שתף קטע נבחר

פאוול: זכותי להיפגש עם מי שאני רוצה

מזכיר המדינה הודף את הביקורת על כוונתו להיפגש עם ביילין ועבד רבו, ככל הנראה כבר בסוף-השבוע הקרוב. השר אולמרט הזהיר אותו מ"שגיאה חמורה". במסדרונות הקונגרס כבר מתגלגלות הצעות חוק לתמיכה בהסכם. מועמדים לנשיאות צפויים לאמץ גם הם את המסמך

יוזמת ז'נווה, שהושקה השבוע בטקס חגיגי בשוויץ במעמד אישי ציבור בכירים מהמזרח-התיכון ומרחבי העולם, מעוררת מחלוקת בין וושינגטון לירושלים, על-רקע פגישתם הצפויה בסוף-השבוע של מזכיר המדינה ויוזמי המסמך.

 

"יש לי זכות להיפגש עם מי שאני רוצה", אמר אמש (יום ג') פאוול, עת שהיה בדרכו מטוניסיה למרוקו. לדבריו, הוא אינו מבין מדוע הוא או כל גורם אחר בממשל לא יוכל לשמוע מ"אלה שמחוייבים לשלום ויש להם רעיונות". 

 

פאוול הדגיש כי "מפת הדרכים" היא הדרך היחידה להסדר במזרח-התיכון, אך הוסיף: "בתור מזכיר המדינה של ארה"ב, אני מחוייב להאזין לפרטים שיש להם רעיונות מעניינים, מבלי שהדבר יגרע באופן כלשהו מתמיכתו במדינת ישראל".

 

מזכיר המדינה אמר את הדברים, בין השאר, בתגובה לאזהרה ששיגר לעברו אתמול השר אהוד אולמרט, מקורבו של ראש הממשלה, לפיה הוא "יבצע שגיאה חמורה" אם ייפגש עם יוסי ביילין ויאסר עבד רבו, יוזמי ז'נווה.

 

בסוף-השבוע מתוכננת לביילין ולעבד רבו פגישה עם פאוול, אם כי זו לא נקבעה סופית. דובר מטעמו של המזכיר, אדאם ארלי, אמר שפאוול מצפה לשמוע את דברם של הוגי המסמך, אך נמנע מלאשר באופן סופי שהפגישה אכן תצא לפועל כבר השבוע.

 

הצעות חוק בקונגרס

 

המסמך מוצג בימים האחרונים בסנאט ובבית-הנבחרים. ידידי ישראל בגבעת הקפיטול חוששים כי העיסוק ביוזמה גורם לפילוג בין הרפובליקנים לדמוקרטים גם בנושא הישראלי. בעקבות הפרסום הרב לה זכתה היוזמה בתקשורת האמריקנית, צפויה להתפרסם הודעת תמיכה בו גם מטעם מועמדים דמוקרטים לנשיאות.

 

בסנאט כבר הוגשה הצעת החלטה לתמיכה ביוזמה. מובילה אותה הסנאטורית היהודיה מקליפורניה, דיאן פיינשטיין, אליה הצטרפו הסנטטור היהודי פרנק לאוטנברג מניו ג'רזי, ושורה של סנטטורים דמוקרטים אחרים.

 

הם קובעים בהצעתם כי לאינתיפאדה, שנמשכת כבר שלוש שנים, יש השפעה הרסנית על ישראל ועל השטחים, וכי הפסקת האלימות היא אינטרס חיוני של ארה"ב, ישראל והפלסטינים. עוד נאמר כי המשך האינתיפאדה מחבל במאמץ האמריקני לייצב את עיראק.

 

"אחרי יותר משלוש שנות אלימות וטרור והסלמת העימות הצבאי, ברור שבאמצעים צבאיים בלבד לא ניתן לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני", נכתב בהצעת ההחלטה שמתגלגלת בסנאט. "למרות חוסר האמון ההדדי, הזעם והכאב, ישראלים ופלסטינים אמיצים ואמינים התכנסו יחד באופן פרטי כדי לפתח מודל רציני ליוזמת שלום, מעין יוזמת שלום עממית".

 

על פי הצעת ההחלטה, הסנאט "משבח את האומץ והחזון של הישראלים והפלסטינים הפועלים יחד להשיג תוכנית רצינית ומעשית להשיג שלום; קורא למנהיגים הישראלים והפלסטינים לנצל את ההזדמנות המוצעת ביוזמה; וקורא לנשיא ארה"ב לעודד ולאמץ כל מאמץ רציני, כדי להסתלק מאלימות צבאית להשגת שלום ישראלי-פלסטיני".

 

בעקבות זאת יצאה גם קבוצה של חברי בית-הנבחרים, ובהם הציר ממוצא ערבי דרל עיסא ובנם של ישראלים רם עמנואל, בהצעה אשר "תומכת בחזון של ישראלים ופלסטינים הפועלים יחד להשיג תוכנית רצינית ומעשית לשלום".

 

בהצעת בית-הנבחרים נכתב כי "יוזמת ז'נווה מציעה מסגרת מפורטת, הדנה בדרישות הבסיסיות של שני העמים, לרבות השמירה על האופי היהודי-הדמוקרטי של ישראל, עם גבולות בטוחים וברי הגנה, ויצירת מדינה פלסטינית ברת-קיימא. יוזמת השלום הזו מהווה הזדמנות בעלת ערך רב להפסקת האלימות והתחלה מחדש של מו"מ לשלום".


פורסם לראשונה 02/12/2003 19:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פגישה, חצי פגישה. פאוול
צילום: רויטרס
מז'נווה לוושינגטון. עבד רבו וביילין
צילום: רויטרס
הצעות חוק. הקונגרס האמריקני
צילום: איי פי
"שגיאה חמורה". אולמרט
מומלצים