שתף קטע נבחר

ת"א: בדרום מתים פי 3 יותר תינוקות מבצפון

מחקר של משרד הבריאות שבדק את תמותת התינוקות בתל אביב, חושף מימצאים מזעזעים: שיעור התמותה של תינוקות שנולדו למשפחות המתגוררות בשכונות מצוקה גבוה פי 3 מזה של תינוקות שנולדו להורים בשכונות מבוססות. שיעור ההישרדות של פגים שנולדו בצפון העיר כפול מזה של פגים שנולדו בדרום

מחקר של לשכת הבריאות המחוזית בתל אביב חושף מציאות עגומה: שיעור התמותה של תינוקות שנולדו להורים משכונות מצוקה גבוה פי שלושה מזה של תינוקות שנולדו להורים מהשכונות המבוססות יותר בתל אביב. כך פורסם היום (ה') ב"ידיעות אחרונות".

 

עוד גילה המחקר, שהוצג השבוע בכנס בריאות הציבור, כי שיעור ההישרדות של פגים שנולדו למשפחות מצפון העיר גבוה פי שניים מזה של פגים שנולדו בשכונות הדרומיות, העניות יותר.

 

בממוצע ארצי, כ-5.5 תינוקות מכל 1,000 נפטרים בשנת חייהם הראשונה. הממוצע בתל אביב נמוך יותר ועומד על 3.4 תינוקות לכל 1,000 לידות. בלשכת הבריאות המחוזית בתל אביב הוחלט לבדוק האם קיימים הבדלים בתמותת התינוקות בעיר על פי מדד סוציו אקונומי.

 

"תמותת תינוקות היא מדד המשקף את מצב הבריאות הכללי של האוכלוסייה", מסבירה ד"ר תמי שוחט, רופאת מחוז תל אביב של משרד הבריאות, שעמדה בראש צוות המחקר.

 

לצורך המחקר נאספו נתונים על תמותת תינוקות עד גיל שנה בכל חלקי תל אביב יפו במהלך שלוש שנים (2000-2002), למעט תינוקות שהוריהם הם עובדים זרים. בשנים אלה נולדו בתל אביב 16,993 תינוקות, ו-59 מהם נפטרו.

 

"ההשערה בתחילת המחקר היתה הפוכה"

 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חולקה העיר תל אביב יפו ל-20 "אשכולות" על פי מצב חברתי כלכלי. ניתוח הנתונים הפתיע גם את החוקרים: שיעור תמותת התינוקות בשכונות בעלות מדד סוציו אקונומי נמוך היה גבוה פי שלושה בהשוואה לשיעור התמותה בשכונות בעלות מדד סוציו אקונומי גבוה.

 

בשכונות המצוקה בדרום העיר נפטרו 5.9 תינוקות לכל 1,000 לידות – לעומת 2.1 תינוקות מ-1,000 שנולדו למשפחות המתגוררות בשכונות המבוססות בצפון העיר. יש לציין כי התוצאות היו דומות גם כאשר נבחנו נתונים הנוגעים לאוכלוסייה היהודית בלבד.

 

בקרב שתי הקבוצות סיבת המוות העיקרית - פגות. זו היתה סיבת המוות ב-64.7% ממקרי המוות בשכונות העניות וב-75% ממקרי המוות בשכונות עשירות. שיעור התינוקות הנולדים במשקל לידה נמוך מאוד היה דומה בשתי הקבוצות: כ-1.8% מכלל הלידות. אולם בכל הנוגע לסיכויים לשרוד ניכרים ההבדלים בין העשירים לעניים: 20.5% מילדי השכונות העניות שנולדו במשקל נמוך נפטרו, לעומת 9.2% מבני השכונות העשירות.

 

"ההשערה הראשונית שלנו, כשהתחלנו את המחקר, היתה דווקא הפוכה", אומרת ד"ר שוחט. "שיערנו שבגלל ריבוי ההפריות החוץ גופיות בשכבה הסוציו אקונומית הגבוהה תהיה שם תמותת פגים גבוהה יותר. לא רק שההשערה לא אומתה, אלא שגילינו כי ההפך הוא הנכון".

 

ד"ר שוחט מבקשת לסייג ולהזכיר כי מדובר בתוצאות ראשוניות בלבד, וכי הנתונים נבדקו על פי שכונות מגורים ולא על פי מצבו של כל מקרה פרטי. "בשלב הבא של המחקר ננסה להסביר את הפערים בין השכונות".

 

עיריית ת"א: "ככה זה בכל עולם"

 

"בכל העולם ידוע כי קיים קשר בין מצב סוציו אקונומי ובין שיעורי תחלואה ותמותה", הסביר אתמול ד"ר חיים נחמה, מנהל האגף לבריאות הציבור בעיריית תל אביב בתגובה למחקר של משרד הבריאות.

 

"מדובר בממצאים ראשוניים, ועדיין לא נבדקו כל הפרמטרים שמשפיעים על בריאות התינוקות ועל שיעור התמותה שלהם", אמר ד"ר נחמה. "ידוע, למשל, כי ככל שהשכלת האם נמוכה יותר - שיעור תמותת התינוקות גבוה יותר. אין כאן משהו חריג או חדש. אבל ייתכן שהפער בין הדרום לצפון הוא קצת גבוה. ישנם, כמובן, פרמטרים נוספים שמשפיעים על שיעור תמותת התינוקות: תעסוקה, הכנסה, גנטיקה ומומים, סביבת גידול התינוק, אורח חיים, עישון, תזונה ופעילות גופנית וכן נגישות לשירותי בריאות שונים".

 

בתוך כך נודע כי בשל אילוצים תקציביים מתכוונת עיריית תל אביב לסגור לפחות שלוש מרפאות של טיפת חלב ברחבי העיר. בשנתיים האחרונות כבר סגרה העירייה ארבע מרפאות, וכיום היא מפעילה 20 מרפאות לטיפול באם ובילד. גורם בכיר באגף הבריאות בעירייה אמר אתמול: "זה דבר פסול ונורא. למרות הקיצוץ בתקציב אסור לסגור אפילו מרפאה אחת נוספת של טיפת חלב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אתר דניה סיבוס
2.1 מיתות לכל אלף תינוקות. רמת אביב
צילום אתר דניה סיבוס
צילום: אביגיל עוזי
5.9 מיתות לכל אלף תינוקות. דרום העיר
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים