שתף קטע נבחר

הבור בירושלים: מכאן תנוהל המדינה בשעת חירום

בסוף 2002 החלו לחפור בהרי ירושלים את הבור של ראש הממשלה, אחד הפרויקטים הסודיים במדינה. מדובר בקומפלקס שיכיל משרדים וחדרי ישיבות, וייאפשר לממשלה לנהל את המדינה במצבים קיצוניים. ח"כ שריד: "ההחלטה לבנות דווקא עכשיו את הבונקר התת-קרקעי בזבזנית ומיותרת"

אחד הפרויקטים הסודיים והיומרניים במדינה הולך ונבנה בחודשים האחרונים בהרי ירושלים - הבור של ראש הממשלה, משם תנוהל המדינה בשעת חירום. כך חשף אמש (יום א') ערוץ 10.

 

התמונות הראשונות (מימין) שאושרו על-ידי הצנזורה מראות לראשונה את מרכז השליטה הלאומי של ישראל. הפרויקט אמור לאפשר בסיומו לראש הממשלה והקבינט לנהל את המדינה במצבי חירום קיצוניים: רעידת אדמה, מלחמה קונבנציונלית, התקפה בנשק כימי, ביולוגי או גרעיני.

 

כתב ערוץ 10 ינון מגל דיווח שהעבודות במקום מתבצעות מסוף 2002 במשך 24 שעות ביממה, כשהמכונות הכבדות והטרקטורים מוציאים את העפר והאדמה מתוך ההר. העבודות צפויות להימשך כמה שנים. במנהרה ייבנו חדרים, משרדים, חדרי ישיבות ואולמות. בבור השליטה יותקנו מערכות שליטה ממוחשבות, שיציגו תמונות ענק ישירות מן השטח בזמן אמת.

 

התקציב: מיליוני שקלים

 

בכל הנוגע לתקציב לכריית הבור, מתברר שמדובר בבור בלי תחתית: מומחים לכריית מנהרות מעריכים את עלות החציבה בלבד בכחצי מיליארד שקלים. כשמוסיפים לכך את עלויות מערכות התפעול והשליטה, מגיעים לסכומי עתק. 

 

גורמים ממשלתיים מסבירים שהממשלה זקוקה לבור משלה, משום שהבור בקריה הוא צבאי: "שלטון תקין לא מתנהל מחדרי הצבא", הסבירו אותם גורמים, וציינו שהבור בתל-אביב לא גדול מספיק.

 

למה צריך להשקיע מיליונים בפרויקט כזה? במשרד האוצר טענו שהדבר באחריות משרד הביטחון. משרד הביטחון הפנה ללשכת ראש הממשלה, ובלשכת ראש הממשלה אמרו כי האישור להקמה עבר את התהליכים והאישורים הרשמיים. לפרויקט אושר תקציב רב שנתי והוא יבוצע בכפוף לאפשרויות התקציביות.

 

ח"כ שריד: ההחלטה בזבזנית ומיותרת

 

ח"כ יוסי שריד, החבר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, אמר בתגובה: "ההחלטה לבנות דווקא עכשיו את הבונקר התת-קרקעי לראש הממשלה היא החלטה בזבזנית ומיותרת, בזמן של קיצוצים מאוד חריפים בתקציב הביטחון, שנועד להגן על כלל הציבור בישראל".

 

לדברי ח"כ שריד, "ממשלות ישראל התקיימו בביטחון 55 שנה גם בלי בונקר, וגם הממשלה הזו יכולה להתאזר בסבלנות. אבל אם כבר החליטו שרון וחבריו על מקלט יקר ורחב ידיים, אולי כדאי להכניס אותם כבר עכשיו לבונקר כדי להפחית את נזקם ופגיעתם הרעה".

 

יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, יובל שטייניץ, אמר: "אי אפשר לקבל את התגובה שהסתדרנו 55 שנה ללא בונקר. היכולות של אויבינו משתנות, ויש להתאים את עצמנו לצרכים מודרניים". 

 

דני יתום: אי אפשר לעבוד בבור בת"א

 

ראש המוסד לשעבר, ח"כ דני יתום, אמר ל-ynet: "ממה שאני זוכר, ייתכן והרעיון התקבל עוד בתקופת ממשלת נתניהו, בעקבות המלצה של המועצה לביטחון לאומי. מדובר ברעיון טוב, כי הדרג המדיני הוא הקובע את מטרות המלחמה ולא הדרג הצבאי, והוא זה שצריך לפקח".

 

לדברי יתום, "אם לא רוצים לחזור על מה שקרה בלבנון, כשלממשלה לא היה מושג מה קורה, כדאי שיהיה לה מקום להתכנס ולקבל תמונת מצב. ברגע שדרג מדיני נפגע, זאת קטסטרופה במדינה דמוקרטית. האמריקנים והאירופים הבינו את זה כבר מזמן ובנו כמה מתקנים, ואפילו מתקן פיקוד מעופף".

 

"אני חושב שזה דבר נחוץ, וצריך להכין ולבנות מקום מאורגן שמוכן לספוג גם מתקפה לא קונבנציונלית. אגב, יכול להיות שבגלל זה המחיר הוא כל כך גבוה. להערכתי, ההחלטתה התקבלה כתוצאה מזה שלא היה בור עד עכשיו, והממשלה היתה צריכה להגיע לבונקר בתל-אביב. אי אפשר לעבוד שם. אפשר להתכנס, אבל לא לעבוד". 


פורסם לראשונה 07/12/2003 21:08

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי ואילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
הבור בירושלים
צילום: ערוץ 10
צילום: ערוץ 10
לכאן זורמים המיליונים
צילום: ערוץ 10
צילום: דודו פריד
בזבוז מיותר. ח"כ שריד
צילום: דודו פריד
אתר הכנסת
להתאים עצמנו לצרכים מודרניים. ח"כ שטייניץ
אתר הכנסת
מומלצים