סמים בבית הספר: יותר משתמשים, יותר מפיצים
חלק מהנערות משלמות בשירותי מין תמורת הסמים; בשנים האחרונות חלה עלייה בכמות הנערים המשתמשים בסמים; וירידה משמעותית בגיל המשתמשים, חלקם בני 7 ו-8. כך עולה מנתונים שהכינה המשטרה לקראת הדיון בנושא בוועדת החינוך של הכנסת
רבע מבני הנוער המשתמשים בסמים הן נערות, שחלקן מספקות שירותי מין תמורת הסם, בני נוער מגדלים מריחואנה בגינות בבית, וכן משתמשים במתכונים לרקיחת סמים המתפרסמים באינטרנט. כך מסרה סנ"צ סוזי בן ברוך, ראש מדור נוער במשטרה, לקראת הדיון שיתקיים היום (יום ד') בנושא בוועדת החינוך של הכנסת.
30-40 כדורי אקסטזי לתלמיד
בן ברוך מסרה עוד בדו"ח כי בעוד בעבר היו נתפסים אצל תלמידים 2-3 כדורי אקסטזי, היום נתפסות כמויות של 30-40 כדורים לתלמיד. התלמידים עצמם סוחרים בסמים בשטח בית הספר, בעוד שבעבר הסוחרים היו גורמים חיצוניים.
לפי הדיווח המקדים של סנ"צ בן ברוך, אל המשטרה מגיע מידע על תלמידים בני 7-8 שכבר משתמשים בסמים. כמו כן חל גידול משמעותי בקרב משתמשי הסמים בקבוצת הגיל 12-14.
עוד התגלה כי תלמידים מקיימים קשר עם סוחרי סמים ברשות הפלסטינית, ומשתמשים באינטרנט כספק מידע על סמים. בן ברוך מצביעה על עלייה משמעותית בשימוש בסמים בשנת 98' בהשוואה לשנת 89'. בעוד שבשנת 89' דיווחו 6.4 אחוז מהתלמידים בגילאי 12-18 על שימוש כלשהו בסמים, הרי שבשנת 98' דיווחו 9.8 אחוז מהתלמידים בגילאים אלה על שימוש כזה. בשנת 89' דיווחו 1.7 אחוז על שימוש בקנאביס, חשיש ומריחואנה, ובשנת 98' דיווחו 5.1 אחוז על שימוש בסמים אלה. בשנת 89' דיווחו על שימוש במתדון, אקסטזי ואל.אס.די 1.5 אחוז מבני הנוער, לעומת שנת 98', אז דיווחו על שימוש בחומרים אלה 5.3 אחוז מבני הנוער.
אל הדו"ח מצורפות גם דוגמאות מאתר אינטרנט ישראלי צעיר הנקרא joint, שם יש מתכונים לאפיית עוגיות שקדים עם מריחואנה והכנת "גלידת שוקו-חשיש".
אי אפשר להרוס חומה בכפית
נציגי השירות הפסיכולוגי-ייעוצי של משרד החינוך, קבלו עוד בטרם הדיון בפני שירה בן ששון פורסטנברג, עוזרת המחקר לוועדה, שהתקציב העומד לרשות המחלקה מוגבל ומקשה על קיום פעולות חינוכיות ומניעתיות. בעוד מטרת השירות הפסיכולוגי-ייעוצי של המשרד להפעיל תוכניות מניעה בבתי הספר, החל מהכיתות הנמוכות של בית הספר היסודי, תוכניות המניעה לא מגיעות לכל בתי הספר, והמשאבים כמעט לא מופנים לטיפול בתלמידי הכיתות הנמוכות.
ד"ר דוד גרין, מנהל מכון גרין לפסיכולוגיה מתקדמת ומומחה לטיפול בסמים,
אמר ל-ynet כי ביחס לעוצמת הבעיה כפי שעולה מהמחקרים העדכניים ומדיווח המשטרה, ניתן היה לצפות שיושקעו משאבים גדולים לטיפול בה. לדבריו, נדרש טיפול כוללני, יסודי ורצוף של אנשי חינוך מיומנים שיפעילו תוכנית רחבה החל מגיל הגן, ולא כפי שנעשה היום: הקדשת מספר בודד של שעות בשנה, וגם זה רק בחלק מבתי הספר.
"אי אפשר להרוס חומה בכפית", הוא אומר, "צריך להפנות תקציבים מתאימים ולהכשיר אנשי חינוך לטפל בבעיה. במגזרים החלשים הבעיה רחבה יותר, אבל דווקא שם אין טיפול אמיתי".