שמר היא ממכלול שלם שיש בו בנוסף נסיעה ברכבת טורקית, בטרקטור ובעגלה, אפיית לחמניות, עבודה בלבוש חלוצים, וביקור במוזיאון לראשית ההתיישבות.

     

    מסיק הזיתים בעין שמר היא פעילות מובנית בת כ-45 דקות. ראשית, נוסעים להכיר את בית הבד על גבי עגלת הטרקטור. בית הבד בחצר הישנה, אינו עתיק וגם לא מודרני - הוא מראשית הציונות, בן כ-100 שנים, והשמן המופק בו בימים אלו, כך מספרים שם, אינו למאכל. אחר כך הולכים אל העצים.

     

    מוסקים כעשר דקות, ומביאים את הפרי אל בית הבד. אחרי שהזיתים נמעכו באבני המפרכה המונעות באמצעות מנוע עתיק, משתתפים הילדים במריחת הפריכה (עיסת הזיתים וגלעיניהם), על העקאלים (הסלים) עצמם, ובסידורם על המכבש. מן המכבש ניגר המוהל, חלב הזיתים, ומשם ל'ספרטור' – המפריד שמפריד את השמן מן המים בתחליב.

     

    עד יום חמישי (16.10.03). שעה: 11:00. מחיר: בוגר – 30 שקל, ילד (שלוש-חמש) – 20 שקל. טל': 6374327 - 04.

     

    מרכז מבקרים שמן זית במושב בני דרום

     

    במושב השיתופי בני דרום, מקיימים פעילות הכוללת הדגמה של תהליך עצירת השמן בבית בד עתיק ומשוחזר, כמו כן אפשר לראות שם את בית הבד המודרני, "אחד מיחידים שעובד בריסוק אבנים", מתגאה מנהל המקום, אודי רובינשטין. הסיור בימי הסוכות יוצא בכל שעה עגולה, סרט והרצאה מרתקת על תהליך הפקת השמן, תכונותיו הבריאותיות וההבדלים בין שמן זית מזויף לאמיתי. אחר כך אפשר לטעום סוגים שונים של שמן זית. השנה, מפאת היבול הדל אין אפשרות למסוק בעצמכם. טל': 8515555 - 08.

     

    מהזית אל השמן בגזר

     

    בבית הבד 'מגד גזר', הנמצא בין קיבוץ גזר לבין תל גזר, נערכים סיורים הקרויים 'מהזית אל השמן'. הסיור מותאם במיוחד לתלמידים ולמשפחות. אחרי שקוטפים את הזיתים עוברים המבקרים אל בית בד עתיק שכולל מכבש ומפרכה, אליה שופכים את הזיתים. הילדים מסובבים את המפרכה באופן בו נעשה הדבר בעת העתיקה.

     

    מבית הבד העתיק ממשיכים אל בית הבד המודרני, כאשר בדרך גם עוצרים לתצפית על מישור החוף. מכירים את תהליך הכנת השמן המודרני בהשוואה להכנת השמן בעבר, וטועמים כמה סוכים של שמן זית המופק במקום.

     

    מסלול הסיור הרגיל נמשך כשעה, ובסופו פינות יצירה של עבודה עם כדים ופסיפסים, ואיך לא - אפיית פיתות בטאבון. מחיר למשתתף: 20 שקל. בשבתות בלבד, ולקבוצות בימי חול בתיאום: 752814 - 055.

     

    סדנאות טעימה בסוכת הזית

     

    מי שנתקל בפרסומים על סוכת הזית יכול אולי לטעות ולהבין שיש מסיק בסוכה, אבל בקיבוץ אשדות יעקב (איחוד) מדגישים כי אין זו עונת המסיק עתה וכי אין מסיק בסוכת הזית – רק סדנאות יצירה בטבע לילדים (בימים ב' ו-'ג, במסגרת פסטיבל 'חובק כנרת'). למען הסדר הטוב – לקיבוץ יש זיתים ושמן, אך הפעילות היא חקלאית ולא תיירותית – ואת השמן אפשר למצוא מבוקבק. על כל פנים המסיק בעמק הירדן אינו עכשיו, והפעילות היחידה הקשורה בו לעת עתה היא טעימת שמן זית.

     

    סדנאות טעימה היום (ב') ומחר. 12:00 אשדות יעקב איחוד (על כביש 90, בין צמח לבית שאן).

     

    חזור למעלה
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה "מסיק זיתים בחול המועד "
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל
    מסיק היא לא רק עונה אלא גם עבודה חקלאית
    באדיבות ארכיון הצילומים של קק"ל
    צילום: לע"מ
    דינמיקה שלמה של חיפוש העץ המתאים וחביטת הענפים במקל
    צילום: לע"מ
    בית הבד בחצר הישנה, אינו עתיק וגם לא מודרני
    מומלצים