שתף קטע נבחר

זהירות: רמאות בדודי שמש

אם דוד השמש או החשמל שלכם התקלקל ואתם צריכים חדש - כדאי שתדעו שמכון התקנים מזהיר כי ל-50% מהדוודים בשוק יש תו תקן מזוייף והם מיוצרים ללא פיקוח. מה כדאי לדעת לפני הקנייה, איך להיות בטוחים שהמתקין מורשה וכמה זה עולה

במוקדם או במאוחר, מתי שהוא זה קורה. דוד השמש או החשמל מזדקן או מתבלה, נוזל מפה ודולף משם וכבר לא ממלא את תפקידו לספק לנו מים חמים. מנסים להפיח בו חיים חדשים, להחליף חלק כזה או אחר, אבל ממש כמו במצבר של מכונית - אין ברירה אלא להחליפו.

 

לרגע הזה ממתינים יצרני הדוודים והמשווקים למיניהם. הם ידאגו להזין אתכם במודעות במקומונים או לזרוק את כרטיסי הביקור לתיבות הדואר שלכם. הדוד הטוב ביותר במדינה באישור מכון התקנים, נאמר באחת המודעות. מפיץ מורשה, שירות אמין, מקצועי, מהיר ואחראי, נאמר באחרת, המפעל בפיקוח מכון התקנים הישראלי, מדגישים במודעות.

 

"מתברר שמאחורי חלק גדול מהמודעות והציטוטים אין אמת. מדובר במכת מדינה", אומר יהושע מילר, ראש מנהלת תפעול תו תקן במכון התקנים הישראלי. "על דודי שמש וחשמל וכן על קולטי שמש חלה חובת תו תקן ישראלי, על פיה מותר מבחינה בטיחותית לייצר ולשווק מוצרים אלה אך ורק תחת פיקוח. לפי הערכתנו, כ-50% מהדוודים בשוק מיוצרים ומשווקים ללא פיקוח ועם תו תקן מזוייף. בשלב זה אוספים במכון את הפרסומים המטעים ומגישים תביעות נגד היצרנים והמשווקים".

 

מה באמת קורה בענף דודי השמש והחשמל? כיצד יכול הצרכן לדעת מה הוא קונה וממי? מה נדרש ממכשיר שדואג לנו למים חמים במקלחת וכמה בכלל עולה היום להתקין או להחליף דוד?

 

כדאי לדעת: על-פי החוק מחויב כל בית בישראל להשתמש במערכת אנרגיה סולרית. זהו אחד החוקים הסביבתיים היפים במדינה, שמטרתו לנצל את המשאבים הטבעיים שלנו ולחסוך אנרגיה יקרה. בבית פרטי או בבית משותף עד 4 קומות הדוד והקולט נמצאים על הגג ובבתים משותפים עד 10 קומות הדוד ממוקם בכל דירה ומתחבר למערכת מרכזית. רק בניינים הגבוהים מ-10 קומות פטורים ממצוות הקליטה והם פועלים רק על חשמל. החוק, אגב, נכנס לתוקפו רק בתחילת שנות ה-80, כך שהוא אינו חל על בניינים שנבנו לפני כן.

 

הדוודים: הדוודים הסטנדרטיים הממומלצים למשפחה בת 4 או 5 נפשות הם בנפח 150 ליטר, וכולם מצופים היום אמאייל כדי שהמגע בין הדוד למים יהיה חלק ונקי יותר. אלא מה, מתברר שיש כאלה שמתהדרים בציפוי כזה אך כלל אינם משתמשים בו. איך תדעו? לא תדעו. ניתן אמנם להכניס אצבעות לאחד הצינורות המתחברים לדוד ולבדוק את מידת החלקלקות (ציפוי אמאייל חלק מאוד), אבל שלא לציטוט מספרים בענף כי יש כאלה שעובדים על הציבור ומצפים רק את הצנרת.

 

הקולטים: המצב לא פחות מסובך בנושא הקולטים. היצרנים יציעו לכם קולט מברזל, מנחושת או מצינור פלדה הנקרא סקדיול. חלקם יציעו קולט אחד גדול (מנחושת) ואחרים 2 קטנים (מברזל). "סוגי הקולטים קובעים את מידת נצילות האנרגיה", מסביר רון אריאב, מנהל השיווק של 'אמקור מערכות סולריות'. ההחלטה לגבי התקנה של קולט או שניים תלוייה באיכות המים שמסופקת על-ידי הרשות המקומית.

 

מאיץ החום: תפקידו של המאיץ (המכונה לעתים חמם או זרז) הוא לתת גיבוי חשמלי בחורף או בימים מעוננים. החסרון שלו הוא שהוא גורם להצטברות אבנית ומקצר את חייו של גוף החימום. המאיץ משמש כמעטפת פלסטיק, שאמנם נותנת מים חמים במהירות - אבל גם גורמת להצטברות מוגברת של אבנית, שממילא גבוהה במים שלנו.

 

כדי להתגבר על בעיית האבנית יציעו לכם חלק מהיצרנים להוסיף מסנן, אחרים יבקשו לבוא לנקות את הדוד פעם בשנה (בתשלום, כמובן), ויש כאלה שיציעו לכם לוותר על החמם בכלל ולהתקין במקומו דוד חשמלי קטן בדירה.

 

כמו בהרבה תחומים, שבהם לצרכן אין ידע טכני על המוצר, לא נותר לו אלא לסמוך על פיקוח רשמי. ברגע שמוצר קיבל תו תקן ישראלי - הצרכן יכול בדרך כלל לסמוך על כך שהוא מיוצר ומשווק תחת פיקוח ורוב הסיכויים שיימנעו תקלות בטיחותיות בחשמל או במים. כאן גם נכנסת לתמונה מידת האמון שאנחנו נותנים ביצרן או במפיץ. לא פחות מאשר הוא אחראי לתקינות המוצר ולבטיחותו, הוא אחראי גם להתאים אותו לצרכינו ולנו לא נותר אלא לסמוך עליו. המלצות של אחרים, שהתקינו אצלם באחרונה דוד שמש או חשמל - גם הם לא יזיקו.

 

מה כוללת האחריות: בשוק הישראלי קיימים לא מעט יצרנים של דודי שמש, כאשר הגדולים שבהם אף מייצאים את ההמצאה המופלאה הזו לחול. לחלק מהיצרנים מספר סניפים ברחבי הארץ, שבאמצעותם הם מוכרים את הקולטים והדודים שלהם וכן נותנים שירות ללקוחותיהם. אחרים מוכרים את דודי השמש שלהם למפיצים עצמאיים או לקבלני משנה, שמתקינים אותם בבית הלקוח. מפעל כרומגן מקיבוץ שער העמקים, לדוגמה, עובד עם מפיצים ברחבי הארץ, אור הטבע ונימרוד מחזיקים סניפים משלהם.

 

"היצרן מעניק תעודת אחריות חתומה על הדוד ועל הקולטים, שתוקפה 5 שנים", מסביר משה שמש, מנהל השיווק של אור הטבע. "לכן חשוב שהמפיץ יהיה ספק ישיר של החברה שמייצרת את הדודים, או לפחות מורשה שלה".

 

"כאשר מדברים על אחריות מדברים על שירות. כדאי לבדוק מראש תוך כמה זמן יגיעו אליכם כדי לתקן קצר במסגרת האחריות", אומר שמש.

 

"אצלנו מתחייבים לעשות זאת תוך 24 שעות. כמו-כן, אנחנו מחוייבים לטפל באבנית עד 3 שנים מיום הקנייה ומגיעים לכל לקוח שלנו, שמבקש את ניקוי הדוד".

 

כדאי לשים לב: האחריות שניתנת לדוד או לקולטים היא אמנם ל-5 שנים, אבל על החלקים החשמליים האחריות היא לשנה בלבד. "נכון שבחלק מהדודים אפשר להחליף לבד את גוף החימום והטרמוסטט", אומר אריאב מאמקור, "אבל מומלץ להשאיר את העבודה הזו למתקינים. גם ברכב אפשר לעשות טיפול עשרת אלפים לבד, אבל זה עלול להתברר בסופו של דבר כהרבה יותר יקר מאשר טיפול מקצועי במוסך. את גוף החימום, אגב, אפשר לקנות ברשתות עשה זאת בעצמך".

 

היצרנים העיקריים בשוק הם כרומגן, אמקור, אור-הטבע, קרן אור ונימרוד. לצידם פועלים יצרנים קטנים יותר כמו ירדן, אטלס ואחרים. כולם חייבים לקבל תו תקן לדודי השמש והחשמל וכן לקולטים. המחירים בשוק זהים למדי בין החברות והמפיצים השונים, אך יש הבדלים משמעותיים במיקומים השונים בארץ, אפילו בין אותן החברות.

 

כך, לדוגמה, מי שגר בקריית גת או באר שבע ישלם 500-300 שקל פחות על דוד חדש מאשר זה שגר ברחובות או בצפון תל-אביב. הבדלים אלה תקפים, אגב, לתחומים צרכניים רבים והם נקבעו על-ידי ההכנסה הממוצעת של היישוב ובהתאם לדרישות השוק המקומי.

 

 איך לרכוש דוד ולמה לשים לב

 

מכון התקנים מסביר מהם הכללים שצריכים להנחות אותנו לפני רכישה של דוד.

 

תו תקן. על דודי שמש וחשמל וכן על קולטים חלים תקנים מחייבים, כלומר כל יצרן חייב להיות בפיקוח של מכון התקנים וכל דוד חייב לשאת את אישור תו התקן, המסמל את הפיקוח השוטף של המכון על המוצר.

 

ממי לקנות. בעת רכישת דוד חדש רצוי לבדוק עם מכון התקנים הישראלי האם לחברה יש תו תקן בתוקף. לצורך זה ניתן להיכנס לאתר המכון,   ולחפש את רשימת יצרני ומשווקי מחממי מים בעלי תו תקן (בשלב זה נמצאת הרשימה בחלק של ה'חדשות' באתר). כמו-כן ניתן להתקשר טלפונית למכון התקנים כדי לקבל את האינפורמציה המתאימה.

 

משך האחריות. ברכישת דוד שמש על היצרן להתחייב למינימום של 5 שנות אחריות. ברכישת דוד חשמלי המותקן בתוך הבית על היצרן להעניק לפחות 3 שנות אחריות.

 

נפח הדוד. כאשר רוכשים דוד יש להתחשב במספר הנפשות במשפחה ובכמות המים היומית הנדרשת. ישנם דודים המכילים מ-30 עד 200 ליטר.

 

שסתום ביטחון. בכל דוד יש לבדוק כי מותקן שסתום ביטחון ושסתום 'אל חוזר', המונע מהמים החמים שבדוד לחזור לצנרת הביתית. אלה שני גורמים חשובים שיכולים למנוע כוויות ויצרת לחץ יתר בדוד.

 

איפה להתקין. דוד חשמלי המותקן בתוך הבית צריך להיות ממוקם במקום אשר לא תחדור אליו לחות. דוד שמש מותקן על הגג ורצוי שתהיה אליו גישה נוחה.

 

לחסוך בחשמל. מומלץ ששני הדודים יותקנו בצורה אנכית ולא בשכיבה כיוון שכך יש ניצול טוב יותר של תכולת הדוד וחיסכון בחשמל.

 

הצטברות אבנית. רצוי לקחת בחשבון שאם מתקינים מאיץ חום המחמם את המים במהירות חייו של גוף החימום מתקצרים עקב הצטברות אבנית ולכן יש לבדוק פעם בשנה את גוף החימום ומהטרמוסטט ולהחליפו לפי הצורך.

 

יציבות המערכת. יש לדאוג שהמתקין יקשור את הקולטים, מתקן הדוד והדוד בעזרת כבל, כדי להשיג את היציבות הנדרשת.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
דוד שמש. כל בית מחויב במערכת אנרגיה סולרית
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים