שתף קטע נבחר

עלייה של 54% בתיקי תלמידים שהיכו את מוריהם

בדיון מיוחד שקיימה היום ועדת החינוך של הכנסת הוצגה חזות מפחידה של אלימות שנוקטים תלמידים כלפי "עשרות אלפי מורים", כהגדרת סמנכ"ל משרד החינוך. ונראה שזהו רק קצה הקרחון

האם התלמידים הישראלים אלימים יותר כלפי מוריהם, ובעיקר מורותיהם? נציגי המשטרה דיווחו היום (ב') לכנסת על גידול ניכר של 54% במספר התיקים הפליליים שנפתחו אשתקד לתלמידים על אלימות נגד מורים. נציג משרד החינוך אמר שעשרות אלפי מורים נופלים קורבן לאלימות מצד תלמידים.

 

במשרד החינוך העבירו לעיון גורמים משפטיים צעדים חדשים למלחמה באלימות נגד מורים, בהם הגשת יותר תלונות למשטרה והרחקת תלמידים לצמיתות ממערכת החינוך. צעדים אלו נדונו בדיון מיוחד שקיימה היום ועדת החינוך של הכנסת.  

 

נציגי המשטרה מסרו כי בשנת 2002 נפתחו לתלמידים 37 תיקים על אלימות כלפי מורים, 26 מתוכם הועברו לתביעות ו-11 נסגרו.

 

שנה לאחר מכן נפתחו 57 תיקים (גידול של 54%), 41 תיקים הועברו לתביעות ו-16 נסגרו. נציגת השירות הפסיכולוגי אמרה שאנשי השירות החלו לטפל בקבוצות של ילדים אלימים, בין כתלי בית הספר. בקבוצות אלו מטופלים גם הוריהם של התלמידים.

 

יו"ר ועדת החינוך, חבר הכנסת אילן שלגי אמר בתגובה: "אני חרד לנוכח הנתונים שהוצגו על ידי המשטרה. הוועדה תפעל להוביל יחד עם משרד החינוך וגורמים נוספים אמנה מגובשת למאבק באלימות ולמניעתה".

 

בקנה: אמצעי ענישה חדשים

 

סמנכ"ל כוח אדם במשרד החינוך ויו"ר הוועדה למניעת אלימות כלפי עובדי הוראה, מנחם כהן, אמר שהמשרד העביר לבחינה משפטית אמצעי ענישה נגד תלמידים אלימים: "תלונות במשטרה, הרחקה מבית הספר לתקופה משמעותית, העברה למוסד חינוכי אחר ובמקרים שבהם האלימות קיצונית - הרחקה בכלל ממערכת החינוך".

 

הוא הוסיף: "אנחנו רוצים לאמץ אמצעי ענישה חדשים, משום שהיום האמצעים של המורה מוגבלים. מורה שמוכה הוא מוכה פעמיים. פעם אחת על ידי התלמיד ופעם שנייה על ידי סביבתו ובכלל זה בית הספר, המורים, המנהל ובני משפחתו והוא חש נאשם במקום לחוש כמאשים".

 

סמנכ"ל משרד החינוך הזהיר מפני "קשר השתיקה" שנרקם בבתי הספר: "לא נוכל למגר או למזער את מקרי האלימות כלפי מורים, אם לא תיפסק תופעת קשר השתיקה של המורים והמנהלים, החוששים לפגיעה בתדמיתם ובתדמית בית הספר. מדובר בתופעה של עשרות אלפי מורים שנופלים קורבן לכל סוגי האלימות".

 

התלמיד הופך ל"הוד מעלתו"

 

את ההצעה לדיון בוועדת החינוך של הכנסת העלתה חברת הוועדה, ח"כ גילה פינקלשטיין (מפד"ל), שאמרה שיש לדאוג לגיבוש מגילת זכויות המורה, כפי שקיימת מגילת זכויות התלמיד.

 

"תופעות האלימות נגד מורים על-ידי תלמידים הגיעו לשפל חסר תקדים שאסור להשלים איתו. דווקא אני כיו"ר השדולה לשלום הילד מוטרדת מהמצב שבו התלמיד הופך ל'הוד מעלתו', ועלול להגיע למצב של הטחת אגרוף במורה. יש להביא לאיזון, כדי שלמורה תהיה הגנה מספיקה ולא להפקיד את מלוא העוצמה בידי התלמיד", אמרה פינקלשטיין.

 

לחברי ועדת החינוך הוצגו נתונים שונים על גילויי האלימות נגד מורים. על פי נתוני הסתדרות המורים (משנת 99'), כ-44% מהמורים במגזר היהודי נתקלו אישית בגילויי אלימות שונים. 38% נתקלו באלימות מילולית 17% באלימות פיזית, 12% בנזק שנגרם לרכבם, 8% בהטרדה טלפונית.

 

במגזר הערבי, אחוזי האלימות כלפי מורים נמוכים יותר: 25% אחוזים מהמורים במגזר הערבי נתקלו אישית בגילויי האלימות השונים. במשרד החינוך הציגו ממצאים שונים במקצת.

 

במחקר שערך פרופ' רמי בנבנישתי עולה כי 16% מהמורים דיווחו על אלימות, שכללה קללות ועלבונות, 2% דיווחו על כך שדחפו אותם, איימו עליהם או גנבו מהם. כ-2% הביעו חשש לביטחונם האישי ברמה בינונית ומעלה.מחקר המשך שנערך אשתקד הצביע על ירידה במקרי האלימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
אלימות בכיתה (אילוסטרציה)
צילום: גבי מנשה
אני חרד. ח"כ שלגי
צילום: אתר הכנסת
הגנה למורה. ח"כ פינקלשטיין
צילום: אתר הכנסת
מומלצים