שתף קטע נבחר

עצמות בקר טחונות: לא רק במילקי

המילקי לא לבד. גם מעדני חלב כמו דנונה מוקצפת ומעדן גבינה דניאלה, מכילים ג'לטין העשוי מעצמות בקר טחונות. אפילו מדפי התרופות הפופולריות ועולם הממתקים משופעים בג'לטין גדי לסין, מנכ"ל שטראוס מחלבות: כמו כל מוצרי הקצפת ומוצרי אפייה אחרים, מילקי מכיל ג'לטין, עובדה המדווחת על גבי האריזות מאז ומתמיד

צמחונים וטבעונים כבר יודעים - חלילה להם מלגעת במוצרים שיש בהם ג'לטין. כך גם המקפידים על כשרות: גם הם יתרחקו ממוצרי חלב, המכילים את החומר זה. מין אחדות שכזו, שיכולה להימצא תחת קורת גג אחת אצל צרכנים שבודקים מה הם אוכלים.

 

אתמול נחשף ב"ידיעות אחרונות" דבר העצומה נגד חברת שטראוס, עליה חתמו עשרות צמחונים וטבעונים, שגילו באחרונה כי "מילקי", המעדן החביב עליהם, מכיל ג'לטין. החותמים יצאו למרד צרכנים, כשהם דורשים משטראוס להחליף את הג'לטין בחומר אחר.

 

הג'לטין הוא חומר גלם, שתפקידו לייצב את המוצר ולתת לו אפקט של נפחיות. הוא מופק בדרך-כלל מתוכנן של עצמות או עורות בקר או דגים. עצמות אלה עוברות גריסה מקסימלית, שלא מותירה בחומר שאריות של בשר או של דגים, אבל צמחונים שנמנעים להכניס לפיהם מוצר כלשהו מן החי - מקפידים שלא לאכול אותם. "השימוש בעצמות בעלי-חיים מזעזע", אומר אלעד יאיר מחיפה, יוזם העצומה, "אני לא יכול לתאר לעצמי מצב, שבו אוכל משהו, יהיה טעים ככל שיהיה, שמכיל ג'לטין מהחי".

 

העצומה פתחה תיבת מזונות שלמה. לצד המילקי של שטראוס ניצבים על מדף מעדני החלב של שטראוס גם דנונה מוקצפת ומעדן גבינה דניאלה. גם החברות האחרות משתמשות בג'לטין מן החי במוצרי החלב, אלא שהן מקפידות על ג'לטין דגים. כך לגבי "יופלה" מוקצף של תנובה או "יוגורטה דיאט" עם פרי של טרה. לדברי אותן חברות, הן נמנעות מהשימוש בג'לטין, שמקורו מבשר בקר, מאז התפרצות מחלת הפרה המשוגעת, לפי הנחיות משרד הבריאות.

 

רק אחרי קטסטרופות

 

מתברר שאפשר גם אחרת. כמעט כמו לכל חומר עלי אדמות, גם לג'לטין מן החי יש תחליף: ג'לטין מהצומח, למשל, או טכנולוגיות אחרות, שהחברות לא כל-כך ששות לגלות אותן. כך, למשל, הצליחה חברת טרה לייצר מעדן מוקצף ("ג'ננה") ומוצרים נוספים, שאינם מכילים ג'לטין מן החי, בעיקר כדי לקבל הכשר למהדרין. מדובר בחומר המצוי בעצמות הדג, אולם אין בשר דגים בחומר זה כלל וכלל, מנסה דני פלד, סמנכ"ל שיווק מחלבות טרה, להרגיע.

 

בדיקת המרכיבים של מוצרי מזון איננה מלאכה פשוטה, וסודותיה מתגלים בדרך-כלל רק אחרי קטסטרופות נוסח רמדיה. מלבד שומרי כשרות, עסוקים בה צמחונים, טבעונים, אלה שרגישים למוצרים מסוימים או כאלה שמפתחים תגובות אלרגיות למוצרים. הבעיה היא, שאין כל חוק המחייב את החברות לסמן בנוסף למרכיב גם את הפירוט ממה הוא עצמו עשוי.

 

הבעיה מסובכת עוד יותר כשמדובר בתרופות. מתברר שלא מעט תרופות פופולריות מכילות ג'לטין מן החי, ובתחום זה מחכות לצמחונים ולטבעונים הפתעות לא קטנות. רשימה חלקית: נורופן, אדוויל, אקמול צינון (תרופות שניתן להשיג ללא מרשם), וכן תרופות רבות עם מרשם, כמו מוקסיפן.

 

חברות התרופות אומרות כי הן פועלות על-פי הנחיות משרד הבריאות בעניין זה. "בתרופות ללא מרשם, כמו נורופן, מצוין בעלון לצרכן בסעיף 'חומרים בלתי פעילים' כי הקפסולה מכילה ג'לטין", נמסר מחברת "טבע", "ואילו בתרופות מרשם אנטיביוטיות, הניתנות רק באישור רופא, נעשה הפרסום לגבי המרכיבים על פי הנחיות משרד הבריאות".

 

תחום נוסף שבו חוגג הג'לטין הוא עולם הממתקים. סוכריות טופי, סוכריות גומי, ליקריץ' ומרשמלו הם רק חלק מהתחום המתוק הזה, שמכיל בדרך-כלל לא רק חומרי טעם וצבע מלאכותיים, אלא גם ג'לטין מן החי.

 

בזכות הפרה המשוגעת

 

גם בעולם הממתקים כבר טרחו ומצאו תחליפים. "הפסקנו לייצר סוכריות גומי עם ג'לטין מן החי ואנחנו מכניסים לסוכריות הגומי ולשאר המוצרים שלנו חומר בשם פקטין, שעשוי מקליפות הדרים", מסבירה חגית מוסייף, מנכ"ל חברת אלפא, יצרנית ומשווקת ממתקי "סנאפס". "נכון שהפורמולציות התחליפיות יקרות יותר, אבל חייבים להשקיע אם רוצים לענות גם על צרכיהם של הצמחונים והטבעונים".

 

גם בתחום התרופות אפשר אחרת. חברת "פלוריש", המשווקת ויטמין אי טבעי ושמנים כמו לציטין, פיתחה יחד עם חברה בינלאומית בשם קפסוג'ל, קפסולה רכה, המיוצרת ללא ג'לטין מן החי. חברות התרופות האחרות לא ממהרות לאמץ את הטכנולוגיות הללו.

 

ומה אומרים במשרד הבריאות? "בבירור שערכנו, רוב הקפסולות אכן מכילות ג'לטין מן החי", מסבירה מגיסטר בתיה הרן, מנהלת אגף הרוקחות במשרד. "מהיבט של בריאות הציבור חשוב לנו שמקור הג'לטין לא יעלה חשש של התפרצות מחלת הפרה המשוגעת, ובהתאם לכך ניתנו הנחיות לחברות התרופות. אשר לצמחונים - מעולם לא נדרשנו לציין על גבי תוויות התרופות את מקור הג'לטין והאם הוא מגיע מהחי או מהצומח".

 

גם בנושא הכשרות נפתחת בעקבות המאבק נגד הג'לטין תיבת פנדורה קטנה. ב"שטראוס" אומרים, שהמילקי שלהם מיוצר בהתאם לדרישות הכשרות של הרבנות הראשית. כך טוענים גם ב"עלית" לגבי הממתקים. הרב יעקב סבג, ראש אגף הכשרות ברבנות הראשית, מאשר כי ג'לטין המופק מעצמות של בהמות שחוטות או מעורות של דגים שעברו עיבוד אינו מעורר בעיה הלכתית. הבעיה מתעוררת, לדבריו, כאשר מדובר בג'לטין המופק מעורות או עצמות של נבלות או טריפות.

 

ומה אומרים בחברת שטראוס, העומדת בימים אלה בעין סערת הג'לטין? "כמו כל מוצרי הקצפת, ומוצרי אפייה אחרים, מכיל מילקי ג'לטין, עובדה המדווחת על גבי האריזות מאז ומתמיד", אומר גדי לסין, מנכ"ל שטראוס מחלבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מילקי. לא היחיד עם ג'לטין מעצמות בקר טחונות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים