שתף קטע נבחר

מפיצים חום: איך לחמם את הבית

הטמפרטורות לא ירדו די אבל חנויות החשמל כבר מצוידות במגוון של תנורים ופטנטים לחימום הבית. והשנה: תנורי הנפט והגז חזרו לאופנה לצד הרדיאטורים והקמינים החשמליים. איך לחמם וממה להיזהר

טיפות הגשם והכמעט חורף שנחת עלינו השבוע מזכירים לנו שזה הזמן לדאוג לחימום הבית. למרות שהטמפרטורות עדיין גבוהות וברוב אזורי הארץ עדיין לא מסיקים, החנויות כבר מלאות בתנורים ומגוון פטנטים שיעזרו לנו לעבור את החורף מבלי לרעוד מקור.

 

כדאי להתאים את אמצעי החימום הביתיים לצרכיו הייחודיים של כל חדר וחדר. האמצעים שאנחנו בוחרים לחימום חדר הילדים אינם בהכרח זהים לאלה של חדר השינה, ומה שאנחנו צריכים בשעת בוקר מזורזת אינו זהה לחימום בשעות הערב הנינוחות יותר. בבוקר יותר יעיל להשתמש במפזרי חום ובלילה (מי שבכלל צריך חימום מתחת לשמיכת הפוך) עדיף להשתמש ברדיאטור או בקונבקטור. האחרונים גם יותר חסכוניים שכן הם מופעלים על-ידי טרמוסטט.

 

לדעתו של מנהל רשת סקאל-אלקטריק, שלומי אוחיון, המכשיר היעיל ביותר לחימום הוא דווקא המזגן. אפשר להשתמש בו לחימום, קירור או איוורור במשך כל ימות השנה ומחירם של המזגנים היום נמוך מאי פעם, אומר אוחיון. לדבריו, יתרונותיו של המזגן הם גם ביכולתו לחמם באופן שווה את החללים ובמהירות, וכן בטיחותו. חסרונו של המזגן, יגידו רבים, הוא התכונה שלו לייבש את האוויר, שנחמדה מאוד בימי חום אך הרבה פחות מתאימה לימים קרים. לאלה שאינם אוהבים את המזגן קיימים היום בשוק שפע של מוצרי חימום, שעיצובם רק הולך ומשתפר.

 

מנהלת השיווק של רשת אייס, אור אבני, אומרת כי להיט החורף הוא דווקא הקמין החשמלי, שמגיע בשנים האחרונות בעיצובים שהופכים אותו לא רק מכשיר חימום אלא גם אבזר ריהוט, שמקנה אווירה נעימה ורומנטית.

 

בשנים האחרונות חזרו לאופנה תנורי הגז או הנפט, הנחשבים לזולים יותר מחשמל מבחינת השימוש. מצד שני, מחירם גבוה יותר מאשר תנורי החשמל. כך ,לדוגמה, עולה תנור חימום גז רב עוצמה (כ-5,500 קילו קלוריות) של דלונגי, 769 שקל. לדברי דוד ביקובסקי, סמנכ"ל מסחר ברשת הום-סנטר, תנור הנפט מתאים לחימום באזורים קרים במיוחד והוא פועל גם במקרים של הפסקות חשמל, הצפויות בחורף.

 

תנור נפט או גז הם בטיחותיים למדי, אבל צריך לזכור לאוורר יותר את הבית בשימוש בתנור כזה ולדאוג לרכוש את הנפט ממקור מוסמך (כמו תחנות דלק), אומר ביקובסקי.

 

רדיאטורים חשמליים

 

הרדיאטורים מתאימים במיוחד לחדרי ילדים. עיקרון פעולתו נובע מחימום צלעותיו: ככל שיש יותר צלעות גדל שטח הפנים ועולה מידת פיזור החום. מכשיר זה מתאים הרבה יותר לילדים מאשר תנור ספירלות לוהט. בנוסף, הוא אינו גורם לייבוש האוויר והוא בעל מנגנון ויסות לחיסכון בחשמל. ניתן להשאיר אותו מופעל למשך כל הלילה ולהזיזו בקלות ממקום למקום. חסרונו של הרדיאטור הוא זמן התפשטות החום, לכן עדיף להפעילו לפני שנכנסים לחדר.

 

בשוק ניתן למצוא היום רדיאטורים בעלי 9 או 12 צלעות במחירים שנעים בין 300-269 שקל. ברשת אייס אפשר למצוא רדיאטורים יקרים יותר הנחשבים מוגנים יותר, חלקם עם טרמוסטט (569 שקל) או עם שעון שבת (599 שקל). גם מרפי ריצארדס מוכרת רדיאטורים מוגנים (החל מ-259 שקל) וכן רדיאטורים גדולים יותר, בעלי 14 צלעות או חימום חזק יותר בהספק של 3300 ואט, במחירים החל מ-340.

 

לדלונגי 4 סוגי רדיאטורים הנבדלים בשיטות חימום שונות, חלקם עם מפוח המפזר את החום כדי לזרז את התהליך, או רדיאטור הבנוי כפירמידה והוא דוחס את האוויר החם כלפי מעלה כמו באפקט הארובה. הרדיאטורים של דלונגי נעים בין 1119-469 שקל.

 

ברשת הום סנטר מוכרים גם רדיאטורים עם מתקן מים, הממוקם סמוך לגוף החימום וגורם למעבר של אדי לחות דרך המכשיר לחלל החדר. כמו כן מדיגישם, כי ברדיאטורים הגדולים (בעלי 14-12 צלעות) קיימת אפשרות לחימום טורבו. המחירים בהום סנטר: 530-250 שקל.

 

תנורי ספירלה

 

הספירלות מתחממים מאוד מהר, יוצרים חימום ממוקד והם גם זולים יחסית. החיסרון שלהם: חוסר פיזור שווה של חום ואוויר. כמו כן, הם נוטים יותר לסכנת התלקות ושריפה במקרה שהתנור נופל או אם נופל עליו דבר מה, שעלול להתקלח. תנור חימום אינפרא של זק"ש בשם מאדים הוא בעל שלושה גופי חימום מהירים (מחירו כ-120 שקל) וכן תנור חימום אינפרא טורבו על ארבעה גופי חימום מהירים ו-4 דרגות חום במחיר מומלץ של 199 שקל. לשיניהם מפסק ביטחון וכיבוי אוטומטי במידה והתנור נופל.

 

מפזרי חום

 

המפזרים נעשו מאוד פופולריים בשנים האחרונות, לאור ריבוי הדגמים והוזלת המוצרים. הם מחממים מהר ומתניידים בקלות אך לעיתים מנגנון הוויסות שלהם גורם לזרימת אוויר קר. צריך לזכור, שהחימום שלהם נקודתי ומתאים לחדרים קטנים או למשרדים.

 

מפזר חום נייד של חברת קנדי עולה רק 99.99 שקל באייס ומפזר חום של אלקטרוסטאר 89 שקל. מפזרי החום של מרפי ריצ'ארדס מתחילים גם הם ב-99 שקל. לדלונגי מפזרי חום שולחניים בצבעים נאים עם עוצמות משתנות ואפילו עם איוורור לקיץ המחיר: 249-159 שקל. ברשת הום סנטר מציעים מפזרי חום של זק"ש ומותגים אחרים, ביניהם עומדים, שוכבים או עיליים התלויים על הקיר. טווח המחירים של 280-90 שקל. מפזר חום קרמי של כרומקס נמכר במשביר החדש לצרכן ולדברי המשווקים הוא מתאים במיוחד למעשנים מכיוון שהוא משמש גם כמסנן אוויר על-ידי פילטר. כמו רבים מחבריו בקטגוריה הזו, מקרן זה מסתובב ב-180 מעלות. מחירו כעת: 289 שקל. ברשת סקאל אלקטריק אפשר למצוא מפזרי חום המעוצבים כעמוד או בצורת מזגן בטווח מחירים של 200-70 שקל. מפזר חום מעוצב של רוונטה נמכר ברשתות החשמל ב-199 שקל.

 

קונבקטורים

 

בשנים האחרונות חזר גם הקונבקטור לשימוש. הוא פועל על עיקרון זרימת אוויר חם כלפי מעלה דרך גופי החימום אשר בתחתיתו ובעזרת מפוח הוא מפזר את החום באופן שווה בחלל החדר. דפנותיו קרות (ולכן הוא בטיחותי יותר) ובניגוד לדגמים הישנים של המוצר הזה, בדגמים החדשים תהליך החימום הרבה יותר מהיר. ברשת אייס ניתן להשיג קונבקטור החל מ-199 שקל ועד 380 שקל (טורבו 2 דרגות עם טרמוסטט). ואת הקונבקטור של דלונגי ניתן להשיג ברשתות החשמל ב-349 שקל.

 

תנורי נפט

 

לתנורי הנפט מתוצרת פרוסמן יש הספקים גבוהים במיוחד וניתן להפעיל אותם בהצתה אלקטרונית ולהפעילם ברציפות למשך 20-12 שעות. בהום-סנטר עושים את החישוב הבא: ליטר נפט עולה 2.50 שקל, מיכל התנור כולל 5 ליטר, וכך 12 שקל מספיקים ל-19 שעות בעירה ברצף. המחירים: 890-460 שקל. במשביר החדש לצרכן נמכרים תנורי נפט במחירים שבין 790-590 שקל. אפשר למצוא בשוק גם תנורי נפט קטנים מהנוסח הישן, אך הם אינם נחשבים בטיחותיים.

 

תנורי גז

 

תנור גז מפיץ חום על-ידי גוף בעירה הנדלק באמצעות הגז ומופעל על-ידי מצת אלקטרוני. גם הגז, לגירסתם, זול יותר מחשמל וכמו כן הוא מחמם מהר חללים גדולים. החסרונות: הקפדה חוזרת ונשנית על חיבורי צינורות הגז ועל איוורור החדרים. מחיר תנור גז פרוסמן בהום-סנטר: 690 שקל.

 

לפרוסמן גם תנור חימום גז לחללים פתוחים עם גלגלים בתחתיתו. המחירים: 1,690 שקל עם ציפוי מתכת או 1,990 עם ציפוי נירוסטה.

 

תנורי הלוגן

 

תנורי הלוגן מסתובבים נכנסו לחנויות באחרונה וזכו מידי להצלחה רבה. הם מחממים במהירות, מסתובבים על צירם ובעלי מפסק בטיחות במקרה של התהפכות נפילה. ברשת ששת אפשר להשיג תנור כזה ב-109 שקל. ובהום-סנטר מוכרים את תנור ההלוגן של זקש שלו 4 גופי חימום, במחירים שבין 160-180 שקל. בזק"ש ממליצים על תנור כזה כמתאים לחדרי ילדים הרבה יותר מרדיאטור.

 

מקרני חום

 

מקרן חום קרמי מחמם במהירות את חלל החדר, ויש לו מספר דרגות חום ומנגנון הגנה מיוחד. ניתן להשיג אותו בשלושה דגמים: עומד, שולחני ותלוי (בהום סנטר במחיר 390-290 שקל). בקטגוריה זו אפשר למנות גם תנור חימום אינפרא אדום של זק"ש, שלו מצב טורבו לחימום מהיר, מערכת מים מיוחדת לתוספת לחות בחדר, 4 דרגות חום ומפסק אוטומטי למקרה של נפילה. המחיר בהום סנטר: 245 שקל.

 

ברשת טרקלין חשמל מציעים לצד התנורים של קנווד וגרץ גם מקרן חום לגינה ולגג. זהו רפלקטור שדפנותיו קרים, הוא מקרין חום לחללים גדולים, מסתובב - וכבה אוטומטית במידה והוא נופל. המחיר: כ-330 שקל.

 

הקמינים החשמליים

 

הקמינים האלה עובדים היום על טכנולוגיה חדשנית, שהמפזרת את החום בצורה שווה ואחידה. הם באים להחליף את קמיני העץ, שמחייבים עבודה מפרכת של איסוף עצים, או את קמיני הנפט, הסולר והגז. הקמין החשמלי של מרפי ריצארדס, לדוגמה, דואג לאפקט של ריצוד אש אמיתי, כאילו אנחנו בבית קטן בלהבה. מחירי הקמינים של מרדפי ריצ'ארדס החל מ-890 שקל. ברשת אייס אפשר למצוא קמינים החל מ-679 שקל.

 

תנורי אמבטיה

 

לחדרי האמבט נפוצים תנור ספירלה או מפזר החום. מכיוון שאת שניהם צריך לתלות גבוה כדי שיתרחקו מהמים עלול מפזר החום לאבד באמבטיה את האפקטיביות שלו. כדאי גם לקחת בחשבון, שמשב אוויר על גוף רטוב לא תמיד נעים. תנור חימום אינפרא לאמבטיה ברשת אייס של חברת קנדי עולה 129 שקל, של אלקטרוסאר 169 שקל ושל חב' וירטאצ'ה האיטלקית 229 שקל.

 

בטרקלין חשמל מציעים לחדרי אמבטיה מפזר חום עם שלט, המחמם לטענת המשווק הרבה יותר מהר מאשר תנור הספירלה. למפרי ריצארדס מפזר חום לאמבטיה עם תרמוסטט לויסות המחיר ב-269 שקל. לדלונגי מפזרי חום לאמבטיה במחירים שבין 499-229 שקל. בהום-סנטר מציעים לאמבטיה תנור זק"ש מ-2 גופי להט מנירוסטה ו-3 דרגות חום לתליה ב-190 שקל וכן מפזרי חום במחירים שבין 249-199 שקל. במשביר החדש לצרכן יש עכשיו תנורי אמבט ב-69 שקל. זקש מציעה מפזר חום חדש לאמבטיה בשם שלהבת, שלו תריס מתכוונן בחזית המכשיר. אפשר להעבירו מחדר האמבטיה לחדר השינה והפעלתו נעשית בעזרת חוט. מחירו: 179 שקל.

 

שימוש בטוח

 

ארגון בטרם לבטיחות הילדים מדגיש כי הדרך הבטוחה ביותר לחימום הבית היא באמצעות מזגן או רדיאטור, בהם אין אש גלויה. מכון התקנים העביר לנו עצות בסיסיות להתנהגות זהירה:

 

תנורי חימום חשמליים יש להציב הרחק משטיחים או ספות או כל חומר דליק אחר.

 

יש לבדוק שכבל החשמל תקין לכל אורכו.

 

אין לטלטל את התנור כאשר הוא מחובר לחשמל.

 

בשימוש ברדיאטור (וכמובן כל מכשיר חימום אחר) אין להניח עליו ישירות בגדים לייבוש.

 

בשימוש במפזרי חום (אותם ניתן להעביר ממקום למקום), אין לחסום את פתח יציאת האוויר וכניסתו.

 

להקפיד לנקות את מפזרי החום מאבק לפני תחילת השימוש שכן אבק שמתלהט עלול לגרום לשריפה.

 

תנורי חימום בנפט אסור להשאיר דלוקים ללא השגחה, אסור לטלטלם בזמן הפעולה ויש להשאיר פתחי איוורור בבית. כמו-כן יש להקפיד שלא למלא את התנור בנפט בזמן פעולתו.

 

גם תנורי גז ניידים אין להשאיר דלוקים ללא השגחה, וחשוב להשאיר פתחי איוורור בבית בזמן פעולתם. בתנורי הגז הלהבה בדרך כלל גלויה ולכן חשוב מאוד להרחיקם מחומרים דליקים כמו שטיחים וספות. רצוי שחיבור התנור לקו האספקה והפעלתו הראשונית ייעשו על ידי מתקין גז מוסמך.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנור הלוגן. מסתובב
מפזר חום. לא לכסות
קונבקטור. חימום איטי
מומלצים