שתף קטע נבחר

פצע פתוח ששמו "ליברטי"

ביום הרביעי של מלחמת ששת הימים תקפה ישראל ספינת ביון אמריקנית ששייטה ליד אל-עריש. בהתקפה נהרגו 34 אמריקנים וישראל מיהרה להתנצל וטענה: סברנו שזו ספינה מצרית. הנושא ממשיך לרדוף את המעורבים בפרשה כבר 36 שנים. פרקליט צבאי אמריקני בדימוס טוען כעת: הנשיא ג'ונסון ושר ההגנה שלו הורו לטייח את ממצאי החקירה שנפתחה ולקבוע שההתקפה אכן הייתה טעות בזיהוי, "למרות שהיו לנו הוכחות הפוכות"

הפרשייה העגומה של תקיפת ספינת הצי האמריקני "ליברטי" בידי מטוסים וספינות ישראלים ממשיכה לעשות כותרות, גם בחלוף 36 שנה. פרקליט צבאי בדימוס של הצי האמריקני טוען כעת שנשיא ארה"ב לשעבר, לינדון ג'ונסון, ושר ההגנה שלו, רוברט מקנמרה, פעלו לטייח את ממצאי החקירה שנפתחה אחרי התקרית.

 

ב-8 ביוני 1967, היום הרביעי של מלחמת ששת-הימים, תקפו מטוסים של חיל האוויר וחיל הים את ספינת הביון, ששייטה במים בינלאומיים ליד על-עריש. בהתקפה נהרגו 34 אנשי הצי ולספינה נגרם נזק רב. הפרשה הביכה מאוד את ישראל שמיהרה להודות בטעות ולהתנצל על התקרית. ההסבר הרשמי היה שבערפל הקרב ששרר, לא זיהו המטוסים וספינות הטורפדו הישראליות את כלי השייט האמריקני כספינה ידידותית, וסברו שמדובר בספינה מצרית.

 

הנשיא הורה לטייח

 

הפרקליט הצבאי, קפטן וורד בוסטון, היה חבר בצוות שהוביל את החקירה שנפתחה בצי לאחר התקרית. לאחרונה הוא חתם על תצהיר משפטי וטען שג'ונסון ומקנמרה הורו לצוות החקירה "לקבוע בדו"ח המסכם שהאירוע היה תאונה מבצעית בשל טעות בזיהוי", למרות שלדבריו היו בידיהם הוכחות שסותרות גרסה זו. 

 

בוסטון אמר ששמר כל הזמן הזה על שתיקתו "בגלל שאני חייל, וכשיש פקודות - צריך לבצען". לדבריו, מה שגרם לו לשבור את שתיקתו רבת השנים היה ספר שיצא לאחרונה בשם "תקרית ליברטי" (The Liberty Incident), שטוען שהארוע אכן נגרם בשל טעות בזיהוי.

 

בתום עבודתה של ועדת החקירה קבעו חבריה שאין בידיהם מידע מספק כדי לקבוע בוודאות מדוע נתנו המפקדים הישראלים הוראה לתקוף את הספינה. הוועדה אפילו לא הגדירה את התקרית "תאונה מבצעית", בשל חוסר בהוכחות.

 

"זה היה טיוח אמריקני קלאסי", טוען האדמירל בדימוס תומס מורר, בכיר לשעבר במטות המשולבים של הצבא האמריקני, שחקר את התקרית במשך שנים ארוכות. מורר, שפאנל שהוא עומד בראשו טוען זה שנים שההתקפה הייתה מכוונת, קורא לקונגרס לפתוח מחדש את התיק בנושא ולחקור את האירוע בשנית.

 

דובר שגרירות ישראל בארה"ב, מארק רגב, דוחה על הסף כל טענה שישראל תקפה כלי שיט אמריקני ביודעין. "אני יכול לומר ללא עוררין שטרגדיית ליברטי הייתה תאונה מצערת, ושהטייסים הישראלים סברו שהם מתקיפים ספינת אויב. זה קרה באמצע המלחמה. זוהי פרשה שאיננו גאים בה", הוסיף רגב.

 

אחד המלחים: הנפנו דגל

 

דייויד לואיס שירת על סיפונה של "ליברטי" בעת ההתקפה. בראיון שהעניק לאחרונה הוא טען שישראל הייתה חייבת להבין שמדובר בספינה אמריקנית, משום שעל התורן התנוסס דגל ארה"ב. לדבריו, המטוסים חוררו במקלעיהם את הדגל וכשחיילי הספינה הניפו במקומו דגל אחר, גדול יותר, אבל התקיפה לא נעצרה. "אף חייל מאומן לא יכול להיות כה חסר כישורים", אמר לואיס בהתייחסו לטייסים הישראלים.

 

קפטן בוסטון וורד אומר שאין לו הסבר מדוע ביקש ג'ונסון לעוות את ממצאי החקירה שביצע הצי. הוא אומר שאפשר שהוא חשש שאם מסקנות החקירה יכתימו את ישראל, הדבר עלול לפגוע בו פוליטית בקרב מצביעים יהודים בארה"ב.

 

הפאנל בראשות האדמירל מורר הציע בעבר כמה תשובות אפשריות לשאלה מדוע החליטה ישראל לפגוע ביודעין בספינה אמריקנית. לדבריו, ייתכן שאחת הסיבות היא רצונה של ישראל להאשים את מצרים בהתקפה וכך לגרור את ארה"ב לסייע לה במלחמה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הותקפה במטוסים וטורפדו. הליברטי אחרי ההתקפה
צילום: ארכיון הצי האמריקני
סימני הירי על דופן הליברטי. הניפה דגל
צילום: ארכיון הצי האמריקאי
"זה היה טיוח אמריקני קלאסי". הליברטי אחרי ההתקפה
צילום: ארכיון הצי האמריקני
מומלצים