שתף קטע נבחר

הקבלנים והמשבר: בוכים כל הדרך אל הבנק

ענף הנדל"ן מידרדר - אבל שכר הבכירים בו עולה; יעקב אנגל העלה את שכרו בשנה שעברה ב-21 אלף שקל; שיכון ובינוי פיטרה באחרונה 430 עובדים, אבל עלות השכר של מנכ"ל החברה עמדה על 126 אלף שקל

ענף הבנייה אולי נמצא במשבר קשה כבר כמה שנים, אבל מתברר שהבכירים העובדים בו דווקא חיים לא רע. רק אתמול אמר מנכ"ל אפריקה ישראל, פיני כהן, כי "קשה להיות גאה בתוצאות הרבעון השלישי של אפריקה ישראל". כהן התייחס להפסד ראשון של החברה מזה 5 שנים. המנכ"ל אולי לא גאה, אבל סביר להניח שהוא מרוצה מהשכר שלו: כהן קיבל בחודש שכר בעלות של 280 אלף שקל ב-2002, לעומת 263 אלף שקל ב-2001. כהן הוא אולי השכיר העשיר ביותר בענף הבנייה.

 

בלי עניבות

 

לפני כשנה פורסם ב"ידיעות אחרונות" על ההכנות שנעשו בהתאחדות הקבלנים להפגנה מול משרדי הממשלה: ההוראות היו לא לבוא בעניבות ולא עם נהגים ומכוניות מפוארות. הסיפור הזה מתמצת את סיפור הבנייה בישראל. בדקנו אם המיתון בענף הבנייה, הנכנס כבר לשנתו השביעית, משפיע על המשכורת שמביאים הביתה הבכירים.

 

מי שעומד בראש "הבכיינים" הוא אחד מקבלני הביצוע הבולטים בארץ. בשבוע שעבר, בפרזנטציה מרשימה, הציג אברהם ליבר, סגן נשיא התאחדות הקבלנים, את המצב הקשה בענף הבנייה. הוא אף התוודה שהוא נאלץ לגנוב עובדים זרים מסולל בונה. "עברנו את הדקה התשעים ונאלץ לפטר עוד ועוד", הוא אומר בכל הזדמנות. כמה ליבר מביא הביתה? ב-2002 הביא האיש עלות שכר של 162 אלף שקל בחודש.

 

הדירוג והשכר

 

השכר של איש העסקים שלמה איזנברג, בעל השליטה בחברת הבנייה ישרס, לא מייצג את המשבר של החברה כבר זמן רב. בספטמבר הורידה חברת מעלות את דירוג האשראי של ישרס לטריפל בי.

 

הפרויקטים של החברה בירושלים נפגעו בעקבות גל הפיגועים בשנתיים האחרונות. בשנים האחרונות חלה גם ירידה בשיעורי התפוסה הממוצעים בנכסי החברה מ-90% ב-2001 ל-67% ב-2002. מה נמצא בקו עלייה? עלות שכרו של איזנברג, שטיפסה מ-192 אלף שקל בחודש ב-2001 ל-194 אלף שקל ב-2002.

 

עוד שיאן שכר הוא יעקב אנגל, שמצב הנדל"ן שלו בישראל בעייתי למדי. רק בשבוע שעבר נודע, כי התמוטטות חירם-גת תפגע גם באנגל, שחירם בנתה עבורה בפרויקט המשתלה בצהלה. שווי השוק שמעניקים המשקיעים בבורסה לאנגל-בנייה הוא פחות מ-6 מיליון דולר. את עיקר כוחה שואבת החברה מפעילות נדל"נית במזרח אירופה, עם הוצאות מימון כבדות. אבל אנגל, קבלן חיפאי, העלה לעצמו את השכר מ-201 אלף שקל ב-2001 ל-222 אלף שקל אשתקד.

 

מאשימים את הממשלה

 

שכר גבוה מאפיין כנראה חברות שכבר "גמרו את הסוס". במכתב הפרידה שלו מעובדיו המפוטרים, כותב דוד גת, מנכ"ל חירם-גת המתמוטטת, כי אין להאשים את החברה שעשתה ככל יכולתה, אלא את

 

המשק והממשלה. קצת רקע: איל העסקים שייקה לנדאו רכש לפני שנתיים וחצי את חלקם של האחים בן-יקר בחברה. מתברר, כי האחים בן-יקר משכו ב-1.02 1999 מיליון שקל עלות שכר כל אחד.

 

עוזי ורדיזר, מנכ"ל שיכון ובינוי, פיטר באחרונה 430 עובדים, אבל בעצמו מביא הביתה עלות שכר של 126 אלף שקל, לאחר ששנה קודם לכן השתכר 153 אלף שקל. אין ספק שהוא יודע לקצץ. הסיפור החם האחרון שייך לחברת הבנייה של אי.די.בי אזורים. 3 חודשים לאחר שהודיעה החברה על פיטורי 15% מעובדיה, מונה ראש העיר והח"כ לשעבר רוני מילוא ליו"ר ב-60% משרה. הוא יביא הביתה עלות שכר של 60 אלף שקל בחודש, ואולי גם בונוסים בסוף שנה.

 

ועוד מהפוליטיקה: קבלן הביצוע יהודה אוריאלי התמודד באחרונה לראשות עיריית הרצליה. חברת אוריאלי-לבנה נקלעה לקשיי נזילות, לאחר שבנק איגוד הורה להחזיר צ'ק שלה בסך 1.4 מיליון שקל.

 

אוריאלי, לא לדאוג, הביא ב-2002 הביתה 99 אלף שקל בחודש עלות שכר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מיתון עם שכר גבוה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים