שתף קטע נבחר

חמין לייט

כשקמים בבוקר בודקים בחרדה אם לא התרחש אסון בלילה, גונבים ביצה אחת ומתאפקים עד הצהריים. איילת בן-יוסף מגישה גרסה מופחתת קלוריות ודלת שומן (יחסית) לתבשיל עם הכי הרבה שטיקים

בתולדות העם היהודי הכנת חמין הפכה עניין מורכב ורגשי מאין כמוהו, אין לי מושג למה ואיך זה קרה, אבל חמין מבשלים ביראת קודש ובאדיקות קנאית. לכל משפחה יש את המתכון עם השטיקים המיוחדים וכל בן-בית מוכן להישבע שהחמין של סבתא שלו זה ה-דבר וכל השאר, אפעס - לא שווים פסוליה שחוקה.

 

גם אצלנו בבית הכנת צ'ונט (לא צ'ולנט אלא צ'ונט, ככה קוראים לזה אצלנו בבית) היה מבצע ארוך, מתיש ורב שלבים. בהתחלה אמא ואבא היו רבים מה לשים בפנים - היא רצתה לדבוק במתכון של אמא שלה, הוא רצה לדבוק במתכון של אמא שלו. בשלב ההרכבה תמיד, אבל תמיד, מתברר שיש יותר מדי מרכיבים ופחות מדי מקום ואז צריך להתדיין ולהחליט את מי מנדים מהסיר. כשכבר הגיעו לשלב הבישול היתה פורצת הדרמה האמיתית - על האש כל הלילה או בתנור, על הפלטה או שנוציא סוף סוף את הסיר החשמלי? באמצע הלילה אבא היה קם ומתגנב למטבח לטעום ולבדוק אם החמין עדיין עומד על האש, או שאמא שלי העבירה אותו לתנור בלי שהוא שם לב. למרות שיום שיש עבר כולו בוויכוחים - שבת הפכה לשעת חסד לכל המשפחה.

 

חמין היה אחד המאכלים הראשונים שהכנתי לבדי, מיד כשעזבתי את הבית, ועברתי עם מוטי לדירונת פצפונת. החמין הראשון שלי היה משובח. כל כך משובח שמייד נכנס לפנתאון החמינים המשפחתי ומאז הוא מסרב לצאת. אני לא אשת אמונות טפלות, ובכל זאת, באורך מופלא - בכל פעם שאני מכינה חמין וחורגת מהמתכון הזה - זה נגמר בבכי.

 

לפני ארבע שנים, באחת הדירות השכורות שלנו הכנתי חמין חגיגי לכבוד סבא שלי, שבא לבקר בשבת, קניתי קישקע והשקעתי בבשר משובח. הסיר עמד כהרגלו על הגז האמצע הלילה התעוררנו לשמע פיצוץ אדיר, רגע לפני שירדנו למקלט רצנו למטבח וגילינו שסיר החמין התפוצץ - ממש כך. הקירות, ארונות וכל שאר הרהיטים היו מלאים בשעועית, בשר וקישקע. גם עכשיו כשאני נזכרת כואב לי הלב. בשנה שעברה החלטתי להשביח את התבשיל עם כמה עצמות מעושנות ובטעות שפכתי תבלין לקציצות בכמויות מסחריות. ויש גם את הפעם ההיא שהכל פשוט נשרף, זה היה אחרי שהוספתי לסיר שקית קוקי עם אורז. המסקנה הבלתי נמנעת מהסיפור הזה היא שסוס מנצח לא מחליפים, אפילו אם הוא סוס שדוף ואנמי.

 

אז הנה הוא לפניכם – החמין שלי. כמה הערות לפני שמתחילים:

 

  • את הקטניות אפשר להחליף, להוסיף ולשנות - המינון הוא 500 גרם ובמסגרת הזאת שימו מה שבא לכם.

 

  • את הגריסים אפשר להחליף בחיטה.

 

  • אם נתקעתם בלי מקום (וזה תמיד קורה) - בשלו את הביצים בצד, והוסיפו אותן מעל התבשיל כשהוא נכנס לתנור.

 

  • אני לא מוסיפה לחמין אבקת מרק, אבל אם אתם חייבים שימו כף אחת, לא יותר.

 

  • החמין שלפניכם יספיק ל-6-8 סועדים. אם צריך הוסיפו עוד ביצים כמספר הסועדים.

 

חמין לייט

 

טוב, דיאטטי לחלוטין הוא לא - אבל החמין הזה בהחלט מופחת קלוריות ודל שומן.

 

חומרים:

1 חבילה (500 גרם) שעועות לבנה, או 1/2 חבילה שעועית לבנה ו-1/2 חבילה שעועית אדומה (6 ₪)

1 חבילה קטנה (200 גרם) גריסים שטופים (1.80 ₪)

1 ק"ג בשר הודו אדום (32 ₪)

6-8 תפוחי אדמה קטנים וקלופים (1.50 ₪)

6 ביצים (4 ₪)

4 בצלים קטנים (1.50 ₪)

1 ראש שום מפורק ולא מקולף (2 ₪)

5-6 כפות רוטב סויה

פלפל שחור

 

הכנה:

בצהרי יום שישי משרים את השעועית במים קרים. בערב ניגשים למלאכת ההרכבה:

 

בתחתית הסיר (סיר גדול, שהכל יכנס בנוחות) מפזרים שכבה דקה של שעועית, מעליה את הבשר, בצדדים מסדרים את תפוחי האדמה, בצלים וביצים, דוחפים כמה שיני שום ואת שאר שעועית. מוסיפים את הגריסים ומקווים שהם יכנסו לכל החורים שיצרו המרכיבים האחרים. יוצקים רוטב סויה ומפלפלים.

 

ממלאים מים עד כיסוי ומרתיחים. מקפים היטב (מורידים את הקצף והלכלוך) ומחממים את התנור לחום נמוך מאוד - 100 מעלות צלזיוס.

כשהסיר רותח ומבעבע מכניסים אותו לתנור לאישפוז לילי.

 

קמים בבוקר ובחרדה בודקים אם לא התרחש אסון בלילה. גונבים ביצה אחת לארוחת בוקר ומתאפקים יפה עד הצהרים.

 

סה"כ: 48.80 ₪

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ה-חמין של איילת. 48.80 ₪
ה-חמין של איילת. 48.80 ₪
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים